Kristien Dieltiens

 

Sam en de ongelooflijk lieve Boy Sam en de ongelooflijk lieve Boy
of hoeveel rampen er kunnen gebeuren voor je dertien wordt


Sam, kort voor Samantha, is bijna dertien als ze met haar moeder mee verhuist naar Oostende. Ze baalt er vreselijk van. Waarom konden ze niet gewoon bij oma blijven? Het was toch goed waar ze was? Nu moet ze naar een nieuwe school, waar ze niemand kent. En waar haar vriendin Babette niet zal zijn.
Wat ook niet echt meehelpt is dat het in het nieuwe huis een puinhoop is. Het is niet klaar: ‘het voelt  als een slecht passende jas met gescheurde zakken en slijtageplekken aan de mouwen’.
De wc is verstopt, mama is druk bezig om beneden een praktijkruimte in orde te maken om er een fysiopraktijk te kunnen beginnen, en ze heeft geen tijd voor de rest van het huis. Nanna, die ook bij hen woont, heeft er ook geen tijd voor: zij moet kunst maken, zorgen dat haar atelier in de tuin klaar is.

Ze laten Sam een beetje aan haar lot over, en ook al weet zij wel dat ze van haar houden, ze zou zo graag haar oma bij zich hebben, die altijd tijd voor haar had. Maar nu ook niet meer: ze heeft haar oma geleerd met Facebook om te gaan, en nu heeft oma ineens veel vrienden, en gaat ze op stap! Ook Babette schijnt het te druk te hebben om te mailen. Voor Sam blijft alleen een dagboek over, het lege boekje dat ze van oma kreeg – tegelijk met een geldbiljet – toen ze vertrok.
Tijger, zo noemt ze het dagboek, en ze schrijft er inderdaad af en toe in. Het is het verhaal dat we lezen...

Een verhaal dat vertelt hoe ze gepest wordt op haar nieuwe school, omdat ze nieuw is, maar ook omdat ze anders is: ze is aan de mollige kant, en in tegenstelling tot de andere meisjes ziet ze er nog uit als een kind. Met Nanna’s eigengebreide truien is ze het mikpunt van spot. Ze maakt het zelf nog erger als ze laat merken hoe goed ze is met rekenen, dus dat moet ze maar niet meer zo goed doen, besluit ze.

Haar poes loopt weg, dat ook nog, en als ze op zoek gaat, vraagt de overbuurman of ze niet naar zijn poesjes wil komen kijken. Hij woont met zijn oudere zoon in een vreselijk rommelig huis, maar de poes heeft kleintjes, en dat vindt Sam wel zo leuk, dat ze vaker naar André gaat. Ook al heeft mama haar gewaarschuwd voor vreemde mannen die vriendelijk voor je zijn. André heeft immers wél tijd voor haar. Net als die jongen die ze leert kennen via Facebook, Boy, de jongen die in haar oude kamer woont en die haar leuk vindt. Nou, als mama en Nanna vinden dat ze alles zelf wel kan, dat ze een grote meid is, dan kan zij ook een daad stellen: als ze dertien wordt, zal ze een nacht van huis wegblijven. En ze spreekt af met Boy.
Als er in haar omgeving en in haar zelf in korte tijd veel verandert, wordt een meisje snel 'groot'. Sam wordt op zichzelf teruggeworpen, maar ze is eigenlijk nog helemaal niet volwassen. En er gaan ongelukken gebeuren, je voelt het aankomen...

Kristien Dieltiens leeft zich uitstekend in en hoe ze dat gedaan heeft, vertelt ze achter in het boek: ze heeft gesproken met kinderen die in eenzelfde situatie zaten – en erger – als waar ze haar hoofdpersonage in laat komen. Als een kind worstelt met de eerste tekenen van de puberteit, als een kind onzeker is, en ook nog gepest wordt, dan wordt dat kind makkelijk slachtoffer van iemand die kwaad wil. Want die weet precies hoe hij zo’n onzeker kind kan paaien.
Sam is onzeker, ze zit niet lekker in haar vel, en met het geld van oma eet ze haar onrust weg. Daardoor denkt ze dan weer dat de pestende meiden gelijk hebben als ze haar uit maken voor potvis. Bovendien ontdekt ze dat ze niets van het leven heeft begrepen, althans niet zoals haar leeftijdgenootjes de wereld bekijken. Ze voelt zich een provinciaaltje, dom en naïef, en dan ook nog dik: geen wonder dat ze valt voor vriendelijke woorden.
Mooi geschreven - met duidelijke Vlaamse inslag - helder verteld, en nog spannend ook. Heerlijk boek!


ISBN 9789462342620 | Hardcover | 184 pagina's | Uitgeverij Abimo | oktober 2014
Leeftijd: 11+

© Marjo, 26 januari 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Sam en de ongelooflijk lieve Boy Sam en de ongelooflijk lieve Boy
of hoeveel rampen er kunnen gebeuren voor je dertien wordt


Aan oma's wenkbrauwen zag ik dat ze partij koos voor mij. Kleurboeklijntjes waren het. Leestekens ook. Gedachtestreepjes, open-en-sluit-de aanhalingstekens en nog andere.

Uitgerekend die begrijpende, altijd voor haar kiezende, oma zal Sam moeten missen want haar moeder heeft besloten dat ze gaan verhuizen. Oma die beneden woonde en mama en Sam boven. Het was perfect, Sam was nooit alleen en oma kookte, want dat kon mama niet. Maar mama wilde samenwonen met haar vriendin Nanna en nu gaan ze verhuizen naar de stad, naar Oostende.  Mama opent daar haar eigen fysiopraktijk en Nanna krijgt een schildersatlier in de tuin.

Mama en Nanna hebben het druk met het opbouwen van hun nieuwe leven, Sam hangt er maar een beetje bij. Tot overmaat van ramp is Nestor de kat na een paar dagen zoek. Sam hangt posters op en de enige die een beetje vriendelijk tegen haar doet, is André haar nieuwe buurman. Hij helpt haar bij de zoektocht en ze is altijd welkom bij hem, hij neemt de tijd voor haar.

De eerste dag op school is een ramp. Sam's  jas zit nog in een van de verhuisdozen en daarom moet Sam in de afschuwelijke door Nanna gebreide trui naar school. De meester vertelt aan de klas dat ze een plattelandskind is. Sam weet niet wat ze ermee aan moet, ziet ze er zo uit of zegt hij dat omdat ze nog geen borsten heeft? Ze maakt het nog erger door te zeggen dat er heuvels waren waar zij woonde en haar poes weg is. Sam begrijpt niet wat er zo grappig aan is. André is de enige die begrijpt hoe zwaar ze het heeft, bij hem kan ze een beetje haar ei kwijt, liever vertelde ze alles aan mama, maar die is druk, druk, druk.

De  meiden op school lachen Sam steeds uit, pesten haar of negeren haar.
Het ergste is dat Sam ineens beseft dat haar woonsituatie ook iets is wat vreemd is in haar klasgenotes ogen. Potten worden Nanna en haar moeder genoemd. Nu snapt ze ineens waarom al die ruzies gingen met oma en mama. Dit besef komt als een klap in haar gezicht. 'Er waren misschien maar drie seconden gepasseerd en ik was niet meer dezelfde Sam', zegt ze daarover. Op school noemen ze haar potvis vanwege Nanna en mama en omdat ze zo dik is.
Oma laat haar ook al vallen, die heeft het ineens druk met van alles en nog wat en haar oude vriendin Babette vindt dat ze zeurt. Niemand lijkt haar echt op  te merken. Kortom, het leven is momenteel niet erg  leuk voor Sam.

En dan is Boy daar ineens, op facebook. Boy is veertien en aardig en vriendelijk, heeft aandacht voor haar en vindt haar leuk en mooi! Eindelijk hoort Sam iets positiefs over zichzelf!  Op de dag dat ze dertien wordt, spreekt ze af met Boy, in de bunker, daar zullen ze haar verjaardag vieren. Ze zal een dag verdwijnen! Er is toch geen mens die haar lijkt op te merken, ze is in feite niemand en wil zo graag iemand zijn en Boy geeft haar het gevoel dat ze iemand is.
Het loopt helaas allemaal heel anders dan Sam verwacht.

Het verhaal speelt zich in een tijdsbestek van veertien dagen af en daardoor wordt het vrij ongeloofwaardig. Moeder moppert dat ze maar geen klanten krijgt en in de geldproblemen zit, terwijl alle spullen zoals de massage- en behandeltafel nog bezorgd moeten worden! Ze zou niet eens mensen kùnnen behandelen en als ze geen rekening heeft gehouden met een aanlooptijd dan is ze vrij slecht bezig geweest.
Bovendien zitten ze nog middenin de verhuizing, alles moet nog opgeknapt worden.

Moeder kijkt totaal niet naar Sam om, terwijl ook voor haar alles nieuw en wennen is. Zo is Sam haar jas kwijt en haar zomerkleren maar Nanna en mama laten haar gewoon ronddarren in te kleine winterkleren en zonder jas de straat op gaan, terwijl toch duidelijk is dat mama voor de verhuizing wèl zorgzaam was. 
Maar het meest vreemde is dat Sam staat te aarzelen bij de vriendelijke André, want wie weet is hij wel een kinderlokker terwijl ze onmiddellijk voor de webcam haar shirtje omhoog doet voor Boy die ze net kent, waarbij je je overigens afvraagt waarom hij niet te zien was.
Ook de ontknoping is een beetje ver gezocht. 

Kortom, het verhaal rammelt en dat is niets voor Kristien Dieltiens die ik ken als een goede schrijfster met een paar erg mooie boeken op haar naam.  Natuurlijk gaat het verhaal om de kwetsbaarheid van meisjes in een moeilijke situatie maar vooral om de waarschuwing dat niet iedereen op facebook is wie hij of zij zegt te zijn, maar dat komt past op het eind van het boek naar voren. Daarvoor gaat het vooral over het feit, bijna tot vervelens toe, dat Sam het zo vreselijk moeilijk heeft. Die aanloop naar de gebeurtenissen rond Boy, is te lang. Jammer, maar het volgende boek van Kristien Dieltens zal vast weer uitstekend zijn.


ISBN 9789462342620 | Hardcover | 184 pagina's | Uitgeverij Abimo | oktober 2014
Leeftijd: 11+

© Dettie, 18 januari 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Papinette Papinette


Je moet er wat van maken als je in Vlaanderen leeft in de tijd van Philips II. Vanuit de noordelijke Nederlanden druppelt langzaam het nieuwe geloof binnen, terwijl de koning, zelf uiterlijk zeer vroom, van zijn onderdanen eist dat ze zich aan de katholieke regels houden.
Wie zijn ogen openhoudt ziet echter hoe de geestelijke stand zich zoals steeds verrijkt en zich weinig aan de armen gelegen laat liggen. Wie zou er dan niet vallen voor het geloof van Willem van Oranje? De Beeldenstorm is het gevolg.
Tegen deze achtergrond vertelt Kristien Dieltiens het verhaal van een jong meisje uit het volk.

Papinette is de dochter van een ongetrouwde werkvrouw in het huis van de heer Arnoldus. Zij vond net als haar ook ongetrouwde collega’s haar kind in het kolenveld. Ongetrouwd kinderen hebben, het werd wel afgekeurd, maar tegelijk gedoogd. Er heersten nogal losse zeden in die tijd, al hing dat er een beetje van af tot welk kamp je behoorde: dat van de strenge katholieken of de vrijere gereformeerden.
De andere vrouwen raakten aan de man, Aleid niet. Toch was zij de mooiste! Ze was dan ook de favoriet van de heer Arnoldus, net als haar dochter.
Papinette groeit op met deze vrouwen als moeders, en leert langzaam een wereld kennen, die zij evenmin als andere mensen van haar stand, kan begrijpen. In plaats daarvan vallen ze voor de zekerheid van geloof en bijgeloof. Het zal bijna haar dood worden.

Kristien Dieltiens vertelt een mooi verhaal, dat een goed beeld geeft van de zestiende eeuw. Er wordt veel gegeten en gedronken, hetgeen ze in (jammer genoeg ruiken we het niet) geuren en kleuren uit de doeken doet. Behalve het geloof was in die tijd ook schilderkunst belangrijk, dus ook daar lezen we over. (Pieter Bruegel de Oude; Joachim Beuckelaer)
In een extra bijlage vertelt ze ons waar we de schilderijen kunnen vinden die haar verhaal zo beïnvloed hebben.
Erg leuk is hoe ze vertelt over de taal: hoe alles wat te maken heeft met het spel tussen man en vrouw in verdekte en vaak speelse termen wordt weergegeven. We vinden het terug in de symboliek die op de schilderijen uit die tijd overgebleven zijn.
Op naar de musea!


ISBN 9789044809503 | Hardcover | 239 pagina's | Clavis Uitgeverij | juli 2009
Leeftijd 14+

© Marjo, 20 november 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Kelderkind Kelderkind


Als Kaspar Hauser vandaag de dag op zou duiken zoals hij dat op die Pinkstermaandag in 1828 deed, als een jongen van een jaar of zestien, die nauwelijks kan lopen of praten, en niets weet over zijn verleden, zouden de media daar wel raad mee weten. Een 'wolfskind'! De wereld zou over hem heen vallen. Ook de wetenschap zou er nu wel raad mee weten, en als hij een bedrieger was zoals sommigen dachten, dan zou hij zo door de mand vallen.

Maar in 1828 was de wereld een stuk kleiner; de wetenschap liet hem met rust. De pers niet, en de mensen in zijn omgeving ook niet. En er waren ook lieden die hem naar het leven stonden, hij kreeg twee aanslagen te verwerken. De laatste werd zijn dood. Zijn leven en vooral de vraag wie hij nu eigenlijk was, heeft velen gefascineerd en geïnspireerd. Er bestaan al vele boeken over.

Kristien Dieltiens voegt er nog een aan toe. Het is haar vijftigste boek, las ik ergens, en het heeft haar veel tijd gekost. Niet alleen om te schrijven, maar ook om onderzoek te doen. Het is de moeite waard gebleken: deze aardig dikke roman is het resultaat.

Ze houdt zich aan de feiten zoals die bekend zijn, maar omdat er veel onduidelijkheden zijn, kan ze daarnaast nogal wat zelf invullen. Het nooit teruggevonden dagboek van Kaspar herschrijft ze, en ze verbindt zijn leven als verschoppeling met dat van een andere fictieve verschoppeling.
De hoofdstukken worden van elkaar gescheiden door een zwarte pagina, met behalve een vaste afbeelding ook een wisselend citaat (Goethe, Calvino of mensen die betrokken waren bij Kaspar)

Isolde, dochter van de ritmeester, waar de jongen in eerste instantie heen werd gebracht, vertelt het verhaal van Kaspar in de hoofdstukken die beginnen met een paard zonder achterbenen. Het paard speelt een grote rol in wat hij zich herinnert. Er was inderdaad een dochter, al heeft zij misschien niet de rol gespeeld die zij nu in het boek van Dieltiens mag spelen. Hier trekt zij zich het lot van de jongen aan, en stimuleert hem tot het schrijven van het dagboek. (Dat is overigens een kunststuk op zich: we kunnen als lezer helemaal meeleven in de ontwikkeling van een jongen die pienter genoeg is, maar niets heeft mogen leren. De beleving van zich eigen ik, zijn geestelijke en seksuele ontwikkeling, Dieltiens werkt dat prachtig uit.)

In de hoofdstukken met een haas aan het begin is Manfred de verteller. Hij is geboren met een hazenlip, en werd daardoor, ook na een niet helemaal gelukte operatie, zijn leven lang met de nek aangekeken. In zijn leven zijn er slechts twee vrouwen, die door zijn uiterlijk heen kijken. Hij is een eenzame figuur, die leert meer waarde te hechten aan voortekens vooral aan de hand van heiligenplaatjes, dan aan de mensen, die hij dus maar links laat liggen zoals ze dat met hem ook doen.

Door de verhalen met elkaar te verbinden kan de schrijfster een tijdsbeeld geven en tegelijk een mogelijke verklaring van wie Kaspar was, en waarom hij dood moest, zonder dat het een saaie weergave wordt van speculaties en mogelijkheden. De toenmalige rol van drie machten, de geestelijke, de politieke en de rechterlijke, wordt duidelijk uitgelegd, terwijl het toch vooral het verhaal van een betreurenswaardige jongeman is. Van twee betreurenswaardige jongemannen. Twee verschoppelingen, de een om zijn uiterlijk, de ander door zijn onduidelijke afkomst.

Het is een prachtige historische roman, zeker niet alleen voor de jeugd. In een sfeervol vormgegeven boek hértelt Kristien Dieltiens de belevenissen van Kaspar en vértelt het verhaal van Manfred op een indringende manier. Met een nawoord en een woordenlijst.
Welk van de twee zal het meest bij de lezer blijven hangen?


ISBN 9789058387660 | Hardcover | 480 pagina's | Uitgeverij De Eenhoorn | april 2012
Leeftijd: 15+

© Marjo, 03 juli 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Papinette Papinette


Men neme een aantal schilderijen en een kookboek uit eind zestiende- begin zeventiende eeuw, voeg daarbij enkele bijzondere historische personen uit die tijd, een vleugje fantasie en als hoofdingrediënt een goede schrijfster, het resultaat is... Papinette.

Het verhaal begint al bijzonder.
Papinette werd namelijk 'gevonden' tussen de groene kolen, ongetrouwde vrouwen overkwam het wel vaker dat ze zomaar ergens een kind vonden...
Onderweg naar het bleekveldje vond Aleid, Papinettes moeder, tussen de groene kolen een pasgeboren meisje, ze legde het in de rieten lakenmand en liep terug naar het grote huis waar ze werkte.

Toen mijn moeder met het kind in de wasmand verscheen, zwegen de andere vrouwen. Het kon hun ook overkomen - je wandelt door de groentetuin, je bewondert de witte kolen die groter en ronder zijn dan de vorige jaren en je ziet ooievaars overvliegen, rusteloos zoekend naar een nest. Opeens vind je een bloot kind tussen de boerenkool en pastinaak. Rozige armpjes krampachtig trillend in de lucht, het hoofdje rood van het krijsen[...]
Dan denk je aan de goede werken die je als christenmens moet doen, zei Cathelyne. De naakten kleden, de hongerigen spijzen en de dorstigen laven. Dus neem je het kind mee naar huis, je wikkelt het in afgedankte neteldoeken en hoopt dat de landheer het niet zal opmerken.
Niemand stelde vragen, alleen de blikken van de koele Anna spraken boekdelen.
Cathelyne vond haar tweeling Maaycke en Marieke in het wortelveld en ze hadden peenkleurig haar. Gerarda vond Corneel in het hooi van de geitenstal. Hij was twee jaar ouder dan ik, net als de rosse tweeling, en als hij lachte, klonk het als gemekker van een bokje. Hendrieke had ook een kind gevonden maar het was al dood voor iemand er iets over kon vertellen.


Papinette woont in het huis van heer Arnoldus samen met haar moeder en 3 andere vrouwen die ze aanvankelijk ook haar moeders noemt. De vier vrouwen bestieren het huishouden. Papinette en haar moeder zijn mooi om te zien. Beiden krijgen ze veel aandacht van Arnoldus de Cock, de heer des huizes. Papinette is aanvankelijk het gulzige, mooie, vrolijke, leergierige kind waardoor ze in trek is bij Arnoldus. Hij neemt haar overal mee naar toe. Haar moeder is voor hem die zeer aantrekkelijke vrouw die ook nog eens geweldig koken kan en aangenaam gezelschap is...

De vrouw van Arnoldus, de zwaar gelovige en stuurse Anna, ziet moeder en dochter liever gaan dan komen. Ook de andere vrouwen in de keuken gedragen zich steeds koeler, uit afgunst. De vlotte Papinette en de intelligente Aleid houden moedig stand onder de steeds vijandiger wordende sfeer.
Arnoldus is wars van het strenge geloof dat zijn vrouw aanhangt. - Het is de tijd van de hagenpreken en de beeldenstorm. - Ze hebben samen een zoon Antoon die heel goed met Papinette op kan schieten en haar een erg leuke meid vindt en graag bij haar in de keuken is. Antoon wordt gelijk naar andere oorden gestuurd door zijn moeder. Hij mag niet opgroeien tussen die volkse en liederlijke vrouwen...
Als Aleid en later ook Papinette als schildersmodel worden gevraagd in het nieuwe atelier van Arnoldus waar hij samen met vrienden de schilderkunst beoefent barst de bom. Kortom, de beide vrouwen komen flink in de problemen vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk. Gelukkig is er een vrouw die voor hen opkomt, een vrouw die indruk maakt, een vrouw die invloed heeft, die vrouw heet Anna Bijns...

Kristien Dieltiens heeft een prachtig, rijk gemêleerd verhaal geschreven waarbij de sfeer en het leven uit die tijd mooi is weergegeven. Het verhaal is gelardeerd met allerlei gebruiken en gedachtes uit die tijd, het bijgeloof vierde hoogtij en er werd veel gezongen ook al waren dat niet altijd nette liedjes.  De schrijfster raakte geïnspireerd voor haar boek door diverse schilderijen (o.a. van Joachim Beuckelaer) waarop ze steeds twee dezelfde vrouwen zag, vermoedelijk moeder en dochter. Ook gebruikte ze een kookboek van Antoon De Cock (!), gedrukt in 1612, waardoor ze zeer smakelijk weet te schrijven over de gerechten die toentertijd bereid werden. Het is een boek vol humor, geur, kleur en smaak. Ik heb het daarna gelijk nog een keer gelezen omdat ik de mooie bijzondere sfeer opnieuw wilde proeven. Geweldig boek!


ISBN 9789044809503 | Hardcover | 239 pagina's | Clavis Uitgeverij | juli 2009
Leeftijd: 14+

© Dettie, 15 november 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Ik ben een pleegkind Ik ben een pleegkind


Dit blijkt een boek voor kinderen vanaf 6 jaar te zijn. Dat had ik niet verwacht nadat ik het gelezen had. Zelfstandig dit boek lezen zal dan moeilijk worden maar misschien is het, gezien het onderwerp, ook eerder bedoeld om samen in een klas te lezen of voor te lezen.

Het is het verhaal van Lorenzo die in een pleeggezin geplaatst is omdat zijn moeder tijdelijk niet voor hem kan zorgen. Lorenzo heeft het er moeilijk mee, hij mist zijn moeder, broer en Spike, zijn hond. In het gezin waar hij geplaatst is alles anders, het huis ruikt vreemd, het eten is niet wat hij gewend is en mensen reageren anders. In het begin kost het hem moeite wat te zeggen, het is alsof er een slotje in zijn keel zit. Soms wordt hij ineens heel erg boos of verdrietig. Gelukkig is daar Claartje, het dochtertje in het gezin. Zij slaat een brug tussen haar ouders en Lorenzo door haar spontane gedrag. Ook de kleine Corneel, het zoontje, zorgt voor ontspanning bij Lorenzo. Langzamerhand went hij aan de nieuwe situatie en helemaal als Spike ook bij hem mag komen wonen.

Het verhaal is hartverwarmend, je voelt mee met Lorenzo, vooral als blijkt dat zijn moeder haar belofte om hem te bezoeken niet nakomt. De pleegouders proberen hem zoveel mogelijk op te vangen, gewoon mee te laten draaien in het gezin, met evenveel aandacht voor hem als voor hun eigen kinderen. Het is voor iedereen wennen, elkaar aftasten en niet altijd makkelijk, maar toch lukt het.
Het verhaal is in eenvoudige taal verteld, waarbij goed de leeftijd waarvoor het bestemd is in de gaten gehouden is (dit ondanks mijn opmerking dat zij het niet zelfstandig kunnen lezen).
Achterin het boek staan tips voor ouders, leerkrachten en opvoeders. De schrijfster heeft zelf een pleegkind en vertelt in een 'brief aan de lezers' in het kort over haar ervaringen.
Een boek dat het onderwerp pleegkind goed bespreekbaar maakt.

Marijke Klompmaker heeft mooie, warme illustraties bij het verhaal gemaakt die goed de gevoelens weergeven van Lorenzo, mama Mieke, papa Tom, Claartje en Corneeltje.


ISBN 9789044809473 | Hardcover | 33 pagina's | Clavis Uitgeverij | oktober 2008
Leeftijd: 6+

© Dettie, november 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Candide Candide


Candide is een Spaanse jonkvrouw. Zij heeft een Vlaamse gezelschapsdame, maar pas als ze zestien is begrijpt ze waarom dat een Vlaamse moest zijn: ze is beloofd aan een Vlaamse koopman. Zo ging dat in die tijd, aan het eind van de dertiende eeuw. Jacob van Maerlant, diens stomme gezel Pelegrym en twee dienaren komen naar Spanje om haar en haar gezelschapsdame op te halen. Onderweg zien ze het ene slechte voorteken na het andere. En ja, ze worden aangevallen. Wil iemand voorkomen dat het huwelijk plaats vindt? En wat voor spelletje speelt de huishoudster van Cornelius de koopman in de huwelijksnacht?

Behalve deze verhaallijn is er nog het verhaal van Balder, de zoon van een herbergier. Zijn ouders worden vermoord, en hij moet vluchten. Met zijn gehandicapte broer Lammekin, die een blok aan zijn been is, maar van wie hij zielsveel houdt.

Dit verhaal van Blader waarin meer over de stad Brugge verteld wordt (zie onder) blijkt zich eerder af te spelen dan het verhaal van Candide. Pas tegen het einde worden de verhalen bij elkaar gevoegd, al heeft de lezer tegen die tijd al wel door hoe het in elkaar zit. Niettemin is het een spannend verhaal, vol avontuur en romantiek, spekkie voor het bekkie van de liefhebber van historische verhalen. Dieltiens doet altijd gedegen onderzoek, dus van de feiten kunnen we op aan. Daarnaast verstaat ze de kunst om er een vlot en aantrekkelijk verhaal omheen te vertellen, wat willen we nog meer?

Toelichting:
De handelsblokkade van 1280
Al in de jaren 1280-82 was er een strijd tussen Gwijde van Dampierre, graaf van Vlaanderen, en Brugge om de privileges te behouden en waar mogelijk zelfs uit te breiden. Brugge beperkte met belemmeringen en hindernissen niet alleen de Duitse kooplui, maar ook die uit Zuid-Frankrijk en Spanje in hun handelsruimte, hierbij het economische belang van hen miskennend. Na schriftelijke bevestiging door de getroffen steden besloot de raad van Lübeck te handelen en zond de raadsheer Johann van Doway naar Vlaanderen en Brugge. Brugge en hun stapelrecht werden met een handelsboycot bestraft. Het kantoor werd in 1280 van Brugge naar Aardenburg verplaatst. De gevolgen waren voor Brugge desastreus en in 1282 kon het kantoor tenslotte na bevestiging van de oude privileges naar Brugge terugkeren. Ook in 1307 ging de stapel naar Aardenburg.

Zie ook: http://nl.wikipedia.org


ISBN 9044807579 | Hardcover | 325 pagina's | Clavis Uitgeverij | september 2007
Leeftijd: 13+

© Marjo, mei 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De moedervlek De moedervlek


Een jeugdboek dat pakt en zoals mijn grootmoeder pleegt te zeggen “aan je ribben blijft plakken”.

Sarah zit in een inrichting voor wat ze noemen probleemjongeren. Ze heeft ernstige psychologische problemen die ze diep in zichzelf wegsluit. Ze krast ze weg en klampt zich vast aan de zelfgemaakte littekens op haar armen.

Sarah werd verkracht, meerdere malen misbruikt, al van toen ze klein was. Door een vriend van haar moeder. Alleen wil ze dat zelf niet weten. Ze verdringt herinneringen en haar psycholoog Hans ontdekt een meervoudige persoonlijkheid, ontstaan door de verdringing van het trauma. Eén van die persoonlijkheden weet en erkent de volledige waarheid, maar die valt nu eenmaal niet zo gemakkelijk naar boven te halen. Sarah is Saartje, Amira en De Stem.

Hans laat haar schrijven, schrijven, schrijven. Hij geeft haar de kans om ook Sarah te worden. Maar dat is een moeilijk proces. Eentje waarin ze gelukkig gesteund wordt door een aantal mensen. Zo is er de begeleider Toon die haar vraagt te babysitten. Op die manier ontdekt ze hoe oprecht, warm en hecht een gezin kan zijn...

Zo zijn er Yvonne en haar man Rino. Yvonne die steeds voor haar moeder gewerkt heeft en die blijkbaar niét blind en doof was voor wat er gebeurde. Want dat was Sarahs moeder wel. Hoe dat komt, komen we pas op het einde te weten. In elk geval heeft het gedrag van haar moeder de band tussen haar en Sarah ernstig verstoord. Onherstelbaar, zo lijkt wel.

Er is Mémé, die intussen in een tehuis zit voor dementerenden. Mémé die voor haar een veilige haven was, iemand bij wie ze even adem kon halen, ook al was mémé even blind en doof. En er is Djamel, die nieuwe jongen die net is aangekomen in de instelling, en voor wie ze vlinders blijkt te voelen. Hij is het die haar haar vertrouwen in mannen teruggeeft, voorzichtig.

Hoe het eindigt, is een verrassing. Ik viel als lezer echt uit de lucht, had het einde helemaal niet aan zien komen. Dat was wel boeiend want elders waren er een aantal elementen die naar mijn mening het verhaal met momenten in de weg zaten. Zo is de blik die we als lezer op Sarah of op een van haar facetten krijgen, een nogal psychologisch getinte. Ik vind de beeldrijke taal soms wel storend, het omfloerst te veel, ook al begrijp ik er de functie wel van. Op die manier komt het wellicht belerender over dan ooit bedoeld.

Ik denk dat dit een meeleefboek is, en al zeggen beelden meer dan duizend woorden, hier is dat belerende verre van op zijn plaats. Desalniettemin ben ik blij kennis gemaakt te hebben met deze schrijfster, die bewijst dat ze gevoelige onderwerpen aandurft en er dan ook nog eens boeken over kan schrijven zonder in meligheden of clichés te belanden.
Echt een goed boek voor jongeren van 13-15 jaar!


ISBN 9068229303 | Hardcover | 298 pagina's | Clavis Uitgeverij | 2002
Leeftijd: 13+

© Elvira, januari 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De stille pijn van Luca De stille pijn van Luca


Luca, 19 jaar oud, gaat terug naar zijn geboortestreek in Kroatië. Hij heeft dertien jaar in België gewoond, en al die tijd geen woord gesproken. Zijn vader denkt dat de reis misschien wel therapeutisch zal werken. Inderdaad komen de herinneringen boven, aan dat jongetje van zes dat niets begreep van de veranderingen om hem heen. De oorlog brak uit. Ineens mocht zijn beste vriend en buurjongen niet meer met hem spelen. Stiekum speelden ze toch spelletjes: Kroaten vangen en verraders bespioneren.

Zijn ouders hadden oom Oljo in huis genomen, een simpele man, gek in de ogen van anderen en soms in de ban van aanvallen. Luca en zijn oom konden het goed met elkaar vinden. De verhalen over Baba Yaga, de heks uit een Russisch sprookje verklaarden veel van zijn ooms aanvallen, en ze verklaarden ook veel over de vreemde gebeurtenissen rondom hen. Dat er stenen door de ruiten werden gegooid: het was Baba Yaga's schuld. De ganzen werden een voor een gedood en bloedend voor de deur gelegd: Baba Yaga.
Alles wordt erger: oom Oljo is ineens weg, zijn vader gaat weg, en de dag komt dat alles op zijn kop komt te staan.

"Wat had ze (=moeder) ook alweer gezegd? Hij wist het niet meer precies. Het was zo veel. Hij had niet echt geluisterd, maar gekeken, want ma maakte kasten leeg en vulde zakken. Een stapel foto's in kranten gewikkeld. Sokken, ondergoed, washandjes, zeep, broeken. Ondertussen aan één stuk pratend in zichzelf. Zodat haar woorden verloren gingen, als knikkers die uit een broekzak vielen, kletterend op de grond rolden en zich verborgen hielden in spleten en gaten in de plankenvloer.
Haar vlugge handen stopten kleren weg en tussen haar lippen ontsnapten de woorden, tegen niemand gezegd. Soms begreep hij iets. Maar het meeste verdween weer in haarzelf.(....) Luca had één woord verstaan. Het woord pa deed zijn ogen prikken en maakte zijn neus vochtig, zodat hij moest snuiven en vegen. Dan kreeg hij snot op zijn vingers zoals slakkensporen in de herfst. Hij wilde het niet. Het was zo lang geleden dat hij pa nog had gezien. Drie maanden."


Luca, zus Jelena en moeder gaan op reis, met andere vluchtelingen. Luca klampt zich vast aan zijn pop, en ondergaat alles, en probeert de gebeurtenissen te begrijpen vanuit zijn simpele kinderlijke beleving.

'We kunnen altijd verraden worden en dan is het met ons gedaan.' De stem van de man galmde iets te luid in de kerk. Enkele vrouwen sisten om hem tot stilte te manen. Waarom had ma hier niets van verteld? Door wie konden ze verraden worden? Hij keek aandachtig om zich heen, op zoek naar het gezicht van een verrader. Hij wist hoe ze eruit zagen. Vanja had een stripboek over dieven en stropers. Dieven droegen een zwarte doek voor hun mond om hun stem te dempen wanneer ze uit stelen gingen. En verraders droegen een zwart masker met kleine kijkgaatjes om hun ogen te verbergen, zodat je de leugen in hun blik niet kon zien."


Wat hij meemaakt voor hij in België arriveert, maakt dat hij niet meer wil praten. Het is te erg voor woorden...

Dit boek, ook genomineerd voor de Thea Beckmanprijs, is mooi en vooral aangrijpend. Deze oorlog is nog niet zo lang geleden, en zal misschien meer leven bij de lezers van dit boek dan een boek over een andere oorlog. Het vreselijke wordt niet breeduit verteld, maar is duidelijk genoeg. Ik las dat er kleine foutjes in zitten, kinderen uit een Kroatisch katholiek gezin zouden nooit namen als Luca en Jelena hebben gekregen, die zijn typisch Servisch, maar ik zou dat niet geweten hebben.
Het verhaal van Luca, een jongen van zes, wiens wereld 'zomaar' totaal verandert, zal een diepe indruk achter laten.


ISBN 9044803794 | Hardcover | 207 pagina's | Clavis Uitgeverij | 2005
Leeftijd: 14+

© Marjo, februari 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer: