Mariëtte Aerts

Toon alleen recensies op Leestafel van Mariëtte Aerts in de categorie:
Mariëtte Aerts op internet:
 

Oude Magie Oude Magie
De Kronieken van de Zeven Eilanden: Deel 2


In deel een van de serie Het rijk van de Zeven Eilanden hebben we kennis gemaakt met de jongen Raben. Hij is een Lezer: wanneer hij een voorwerp oppakt en zich openstelt, leert hij alles over de geschiedenis ervan. Een bijzondere eigenschap die graag uitgebuit wordt door de Heerser van Kir, Heer Glendahl, en zijn raadsheer Himmondar. Vooral de laatste is er op gebeten de Oude magie te ontdekken. Lezers kunnen hem helpen de oude spreuken te ontcijferen en dan is hij machtiger dan wie ook.

Shintelle, de dochter van de heerser, is rechterhand van Himmondar. Zij ontcijfert oude geschriften die ze gevonden hebben. Maar haar vader wil dat zij trouwt met een Zaghramongul. De Zaghra’s zijn Dwingers. Zij kunnen anderen telepathisch dwingen dingen te doen die zij helemaal niet willen doen. En de Zaghramonguls zijn hard op weg om de eilanden te veroveren. De Heerser van Kir ziet wel iets in een huwelijk als verbond, maar zijn dochter dus echt niet. Als zij ontdekt dat ook Himmondar niet helemaal aan haar kant staat – hij is druk met het creëren van een leger mengwezens - trekt ze haar eigen plan.

Intussen is Raben aan boord van een piratenschip terecht gekomen, waar hij Calli, de elementaliste heeft leren kennen. Calli heeft krachten die ze zelf nog niet eens ontdekt heeft. Kapitein Zuran wil graag gebruik maken van de krachten van Raben om de Verre landen te ontdekken, en van die van Calli om zijn schip de wind in de zeilen te geven. Maar de bemanning wil helemaal geen verre landen ontdekken, zij wil schepen overvallen, buit veroveren! Muiterij dreigt.

Het verhaal wordt akelig spannend, te meer doordat Mariëtte Aerts steeds van vertelperspectief wisselt. Behalve de setting van het piratenschip waar ook dreiging heerst vanwege zogenaamde leidstenen, leren we ook de moeder van Raben, ook Lezeres, beter kennen. Zij werd door Himmondar gedwongen de oudste zoon van de Heerser van Kir onder verdoving te houden. Hij mocht niet de opvolger worden. Shintelle ook niet. Hier waren de Heerser en Himmondar het over eens: de oudste zoon en de dochter zijn te mondig. Liever zien zij de labiele jongste zoon, Arden, als opvolger. Maar zoals gezegd heeft Himmondar zijn eigen plannen.

Raben en Calli leren intussen meer over Oude magie, en het wordt duidelijk dat er twee vijanden zijn: de Zaghramongul. Maar zeker ook Himmondar...Zullen de twee jongeren in staat zijn hen te overwinnen?

Een magisch-realistisch  verhaal: gewone mensen met bijzondere krachten naast bijzondere wezens. Een wereld  die we ons goed kunnen voorstellen, maar toch niet de onze is.
Voorin het boek vinden we een kaart waarmee we de reizen van Zutan kunnen volgen. Ook is er een lijst aanwezig met de belangrijkste personen en namen van de maanden en dagen van het jaar. Kir telt tien maanden en 25 dagen, en door de subtitels van de hoofdstukken kun je ook precies weten op welke dag van de maand de gebeurtenissen van dat hoofdstuk zich afspelen.
Lekker veel humor, en genoeg spanning, zodat we weer met urgentie het volgende deel afwachten.
Nog even dit: de omslagen van beide boeken zijn erg mooi! Hulde aan JeRoen Murré.

Mariëtte Aerts (1962, Utrecht) studeerde eerst voor illlustratrice, maar ontdekte al snel dat ze zelf ook kon schrijven. Daar twijfelen we geen moment aan!


ISBN 9789051164039 | Paperback | 336 pagina's | De Vier Windstreken | september 2015
Leeftijd: 13+

© Marjo, 27 februari 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De Heersers van Kir De Heersers van Kir
De Kronieken van de Zeven Eilanden: Deel 1


Een nieuwe meeslepende trilogie voor de jeugd: De kronieken van de Zeven Eilanden.
De eilanden, zeven dus, vormen het rijk van de Heerser van Kir, Heer Glendahl. Er wordt geknibbeld aan het Rijk: op de verder gelegen en kleinere eilanden zijn leden van een eerder onbekend volk neergestreken. ‘Dwingers’ noemt men hen, omdat ze hypnotiseren. Ze kunnen door mentale kracht anderen er toe zetten bepaalde dingen te doen, of ze dat nu willen of niet. Ook kunnen ze laten vergeten. Zolang zij zich beperkten tot Ing’Roz maakten de heersers van Kir zich geen zorgen. Maar toen betraden ze ook Ing’Maril. En daar waren de zoektochten van de Heerser gaande, daar moeten de artefacten liggen, oude voorwerpen waarmee de oude magie nieuw leven ingeblazen kan worden. Dat beweert althans de monnik Himmondar, rechterhand van de Heer Glendahl.

In het eerste deel ‘De heersers van Kir’ maken we kennis met Raben, genezer in opleiding. Hij woont met zijn moeder, ook genezeres, in de stad Kironos op Ing’Tassa. Ook leren we het meisje Calli kennen. Zij is als heel jong kind in de handen van piratenkapitein Zoutbaard gevallen, en bleef alleen in leven omdat ze een Elementaliste bleek te zijn: ze heeft de magische krachten om wind op te wekken. Wind, storm, en andere weersomstandigheden kan ze naar eigen wens regelen. Handig voor een schip, zeker als het een piratenschip betreft...

Als er een nieuwe expeditie komt naar Ing’Maril, gaat Raben mee. De reis staat onder leiding van de kroonprins. Dat deze zich daar bevindt wil eigenlijk niemand: zijn vader wil hem helemaal niet als opvolger; de monnik steunt zijn Heer maar heeft zelf ook snode plannen, en de prins zelf wilde het al zeker niet. Maar zo is het nu eenmaal. En op soortgelijke manier heeft onze hoofdrolspeler, de jongen Raben, ook geen keuze: hij moest mee als persoonlijke genezer van de prins. Raben is een Lezer, hetgeen absoluut niet bekend mag worden, want Lezers worden ingezet bij de zoektocht naar de oude magie. Dat wil Raben niet, want dan moet hij weg uit zijn stad, weg bij zijn moeder. Dus moet hij zijn gave stiekem leren ontwikkelen en beheersen: wanneer hij een voorwerp oppakt komen allerlei gebeurtenissen uit het verleden die met het voorwerp te maken hebben in hem op, alsof hij ze zelf zou beleven.

Raben hoeft zijn avonturen niet in zijn eentje beleven: hij heeft een hond, Zindel, zijn trouwe maatje. Wat een vreselijke gebeurtenis lijkt: overvallen worden door piraten, blijkt voor Raben misschien wel een zegen: hij leert Calli kennen...

‘Denkt u niet dat er oude vormen van magie bestaan die ons goed zouden doen?'
’Welnee. Magie waar we met z’n allen vrolijk van worden? Dat is toch nooit waar heersers naar op zoek zijn? Heersers willen heersen. Macht hebben en houden. Overwinnen. Onoverwinnelijk worden.’


Dit eerste deel staat meteen als een huis. De lezer wil onmiddellijk meer: Mariëtte Aerts weet de lezer geboeid te houden. Het is een fantasyverhaal met veel bijzondere facetten: maanden en dagen heten anders, er is magie, er is de strijd tussen goed en kwaad, en er zijn monsters en andere vreemde wezens. Toch is er nergens een overdaad aan nieuwigheden, het wordt goed gedoseerd. De twee hoofdpersonen zijn heel herkenbare jonge mensen, die zich  zeer waarschijnlijk zullen ontwikkelen in de volgende delen. Hun avonturen zijn overtuigend neergezet.
De afwisseling van verhaallijnen zet vaart in het verhaal zodat je voor je het weet door die vierhonderd pagina’s heen bent. En er zijn al kleine openingen gemaakt voor nog veel meer avonturen!


ISBN 9789051163599 | Paperback | 400 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2014
Omslag en kaart van Jeroen Murre | Leeftijd: 13+

© Marjo, 09 januari 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: