Noah Strycker

Toon alleen recensies op Leestafel van Noah Strycker in de categorie:
Noah Strycker op internet:
 

Dat geverderde ding


'Dat gevederde ding' noemen we ook wel een vogel en dat is precies waar dit boek over gaat. Toch is de titel wel goed gekozen want wat weten we eigenlijk van de vogel? Hooguit de gewone dingen zoals zijn habitat of welk voedsel zijn voorkeur heeft, of hij een overwinteraar is of het zonnige zuiden opzoekt enz. In de meeste vogelboeken zijn die gegevens ook wel te vinden of kunnen we een specifiek vogelsoort volgen in zijn gewoontes en bijzonderheden.

Dit boek is totaal anders. Op zijn website kunnen we lezen dat de negenentwintigjarige Noah Strycker gefascineerd is door vogels, zijn hele leven staat zelfs in het teken van 'dat gevederde ding. Hij reist de hele wereld over om vogels te spotten - en fotograferen - en schrijft daarover in allerlei vooraanstaande natuur- en vogelbladen. Momenteel reist Strycker de wereld rond met als doel om binnen een jaar 5000 verschillende vogelsoorten te zien. Een bevlogen mens dus om in vogeltermen te blijven.

Uit het boek blijkt ook dat zijn liefde voor vogels er al van jongs af aan in zat. Nauwelijks in het bezit van een rijbewijs speurde hij de omgeving af om een aangereden kadaver van een hert te vinden zodat hij dat mee naar huis kon nemen... niet om de kop aan de muur te hangen of het vel te gebruiken maar om in de tuin van het ouderlijk huis te leggen om te zien of gieren inderdaad geen reukvermogen hebben zoals verondersteld werd. Dat zijn ouders er minder blij mee waren zal duidelijk zijn. Maar het leuke van dit boek is dat Noah Strycker vertelt waarom hij die proef wilde nemen en voor we het weten, zitten we in de wereld van Darwin en Audubon die het nog zonder al onze moderne apparatuur moesten doen, wat heerlijke, soms onsmakelijke, verhalen oplevert.
Ook lezen we over het onderzoek naar het bijzondere vlieggedrag van spreeuwen. Hoe kan het dat zijn nooit tegen elkaar aan botsen als zij als enorme zwerm hun adembenemende 'vogelvlucht' laten zien.

Het is duidelijk dat de jonge schrijver heel goed weet waarover hij 'praat'. Hij onderbouwt alle veronderstellingen en gebruikt veelvuldig allerlei onderzoeken om zijn verhaal te kunnen vertellen en staven. Zo lezen we over het in onze ogen zo lieftallige kleine vogeltje, de kolibri. Het blijkt een enorme ruziezoeker en egoïstisch en solitair levend vogeltje te zijn.
We lezen over de sneeuwuilen die eigenlijk zelden op een zelfde plek terugkomen. Aanvankelijk werd gedacht dat deze uilen alleen lemmingen aten. Het was dus aannemelijk dat zij overal verschenen waar lemmingen leefden. Later bleek deze veronderstelling niet te kloppen en werd ook ontdekt dat deze uilen enorme afstanden afleggen naar andere woongebieden en heel divers voedsel tot zich namen. Fascinerend om te lezen.

Het boek is opgedeeld in drie delen; Lichaam, Geest en Ziel
In deel twee Geest kunnen we bijvoorbeeld lezen waarom de pinquin zich liever niet in het donker beweegt en waarom ze vaak zo massaal het water induiken. Strycker weet dit alles zo beeldend te vertellen dat je het nooit meer vergeet.
Erg humoristisch is het verhaal over de dansende papegaaien. Hebben ze echt ritmegevoel? Of lijkt dat maar zo? En waarom komt dit alleen bij papegaaien voor?

In het deel Ziel lezen we onder andere over het bijzondere en hartverwarmende gedrag van de purperkruinelfjes. Nadat het eerste nest is grootgebracht, blijven de jongen rond het nest hangen om de ouders bij te staan het tweede legsel groot te brengen! "Het was net een straat in een buitenwijk van veertig huizen lang, in een buurt waar iedereen elkaar kende." meldt de schrijver. Alle 'buren' hielpen elkaar en natuurlijk wil Strycker weten waarom deze vogels zo handelen. Wij mogen met hem mee speuren en meelezen over al zijn bevindingen rond deze bijzondere vogel.

Al met al is het een vlot, zeer onderhoudend, op wetenschappelijke basis, geschreven boek. Strycker schrijft met flair over de onderzoeken en observaties die hij onderneemt. Hij strijkt de eer niet alleen voor zichzelf op en verwijst veel naar collega-onderzoekers en gelezen literatuur over het onderwerp waarover hij zijn verhaal vertelt.
Een fantastisch boek dat ook voor de niet-vogelaar erg prettig leesbaar is.


ISBN 9789045029214 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | juni 2015

© Dettie, 23 juni 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: