Bart van Olphen

Toon alleen recensies op Leestafel van Bart van Olphen in de categorie:
Bart van Olphen op internet:
  Categorie: Hobby en Vrije Tijd

Het Nederlands viskookboek Het Nederlands viskookboek


Voor mij ligt een kloek boek dat prachtig is vormgegeven. Als je het doorbladert zie je de mooiste foto's voorbij komen. Maar het is niet 'alleen maar' een kookboek. Bart van Olphen is een bevlogen mens en wil niet dat over dertig jaar geen vis in zee meer te vinden is. Hij opende in oktober 2002 een viswinkel waar ook aanverwante zaken verkocht werden zoals bakolie, passende wijnen, azijn, visconserven etc. Het werd een succes en er werden meer filialen geopend. Hoe meer Bart van Olphen zich in vis verdiepte hoe meer hij wilde weten over de achtergrond. 'Ik wilde niet zomaar tong, nee, ik wilde tong van een visser die een visie op zijn visserij had.'
Besloten werd om zoveel mogelijk vis te verkopen die gecertificeerd was met het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Councel) voor duurzame visserij. Het MSC keurmerk is het enige wereldwijde en onafhankelijke label dat voldoet aan de richtlijnen van de Wereldvoedselorganisatie van de Veerenigde Naties (FAO) voor visserijcertifictering en de ISEAL Gedragscode voor het Zetten van Sociale en Milieustandaarden. Visserijen krijgen het MSC-certificaat als zij kunnen aantonen dat de visserij  niet bijdraagt aan overbevissing, dat eventuele schade aan het zeemilieu is geminimaliseerd en dat de vangstgronden goed worden beheerd.
Naast het MSC keurmerk is er de viswijzer die aangeeft welke vissoort het goed doet en welke het moeilijk heeft.
In 2007 ontving Barts winkelketen als eerste keten op het Europese vasteland het MSC-keurmerk. De winkels fungeren als een brug tussen de consument en de visser. In 2009 kwam het eerste kookboek van Bart van Olphen uit dat bekroond werd met een 'Gourmand best Cookbook of the World Award'. En nu, twee jaar later, is er dit mooie kookboek. Wat dit kookboek anders dan andere kookboeken maakt is dat Bart van Olphen de vissers opgezocht heeft en met hen het water is opgegaan. Elke visserij heeft zijn eigen vangstspecialiteit, de een vist bijvoorbeeld voornamelijk op mosselen en kreeft, de ander op brasem of schol etc.

In duidelijk ingedeelde hoofdstukken per vissoort worden we voorgesteld aan enkele vissers die deze soorten vangen. Te beginnen in Yerseke waar Bart van Olphen meegaat met kreeft-, mossel- en oestervissers. Via erg mooie foto's zien we hoe dat in zijn werk gaat maar ook is er eerst een tekst waarin de vissers voorgesteld worden. Het zijn vissers in hart en nieren en ze vertellen over hun vissersleven en hoe ze uitkwamen op bijvoorbeeld mosselvissen.
Daarna volgen heerlijke mossel-, oester- en kreeftrecepten waar geen hele waslijst aan bijzondere ingrediënten voor nodig zijn, maar kruiden en spullen die bijna iedereen in huis heeft zoals boter, azijn, knoflook, mosterd, peper etc.

Dan varen we door naar Bergen op Zoom waar tot mijn grote verrassing op ansjovis gevist wordt. Bij dat visje denk je nooit aan de Nederlandse wateren maar eerder aan de helderblauwe zee bij Spanje of Portugal. Het is wel de laatste ansjovisserij in Nederland en het ansjovisseizoen duurt maar zes weken.  Ook hier wordt in de tekst uitgelegd hoe het vissen op de visjes in zijn werk gaat. Ze vissen met weren, dat zijn v-vormige fuiken, die nog met de hand aan boord gehesen worden. Op de foto's is goed te zien hoe het in zijn werk gaat. De vis wordt door hen zelf ingemaakt met zout en deze visjes schijnen heel wat beter te smaken dan de ingeblikte ansjovisjes die voor een prikkie te koop zijn in de supermarkt. Natuurlijk volgen weer heerlijke recepten met ansjovis maar ook recepten voor het bereiden van makreel en geep die vaak eveneens in de netten van de ansjovissers terecht komen.

De reis zet zich voort tot we uiteindelijk via Scheveningen en het IJselmeer arriveren in Lauwersoog. Op deze hele Nederlandse tocht maken we kennis met vissers op zeebaars, haring, schar, tong, pijlinktvis, garnalen, spiering, noordzeekrab, schol, snoekbaars, brasem, bot, harder en kokkels. Bij elke vissoort staat een verhaal over de manier van vangen en hoe gezorgd wordt dat het de natuur niet verstoord raakt. En bij elke vissoort staan de heerlijkste recepten.
Ik heb echt genoten van dit kookboek, de recepten moeten nog uitgeprobeerd worden maar ongetwijfeld zullen ze prima zijn gezien de aandacht en liefde die er aan de herkomst van de vis en de uitvoering van het boek besteed is. Alles ziet er heel mooi verzorgd uit, de foto's van Jaap van Rijn en Leonard Fäustle (Urk) zijn schitterend en tonen goed hoe natuurvriendelijk er gevist wordt.
De teksten van Bart van Olpen zijn zo bevlogen, enthousiast en stimulerend dat je daardoor alleen al met heel andere ogen en veel respect naar vissers kijkt. Daarbij nog die heerlijke recepten, wat wil een mens nog meer! Echt zo'n kookboek dat een favoriet bezit zal blijken voor iedere visliefhebber. 

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789048809813 | Hardcover | 321 pagina's | Uitgeverij Carrera | november 2011

© Dettie, 19 november 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: