Loes Riphagen

Toon alleen recensies op Leestafel van Loes Riphagen in de categorie:
Loes Riphagen op internet:
 

Knip je eigen beesten Knip je eigen beesten


De illustrator en schrijfster Loes Riphagen is inmiddels een begrip in kinderboekenland. Ze heeft een heel eigen stijl die vooral in haar mooie boek Bij de neus genomen tot zijn recht kwam. Voor dat boek gebruikte ze een bijzondere collagetechniek zoals ze in een filmpje laat zien. Ze tekent alle figuurtjes, knipt ze dan uit en plakt ze op een groot vel papier tot ze de hele afbeelding klaar heeft.
Dankzij dit boekje kun je de beesten uit Bij de neus genomen nu ook zelf maken. Als je ze allemaal maakt heb je een afbeelding vol dieren en planten die in de jungle leven en groeien.

Natuurlijk laat Loes Riphagen als eerste zien wat je nodig hebt om al die dieren te maken. Natuurlijk zijn papier, potloden, lijm en een schaar het allerbelangrijkste. Maar je kunt nog veel meer erbij gebruiken als je dat wilt, zoals verf, inkt, ecoline een fine-liner etc.
Ze vertelt wat over kleuren, oranje is warm, blauw is koel, roze is zacht en lief. Met kleuren kun je de dieren al een karakter geven. Gevaarlijke dieren kun je bijvoorbeeld donkerpaars maken of zwart. En zo vertelt ze heel in het kort nog een paar dingetjes waarmee je o.a. de afbeeldingen en dieren een bepaalde sfeer kunt geven.

Daarna komt het eerste dier aan bod en dat is het lieveheersbeestje omdat die van die fijne ronde vormen heeft die niet zo moeilijk om uit te knippen zijn. We zien alle onderdelen die geknipt moeten worden op de linkerbladzijde staan. Die kun je overtrekken of natekenen en dan het lijfje, vleugeltjes en dergelijke plakken zodat het een compleet lieveheersbeestje wordt. Door de laagjes krijg je een leuk en speels effect.


En zo kun je allerlei dieren maken zoals een kaketoe met mooie kuif, een egel met een flinke berg stekels op zijn rug, een grappige aap die een beetje scheel kijkt, een gezellige ronde mol die uit de grond kruipt, een heuse cheeta!, een olijke olifant, een tokkelende specht, een lieve giraf, een glimlachende krokodil met mooie tanden, een slome kameel en allemaal bomen en planten.
Helemaal achterin het boekje zien we alle dieren bij elkaar.

De afbeeldingen zijn in zwart-wit afgedrukt zodat je zelf alle kleuren van de dieren en planten kunt bedenken. Het boekje is 22 x 17 cm dus de dieren zijn niet heel groot, soms zal het plakken en knippen daarom een beetje priegelwerk zijn, maar dat is ook wel weer spannend. En het resultaat is wel heel erg leuk. Echt iets om trots op te zijn.

Een leuk boekje om te kopen of cadeau te geven, voor de prijs hoef je het zeker niet te laten.


ISBN 9789026142314 | Paperback | 40 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2016
Afmeting 22,1 x 17,2 cm met zwart-wit illustraties | Leeftijd 5 -12 jaar

© Dettie, 26 november 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De kusjeskrokodil De kusjeskrokodil


Zes jaar geleden las ik het voor het eerst, dit lieve, hartverwarmende boek. Het was het debuut (2009) van Jozua Douglas en gelijk een schot in de roos. Nu, na al die jaren, weten we dat Douglas een blijver is, sterker nog hij is niet meer weg te denken uit kinderboekenland. Zijn boeken o.a. over De vreselijke tweeling, De verschrikkelijke badmeester, De ongelooflijke Ravi Ravioli of De gruwelijke generaal zijn ondertussen zeer bekend bij veel kinderen.

Loes Riphagen debuteerde een jaar eerder met het boek Slaapkamernachtdieren en ook zij heeft haar illustratieweg gevonden en is inmiddels een begrip dankzij boeken als Huisbeestenboel, Bij de neus genomen, Vlieg op dikkebromvlieg etc.

En nu keren zij beiden even terug naar de beginjaren van hun boekencarrière dankzij de heruitgave van De kusjeskrokodil. "Nu met nieuwe illustraties van Loes Riphagen en de bekende ijzersterke tekst van Jozua Douglas." vertelt de uitgever ons.

En inderdaad Tim is nog steeds bang voor alle dingen die hij hoort als hij in zijn bed ligt. En nog steeds blijken het allemaal superlieve dieren te zijn die Tim willen helpen om in slaap te vallen. Het grote verhaaltjesvarken is er weer, net als de toedektijger en de knuffelbuffel. En gelukkig lukt het nu de kusjeskrokodil opnieuw om Tim naar dromenland te brengen waar de mooiedromendraak voor prachtige dromen zorgt.

Jammer genoeg heb ik het eerste boek niet meer, dat is inmiddels stukgelezen door buurkinderen, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal wat betreft de nieuwe illustraties. Maar dat ze weer voor honderd procent raak zijn is wel duidelijk. Op de kast van Tims slaapkamer zien we steeds twee nieuwsgierig giraffen die alle avonturen van Tim met veel belangstelling volgen. De meekijkende leeuw op de schilderijtjes is er ook weer en de mooiedromendraak met zijn gezellige konijnenpantoffeltjes die ik me niet herinner uit het eerste boek, is helemaal supergeweldig.

Opnieuw sla ik dit heerlijke, betoverende boek met een brede glimlach dicht.


ISBN 9789026141959 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2016
Leeftijd: 4+

© Dettie, 13 oktober 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De gele olifant De gele olifant


De gele olifant kwamen we al eerder tegen in het tekstloze boek Huisbeestenboel  van Loes Riphagen. Ook in dit boek staat geen tekst maar toch is er verhaal genoeg.
Op de afbeeldingen zie je de gele olifant aldoor lekker spelen met muis, ze hebben steeds dikke pret. Maar dan ziet de gele olifant een gele banaan, en vanaf dat moment verzamelt hij gele spullen. En niet een béétje gele spullen, nee hij komt met armen vol gele spullen thuis. Hij móet alle gele spullen hebben, je ziet hem zelfs lopen met een Chinees onder zijn arm! Arme muis, olifant is zo geobsedeerd dat hij muis helemaal niet meer ziet staan... Muis probeert van alles om de aandacht te trekken, hij schildert zichzelf zelfs geel! Maar olifant ziet in hem alleen maar een geel 'ding' en gaat maar door en door en door met verzamelen, op het laatst wil hij zelfs de zon!
Natuurlijk gaat dat mis en dan... beseft hij pas hoe bijzonder en belangrijk muis eigenlijk is!

Loes Riphagen heeft een voor haar kenmerkende manier van tekenen en schilderen. Haar figuurtjes hebben bijna altijd een hele lange neus, dus niet alleen olifant maar muis heeft ook een lange neus. Ook de vogels hebben lange snavels en bijna alle andere dierfiguren hebben scherpe tandjes.
De verzameling van de gele olifant is grappig om te zien, je kunt het zo geel niet bedenken of het is er... van de zonnebloemen van Van Gogh tot Tweety, van een kaas tot een tennisbal. Zelfs een gele klomp en een gele bij ontbreken niet.
Naast de gele verzameling zijn nog veel meer grapjes verborgen in de afbeeldingen die over twee pagina's verspreid staan. De nieuwsgierige eekhoorns in de struiken. De slak die een huisje in een boom heeft, de kabouter met een vinger als neus, het piepkleine huisje bovenop een groot flatgebouw. De fantasie van Loes Riphagen is ongeëvenaard en dat maakt het boek ook zo bijzonder.
Een fantastisch kijkboek waar kinderen weer enorm veel plezier aan zullen beleven.


Zie ook het inkijkexemplaar 


ISBN 9789026133244 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij De Fontein | juli 2012
Afmeting: 31 x 25 cm Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 06 juli 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Superheldjes Superheldjes


Een superheldje is maximaal 17 milimeter en veroorzaakt kleine ongelukjes. Daardoor stap je bijvoorbeeld in een hondendrol of word je gestoken door een wesp. Ook niet leuk, zo'n superheldje denk je dan. Maar als superheldje niet gezorgd had voor zo'n klein ongelukje zou het allemaal véél erger geweest zijn.


In dit boek maken we kennis met superheldje Zirkonium, zijn vrienden noemen hem Zirk. Hij vertelt waarom hij zo'n lange neus heeft, hoe zijn familie eruit ziet en waarom hij altijd een rugzakje vol met T-shirts bij zich heeft.
Zirk geeft een voorbeeld hoe hij door te doen alsof hij een wesp is kan voorkomen dat iemand van de trap valt. Je ziet een man die met zijn armen vol de trap af wil stappen, je ziet zo dat dat niet goed zal gaan. Zirk trekt gauw zijn wespenshirt aan en prikt die man in zijn bil. De man laat de spulletjes vallen en die vallen allemaal de trap af. Sommige dingen zijn stuk maar op de volgende afbeelding zie je hoe het zonder wespenprik afgelopen zou zijn.  De man zou onderaan de trap liggen met alle spullen over hem heen. Gelukkig dat Superheldje Zirk dat voorkomen heeft!
Maar Superheldjes doen nog veel meer voor je. Doordat zij je bijvoorbeeld tegenhouden zodat je langzamer loopt zie je ineens een opa met mooie sokken of vind je iets leuks op straat!
In het boek kun je ook nog lezen wat superheldjes nodig hebben en hoe je ze kunt herkennen en wat ze eten (dat raad je nooit) Zirk laat ook zien hoe Superheldjes er uitzien in andere landen. In Egypte zitten ze vaak onder het zand, zo vallen ze niet op in de woestijn.
Superheldjes zijn échte helden, want hoe kan het, denk je, dat bijvoorbeeld de toren van Pisa niet omvalt? Juist!

Een boek met illustraties van Loes Riphagen staat garant voor veel kijkplezier en dit boek levert inderdaad opnieuw een mooi beeld op van haar kunnen maar ook van haar enorme fantasie. Het is erg vermakelijk om alle eigenschappen en grappige vondsten voor Superheldjes te lezen en te bekijken.  Zie ook het inkijkexemplaar
Er valt in het boek heel veel te zien. Kinderen zullen al die gekke verhalen en tekeningen helemaal geweldig vinden.

Je kunt ook een kleurplaat downloaden


ISBN 9789026132483 | Hardcover | 34 pagina's | VBK Media | april 2011
Afmeting 250x12x254 mm Vanaf ca. 4 jaar

© Dettie, 15 oktober 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Miniheksen Miniheksen


illustraties: Loes Riphagen
tekst: Bette Westera

De miniheksen toveren de hele dag door en toch verandert er helemaal niets in het bos. Dat wordt wel erg saai. Ze beginnen zich heel erg te vervelen. Elke dag toveren als er toch niets verandert heeft geen zin, ze stoppen maar met dat getover. Wat moeten ze nu?
Ze gaan kijken bij de duimdwergen, die toveren niet maar vervelen zich nooit, hoe doen ze dat?
De duimdwergen lachen om die miniheksen. Vervelen? Nee, ze vervelen zich nooit want ze hebben een geheim, ze sparen namelijk iets, iets heel kleins... en wel Miniheksen!
Het wordt een heel gedoe daar in het bos want de Miniheksen gaan natuurlijk onmiddellijk Duimdwergen sparen.
En dan komt Rimpelreus aandenderen, de grond trilt er van. En Rimpelreus spaart ook iets...


De tekst is vlot en de illustraties zijn erg grappig. Alle duimdwergen hebben een lange witte baard en enorme duim als neus. De miniheksen hebben lange tanden, een grote bos haar en een lange neus met rode vlekken erop die bijna tot op hun navel hangt. De reus heeft vier vingers en zes tenen en veel rimpels. De tekeningen zijn heel kleurig en gezellig druk.
Kinderen zullen het verhaal en de komisch afgebeelde figuurtjes prachtig vinden.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789026134500 | Hardcover | 30 pagina's | VBK Media | september 2011

© Dettie, 29 september 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De grootste, de gevaarlijkste en andere bijzondere dieren De grootste, de gevaarlijkste en andere bijzondere dieren


De willewete serie bestaat uit informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. De boeken hebben als thema; natuur, de wereld, veel te doen of geschiedenis.
Dit boek is een boek met het thema natuur. In andere delen over de natuur werden vulkanen, walvissen en 'zo zie ik er uit' (het menselijk lichaam) besproken. Maar deze keer gaat het over allerlei dieren.
Zoals de titel al zegt kun je onder andere zien welke dier het grootste of gevaarlijkste is maar je kunt ook lezen welk dier het langste is, of het snelste of het langzaamste is. Wist je dat een schildpad zo groot kan worden dat je op zijn rug kunt rijden? En wist je dat een schildpad wel honderdvijftig jaar kan worden? En weet je welke vogel het snelste is? En wist je dat er vissen zijn die kunnen vliegen?
En wist je dat sommige libellen sneller zijn dan een leeuw? En dat sommige honden harder lopen dan een tijger? Weet jij hoe een blobvis eruit ziet?
En kun jij dit raadseltje oplossen?

Rara wie ben ik?
Ik heb een snavel en poten als een eend.
Ik heb een vachtje zo zacht als een mol.
Ik heb een staart van een bever
En ik leg eieren. Rara wie ben ik?

Het antwoord kun je in het boek vinden.

Persoonlijk vind ik de combinatie Jozua Douglas en Loes Riphagen een succes. Net als bij het boek De kusjeskrokodil  spat het plezier van de pagina's af. Je kunt zien dat er heel enthousiast aan gewerkt is. Loes Riphagen maakt bijzondere en humoristische afbeeldingen. Als je het boek openslaat moet je al lachen vanwege de grappige afbeelding van de vliegende vis. Maar ook de giraf die te eten krijgt vanuit een dakraam is heel leuk bedacht en getekend, net als de leeuw en tijger die hun prooi bespringen, je ziet ze heel grappig met hun poten omhoog in het gras sluipen, klaar om te springen.
De tekst is lekker kort maar wel erg informatief.  De schrijver en tekenaar voelen elkaar goed aan.
Een boek dat kinderen prachtig zullen vinden en telkens weer op zullen pakken. Een superboek!

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789044813319 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | mei 2011
Leeftijd: 4+

© Dettie, 14 mei 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Huisbeestenboel Riphagen Huisbeestenboel Riphagen


Huisbeestenboel
Tekst en illustraties: Loes Riphagen


Als je dit leuke boek openslaat word je voorgesteld aan de huisbeestenboel. Je hebt de echte dieren zoals Pietje de vogel, Karel de kat, Helena de vis, Bibi de hond  en nog veel meer dieren. Maar er zijn ook dieren die op een schilderij staan of in een boek of op een tekening. Zoals Bert de beer en varkentje en de gele olifant.
Wat zouden al deze dieren doen als ze alleen thuis zijn...?


Dat wordt dolle pret natuurlijk. Als de mensen weggaan ziet alles er nog wel een beetje netjes uit maar dan... De beer kruipt uit het schilderij en Katrien het konijn gaat zich optutten en arme goudvis Helena wordt in een glas water gestopt! De kakkerlakken Pieter Jaap, Boudewijn en Olivier (die namen! hoe verzin je het!) zijn het allerergst. Ze gooien de jampot op de grond, gaan er met de schoenen vandoor en Helena...? Die zwerft door het hele huis, dan is ze in de bloemenvaas gestopt, dan in de w.c. en dan heel zielig in een klein flesje met sinas...
Ook Katrien beleeft een heel spannend avontuur met de gele olifant! Ze zoenen zelfs met elkaar en later hebben ze Konijnefantjes of heten ze Olinijntjes? Het geeft eigenlijk niet hoe ze heten, die kleintjes  zijn gewoon heel erg  leuk.
En dan... komen de mensen weer thuis! Gauw, gauw moet alles opgeruimd worden, zullen de mensen iets merken? Is er veel veranderd in huis?

Een bijzonder boek en met recht een prentenboek. Er staat namelijk alleen op de eerste en laatste pagina  tekst, toch beleef je allerlei avonturen als je in het boek kijkt. Je kunt bijvoorbeeld op alle bladzijden alleen gaan letten op Bibi, de hond en dan zie je dat hij graag schoenen aan wilt hebben, maar lukt dat ook? Of je kijkt alleen naar die vervelende kakkerlakken die steeds maar zitten te klieren, wat gebeurt er met hun? En Pietje, wat doet Pietje allemaal?
Op de laatste pagina staat dus ook tekst en wel in de vorm van vragen. Bijvoorbeeld, waar is Bert toch gebleven?

Vaak moet je lachen om de grappige vondsten van de tekenares zoals het briefje aan de wc-deur met daarop de vermiste schoen, of Bibi die zo blij is met de pantoffel.
Ook leuk vond ik om de eerste illustratie van de kamer te vergelijken met de laatste. Het lijkt alsof er niets veranderd is maar als je goed kijkt zie je dat er toch wel heel veel dieren en spullen anders zijn. Kijk zelf maar.
Het is echt een geweldig  boek. Elke keer zie je wat nieuws, zelfs piepkleine schilderijtjes veranderen per pagina. Dit boek zou eigenlijk aan ieder kind gegeven moeten worden...

Je kun ook een kleurplaat downloaden van de huisbeesten


ISBN 9789026127168 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2009
Leeftijd, vanaf 4 jaar.

© Dettie, 23 oktober 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Huisbeestenboel Riphagen Huisbeestenboel Riphagen


Huisbeestenboel
Loes Riphagen

Dit is het tweede boek van Loes Riphagen, die debuteerde met het boek 'Slaapkamernachtdieren' . Daar ben ik nu wel nieuwsgierig naar, want haar tweede prentenboek over de huisbeesten is erg leuk!


Op de eerste pagina's worden de personages voorgesteld, die in dit geval natuurlijk allemaal dieren zijn.
Er is de kat, de hond, de vogel in zijn kooi en het konijn -idem-, maar ook getekende dieren doen mee: varkentje in een leesboek, en de gele olifant getekend door een van de kinderen die in het huis wonen. En de kakkerlakken Pieter Jaap, Boudewijn en Olivier. Erg grappig dat beestjes die gezien worden als ongedierte de mooiste namen hebben!
Op de volgende bladzijden verlaten de mensen het huis. Zij zullen pas op de laatste bladzijde weer terug komen, en in die tussentijd zien we wat de dieren allemaal uitspoken. Er zijn de individuele verhalen, maar er is ook interactie.
Katrien het konijn beleeft een heuse romance! Ik vind haar wel een ijdel konijn, dat had ik dan weer eerder verwacht van de kat. Maar Karel de Kat heeft heel andere interesses. Het verhaal van de hond en de twee paar schoenen, en zijn vindingrijkheid; de streken van de motten en de kakkerlakken, ze zorgen er voor dat je blijft bladeren. Er gebeurt ontzettend veel op die paar bladzijden die het boek telt, waardoor je misschien geen urenlang, maar toch een hele tijd kunt blijven kijken. Heel intrigerend, en spannend voor de kijkers is de gele olifant. Wat spookt die toch allemaal uit??

Het lijkt me een erg leuk boek om samen met je peuter te lezen, maar ook kunnen kinderen die wat ouder zijn er op eigen houtje veel plezier aan beleven.  Je ontdekt steeds nieuwe dingen! De slak bijvoorbeeld, een tijdmeter viel niet meteen op. Een boek op steeds weer te pakken en te bekijken.
Dat de tekeningen heel geslaagd zijn staat buiten kijf. Ze zijn eenvoudig, maar duidelijk, en tot en met de kleine beestjes heel expressief getekend. Zou je nog gerust je huis achterlaten als je dit boek gezien hebt?
 


ISBN 9789026127168 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2009
Vanaf 4 jaar

© Marjo, 19 oktober 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De kusjeskrokodil De kusjeskrokodil
en andere lieve nachtbeesten


Tim en Beer liggen in bed.
Tim kan niet slapen.
'Ik hoor beesten, Beer, '
fluistert hij. 'Hoor jij ze ook?'
Beer is moe. Hij hoort niets.


Maar arme Tim weet zeker dat hij beesten hoort snuiven en grommen en hij doet gauw het licht aan om te kijken waar dat lawaai vandaan komt. Het is een varken! Het Verhaaltjesvarken!  Hij kruipt gezellig samen met Tim in bed en leest een verhaal voor. Tim geniet. Maar als het verhaal uit is en het varken weg is dan hoort Tim weer wat. Er gromt iets in de kast... Tim loopt zachtjes naar de kast en kijkt voorzichtig in de kast. Het is de Toedektijger!
Die stopt Tim met veel grapjes weer in bed en dekt hem lekker toe. Nu gaan slapen Tim! zegt de tijger.
Maar als Tim weer alleen is hoort hij weer wat...
Zo ontmoet Tim allerlei lieve dieren die hem allemaal proberen te helpen om in slaap te vallen. En gelukkig op het laatst lukt het!

Een erg leuk boekje, vooral voor kinderen die soms moeite hebben met alleen in het donker liggen voor het slapen gaan. Alle geluiden worden besproken en er komen steeds heel leuke, grappige en lieve dieren tevoorschijn die de 'enge' geluiden blijken te maken zoals de knuffelbuffel, de kusjeskrokodil en nog meer gezellige dieren.
Als dit boekje uit is willen kinderen graag gaan slapen en ze hopen dan vast dat het leuke verhaaltjesvarken komt of die lieve Mooiedromendraak.

Het is een mooi verzorgd boek met vrolijke, gedetailleerde tekeningen met daarin kleine grapjes, zoals het leeuwenschilderijtje dat steeds meekijkt, of de raket op de poster die steeds een andere kant op vliegt. Grappig is ook dat  op het dekbed van Tim allemaal kleine spookjes staan!
Heerlijk boek dat je met een glimlach dichtslaat.


ISBN 9789044810295 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | februari 2009
Leeftijd: 4+

© Dettie, 07 juli 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: