Koos Meinderts

 

Koning Varken Koning Varken


een verhaal met een staartje (zonder krul)
illustraties: Stern Nijland
tekst: Koos Meinderts

Er was eens een koning die stapelgek was op varkensvlees. De koningin vond het maar niets. Als je zo doorgaat word je zelf nog eens een varken,  mopperde ze wel eens. De koninklijke varkens in de koninklijke varkensstal vonden het echter een grote eer dat de koning hun vlees wilde eten. Zij waren uitverkoren, door de koning zelf!
Maar één klein biggetje vond dat helemaal niet leuk en al helemaal geen eer. Hij wilde niet aan het koninklijke spit eindigen maar lekker lang verder leven.

Een tijd later, toen het biggetje al groot en sterk was, is op een dag het geluk met hem. Hij weet door een list de plaats van de koning in te nemen. De koningin schrikt als ze hem ziet. 'Zie je nou wel, dat kom er nou van, van al dat varkensvlees!' roept ze uit.
Het varken belooft gauw dat hij voortaan nooit meer varkensvlees zal eten en de koningin heeft hem daarom des te liever.
En zo leefden ze nog lang en gelukkig...

Maar het verhaal heeft nog een staartje (zonder krul) ... want het eten is wel wat saai, al dat groente en fruit, koning varken mist iets. Misschien een lekkere karper? De karpers in de koninklijke karpervijver vinden het een eer, zij dienen voortaan als voedsel voor de koning! Maar er is een klein karpertje...

Heerlijk komisch verhaaltje voor de niet-vegetariërs onder ons. De varkens worden op hun koteletwaarde, stevige hammen en smakelijkheid uitgezocht. De koning geniet al bij het vooruitzicht wat hij op zijn bord aan zal treffen. Maar, zoals we konden lezen, boontje komt om zijn loontje...
Helaas is de nieuwe koning precies hetzelfde, hij is net zo'n smulpaap, ook hij zal zijn lesje moeten leren...


De tekst is in duidelijke, middelgrote letters afgedrukt. De afbeeldingen zijn erg sprekend, humoristisch en bijzonder. Deze keer is er geen gebruik gemaakt geen zachte aquareltinten, heldere acrylverfafbeeldingen of ingekleurde pentekeningen maar linosneden die op iedere pagina in twee andere kleuren zijn afgedrukt. Het geeft een heel apart effect.
Kortom, opnieuw een prima voorlees- en kijkboek waar kinderen veel plezier aan zullen beleven.

Zie ook het videofilmpje waarin het verhaal voorgelezen wordt.
Koos Meinderts sprak het verhaal in en Thijs Borsten maakte er muziek bij.


ISBN 9789047705086 | Hardcover | 36 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2015
Afmeting 20,2 x 29 cm Leeftijd, vanaf 4 jaar

© Dettie, 17 februari 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Meneer Hoedjes vangt een vis Meneer Hoedjes vangt een vis


illustraties: Annette Fienieg
tekst: Koos Meinderts

Op een dag vond meneer Hoedjes een stapel planken. Die neem ik mee naar huis dacht hij. Hij sjouwde met ze rond en bedacht zich ineens dat hij helemaal geen huis had! Wat nu? Maar de planken vertelden hem dat zij zijn droomhuis waren. Natuurlijk! Dat meneer Hoedjes daar niet aan gedacht had!
Hij zocht een mooie plek uit boven op het duin en bouwde daar van de planken zijn droomhuis.
Het beviel hem uitstekend en het werd nog leuker toen er een hele mooie mevrouw langskwam. Ze dansten samen tot de vroege ochtend en ze trouwden maar gelijk. De maan en de sterren waren hun getuigen en meneer Hoedjes zei ja. 'Ja, ja, en nog eens ja! Bij eb en vloed, in voor- en tegenspoed.'


Meneer en mevrouw Hoedjes waren heel gelukkig in hun huisje en op een dag vertelde mevrouw Hoedjes aan haar man dat hij vader zou worden. En wat meneer Hoedjes nooit gedacht had, hij voelde zich nóg gelukkiger!
Maar toen ging meneer Hoedjes vissen en ving een heel bijzondere vis. Omdat hij de vis vrij liet mocht hij een wens doen. Meneer Hoedjes wilde helemaal niets, hij had alles al, maar de vis zeurde maar door, meneer Hoedjes móest iets wensen. Weer sputterde meneer Hoedjes tegen. 'Van mij mag alles blijven zoals het is.' zei hij tegen de vis.
De vis bleef hem daarna lastigvallen, de vis was boos, hij was een wensvis! Hij smeekte meneer Hoedjes om een wens te doen en om de vis te plezieren wenste hij toen maar een mooie tweepersoonsjurk voor zijn vrouw...
Later had meneer Hoedjes heel erg spijt, want daarna veranderde alles, maar kon hij de klok nog terugdraaien?

De vis weet, gek genoeg, alles van meneer en mevrouw Hoedjes, hij lijkt wel een soort alwetende hogere macht, een soort God. Hoewel het verhaal in grote lijnen gebaseerd is op het sprookje 'Van de visser en zijn vrouw' (Piggelmee) van Grimm doet het mij meer denken aan Adam en Eva in het paradijs. Zij hadden het eeuwig leven en waren gelukkig totdat de slang Eva verleidde met de appel. In dit verhaal van Koos Meinderts wordt meneer Hoedjes door de vis 'verleid' met een jurk en later, als meneer Hoedjes beseft dat hij dood kan gaan, dwingt hij de vis het eeuwig leven af. De tijd moet stilgezet worden, met alle gevolgen van dien.


Maar ondanks dat het verhaal op gegeven moment een serieuze ondertoon heeft, weet Koos Meinderts een heel lichtvoetige en plezierige sfeer te creëren. Zijn woordgebruik is vlot, vriendelijk en liefdevol. De mooie pastelkleurige afbeeldingen van Koos' vrouw Annette Fienieg, dragen bij aan die opgewekte, plezierige sfeer.
Kortom, een prachtig verhaal over geluk en bezit, liefde en hebzucht. Maar, zoals het in sprookjes hoort, het loopt allemaal goed af en ze leefden nog lang en gelukkig!


ISBN 9789047705932 | Hardcover | 72 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2013
Hernieuwde uitgave in het kader van het dertigjarig schrijversjubileum van Koos Meinderts. Opnieuw ge

© Dettie, 29 november 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Bij ons in het circus Bij ons in het circus


illustraties: Annette Fienieg
tekst: Koos Meinderts

De circusdirecteur, een dikke pandabeer met piepklein hoedje op z'n kop, roept naar het publiek: 'Kom snel binnen, de muziek speelt al, de show gaat beginnen!'
Eenmaal binnen kondigt hij elke artiest vol verve aan... zoals:
Het sierlijke nijlpaard, de gezette Kokette Jeanette die een prachtige pirouette maakt op het slappe koord.
En dan... tromgeroffel... Mighty Mouse die met gevaar voor eigen leven, zijn kop in de muil van een leeuw stopt, gelukkig doet hij dat maar heel even.
Ook de beer Pavlov met zijn droeftoeterkop steelt de show. 'Al wie hem ziet, vergeet zijn verdriet en schiet zomaar op slag spontaan in de lach.'
En als het publiek de knappe, stoere Kinky Kaaiman zonder angst en beven aan de trapeze ziet zweven, houden ze toch wel even hun adem in.
Tot slot, wordt er zelfs nog een wereldprimeur aangekondigd! Joli-Coeur, 's wereld jongste jongleur, houdt niet één, niet twee, niet drie... maar  wel zeven knotsen in de lucht! Dat is echt nog nóóit vertoond! Daverend applaus!
Daarna laten alle dieren zich nog één keer zien en dan valt het doek, helaas het is alweer voorbij.


In dit vrolijke prentenboek staat op de rechterpagina een vierregelig rijm met daaronder een 'close-up' van de artiest. Op de linkerpagina is de artiest in actie te zien. In totaal vertonen elf dieren hun kunsten.
Het circus is een geliefd onderwerp voor prentenboeken, het is vaker vertoond, dus origineel is het idee niet. Toch is het wel een prettig boek om te bekijken en uit voor te lezen dankzij de zeer ritmische tekst, de grappige namen en de afbeeldingen in heldere en vriendelijke tinten. De prenten hadden wel iets meer vaart mogen hebben, ze zijn een beetje statisch, maar voor de rest is het opnieuw een fijn (voor)lees- en kijkboek van dit gouden duo.


ISBN 9789047705307 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | maart 2013
Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 01 mei 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het regent zonlicht Het regent zonlicht


illustraties: Annette Fienieg
tekst: Koos Meinderts


Koos Meinderts  (Den Haag 1953) maakt in 1983 met Mooi meegenomen zijn debuut als schrijver voor kinderen. Inmiddels heeft hij al ruim vijftig titels op zijn naam staan. De meeste boeken worden geïllustreerd door zijn vrouw Annette Fienieg.
Daarnaast schrijft hij liedjes en theaterteksten, hij is o.a. de vaste tekstschrijver van Harrie Jekkers.  Eveneens schrijft hij poëzie, voornamelijk voor kinderen.


In de bundel Het regent zonlicht  treffen we zevenentwintig van die prachtige kindergedichten aan.
Elk gedicht begint met een mooi versierde hoofdletter. In de rode H van het het titelgedicht zien we bijvoorbeeld tussen de bovenste twee 'poten' een zon en voor de H staat een zwarte vogel.
In het gedicht is een moeder een liedje aan het zingen voor haar dochtertje, waarin ze vraagt aan God om haar fragiele, kleine meisje te behoeden voor alle gevaren.


Het regent zonlicht
op de wereld
op het meisje in het gras

Hoor haar moeder
zingt een liedje
voor haar dochtertje van glas:

God behoed haar
voor de kraaien
en de allereerste kras,

voor de hobbels
en de kuilen
en het snijden in het gras.

Bij het gedicht staat een schitterende afbeelding van een meisje in een weiland met een prachtige roze lucht op de achtergrond. In haar hand heeft ze een open rode paraplu die haar beschermt tegen de kraai die bovenop de paraplu zit. In al zijn eenvoud zo veelzeggend. Deze afbeelding staat ook op de cover van het boek.

De gedichten variëren van vrolijke ritmische 'liedjes' tot een meer verhalende tekst. De onderwerpen zijn ook heel divers.
Erg leuk zijn de gedichten Mooie meisjes, over het jongetje dat meisjes spaart en Hart, over het meisje dat niet weet aan welke jongen ze haar hart zal geven. Op het laatst besluit ze dat ze haar hart nog maar even zelf houdt. Ook het gedicht Bij de hoge bomen gaat over de prille liefde. Een jongen had afgesproken met een meisje bij de hoge bomen, maar waar blijft ze nou?

Sommige gedichten zijn korte sprookjes zoals Appels en amandelen waarin de koning uit wandelen gaat op te krappe schoenen, en De kleine zeemeermin die op de rug van een vis naar Kopenhagen reist om daar op een steen te gaan zitten. Ook het gedicht Naar Schotland is sprookjesachtig. Het verhaalt over een schipper...

Varend vanuit Anderland
naar het oude moederland
zuidenwind, schipperskind
voor de wind naar Schotland

Roeiend naar de overkant [...]

De familiebanden worden ook niet vergeten. Er is een fraai gedichtje over Oom Igor. Er is het, eveneens prachtige, gedicht Alles komt goed, over een moeder die 's nachts haar kind geruststelt  "Ik ben bij je dicht bij je / wang tegen wang, wees maar niet bang. Zegekar en Lekker sleeën gaan over broertjes en zusjes. Erg leuk is ook het gedicht Gisteravond over het meisje dat 's avond uit het raam kijkt en haar ouders op het gras ziet dansen. In het volgende gedicht, getiteld Anna, blijkt Anna in blijde verwachting, wat ook weer prachtig in woord en beeld wordt weergegeven.  In de A van Anna hangt aan het dwarsstreepje een piepklein babyvestje en er wordt op de grote afbeelding door een ooievaar een mooie wijde jurk gebracht.

Alle gedichten staan op de linkerpagina, rechts staan de schitterende afbeeldingen van Annette Fienig. Alles is zo raak weergegeven, dat komt omdat voor dit boek Koos Meinderts en Annette Fienieg de rollen eens omdraaiden: Annette Fienieg maakte eerst de mooie kleurrijke prenten waardoor Koos Meinderts zich liet inspireren tot de bijpassende gedichten.
Als klap op de vuurpijl zit er bij het boek ook nog een CD waarop zeventien gedichten uit dit boek gezongen worden. Ook het liedje Maite Maria is te horen, dat is het lied dat bekroond is met de Willem Wilminkprijs 2012 voor het beste kinderlied.
Je zou het boek met CD aan iedereen die kinderen heeft cadeau willen doen, zo'n mooie uitgave is een enorm rijk bezit, je gunt gewoon elk kind (en hun ouders) zo'n prachtig boek.


ISBN 9789047703099 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2010
Op de CD bij het boek worden de liedjes gezongen door Jeroen Zijlstra en Leine.

© Dettie, 23 januari 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: