Ineke Kraijo
Vlucht
tekst: Ineke Kraijo
Anna is tot haar grote schrik in slaap gevallen in de klas! Ze is zelfs zo vreselijk moe dat ze bijna flauwvalt. De meester is bezorgd en wil Anna's moeder bellen, dan kan ze Anna ophalen, maar dat kan niet! Dat mag niet!
Anna zegt maar gauw dat er niemand thuis is en zo komt het dat ze even later bij haar klasgenoot Tom achterop de fiets zit. Hij brengt Anna wel naar zijn eigen moeder heeft hij gezegd. Dat zijn moeder ook niet thuis is hoeft de meester niet te weten. Tom snapte dat er iets was, wat Anna niet aan de meester wilde vertellen. En daarin heeft Tom gelijk.
Het komt namelijk regelmatig voor dat Anna 's nachts wakker gemaakt wordt door mama want dan is het weer zover, dan moeten ze vluchten. Maar waarom, dat is een groot geheim. Anna's moeder wil niet dat iemand hun geheim te weten komt.
Maar zo kan het niet langer, en als Anna en haar moeder weer eens gevlucht zijn, knapt er iets bij Anna en vertelt ze het hele verhaal aan Tom en zijn vader.
Gelukkig is dat het begin van het einde. Doordat Anna haar mond heeft opengedaan begint de bal de goede kant op te rollen en kan Anna eindelijk weer lachen en plezier maken en heerlijk doorslapen zonder te moeten vluchten.
Wat een spannend, aangrijpend en ontroerend verhaal! En dat voor een AVI E4 boek waarbij dus opgelet moet worden dat de zinnen en woorden niet te lang zijn. Heel knap gedaan.
Het is een o.a. een verhaal over de enorme loyaliteit van een kind naar haar ouders toe. Liever ellende en vluchten dan akelig gedrag van ouders verraden. Maar dat een kind niet alles alleen kan dragen is duidelijk en het is maar goed dat het stilzwijgen wordt doorbroken. Daardoor komt er eindelijk verandering in een akelige situatie.
Bij het verhaal staan zwart-wit tekeningen waar ik normaal gesproken niet zo van houd, geef mij maar kleur in een jongerenboek, maar voor dit boek was het een goede keus, het maakt het verhaal nóg indringender.
Erg mooi, goed doordacht verhaal.
Zie ook het inkijkexemplaar
ISBN 9789051162889 | Hardcover | 60 pagina's | De Vier Windstreken | december 2014
formaat: 15,0 x 21,5 cm Een boekje op AVI E4 niveau voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool (vanaf ca. 9 jaar) met leer- en/of leesmoeilijkheden, gedrukt in een speciaal lettertype dat geschikt is voor kinderen met dyslexie.
© Dettie, 15 december 2014
Kate
Een van de ergste was de Ierse hongersnood (1845-1850): meer dan een miljoen mensen vonden de dood, gewoon omdat er niets meer te eten was. De aardappel was sinds 1800 het voornaamste voedsel in Ierland: het was gezond en voedzaam en makkelijk te telen.
In die tijd wist men nog niet dat de aardappel niet jaren achtereen op dezelfde grond kan groeien: de aardappelziekte sloeg hard toe in 1845. Het jaar daarop was er een droogte waardoor de oogst te klein was, het jaar daarna brak tyfus uit. De ellende was pas na 1850 voorbij. Toen waren de Ieren murw geslagen door alle ellende. De veelal grote gezinnen hadden niets te eten, dat was al erg genoeg, maar daar kwam nog bij dat zij die hun grond moesten pachten van Engelse landeigenaren, de pacht niet meer konden betalen. En de Engelsen zagen hun kans: als ze de grond konden gebruiken om schapen op te laten grazen, bracht de wol meer op dan de in hun ogen armzalige pacht. Ze hadden dus geen greintje medelijden met de arme boeren. Integendeel: ze bleven ook gewoon boter en graan exporteren naar Engeland, in plaats van de bevolking te eten te geven. De armenhuizen konden de toestroom niet aan. Degenen die een kans hadden vertrokken: vooral naar Amerika of Australië.
Tegen deze achtergrond vertelt Ineke Kraijo het verhaal van Kate O'Doherty, die met haar ouders en drie broers in een pachtershuisje woont, in het westen van Ierland. Er is een broertje of zusje op komst, maar als Kates vader zijn vrouw in een dronken bui schopt, sterven zowel het kind als de moeder. Vanaf dat moment is Kate degene die voor het gezin moet zorgen. Als haar vader ook nog vertrekt omdat hij zijn kinderen niet kan voeden, zijn de kinderen alleen. De rentmeester ziet zijn kans: als ze de pacht niet meer kunnen betalen, dan kan hij hun huisje platgooien...
De schrijfster geeft een goed beeld van de achtergrond: de armoe; de honger en ziektes die daardoor ontstaan; het katholicisme van de Ieren versus het protestantisme van de Engelsen; de strijd om het bestaan, en de strijd tegen de overheersing van de Engelsen.
Maar de vijftienjarige Kate is ook een normaal opgroeiend meisje: ze krijgt te maken met de eerste ongesteldheid en de eerste verliefdheid, terwijl ze probeert te zorgen voor haar broers, vooral de jongste Michael, nog maar vier jaar oud. De oudste broer, zestien jaar oud, komt in aanraking met patriotten, Ieren die voor hun vrijheid strijden. En dan is er nog Connor van twaalf, die een gave heeft: hij voelt gevaar aankomen, en weet hen daardoor diverse keren te redden.
De doelgroep is dertien jaar en ouder, en zo is alleen al het besef dat je als lezer bijna net zo oud bent als Kate een gegeven dat er in hakt. Het is een realistisch beschreven verhaal, met gelukkig ook wel ruimte voor humor en romantiek, maar niettemin vooral indrukwekkend vanwege de geschiedenis die het vertelt. Er komen nog twee boeken, die vertellen hoe het verder gaat met Kate.
Ineke Kraijo (1974) is getrouwd heeft twee kinderen. Voordat ze door een chronische ziekte noodgedwongen stopte met werken, was ze advocaat. Nietsdoen zag ze niet zitten, ze ging cursussen volgen: eerst psychologie, toen kinderverhalen schrijven. Na enkele boeken voor kinderen is ‘Kate’ haar eerste boek voor jongeren.
ISBN 9789023994091 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij Mozaïek | april 2012
Leeftijd vanaf 13 jaar
© Marjo, 01 mei 2014