Gé Reinders
Het zakdoekje
een zoektocht naar het verzetsverleden van mijn moeder
Gé Reinders
De Limburgse zanger Gé Reinders vond in de nalatenschap van zijn moeder een rafelig oranje zakdoekje. Waarom had ze dat vodje bewaard? Ze had het ding geborduurd met woorden: onder andere de woorden ‘Ravensbrück’ en ‘Voor God en Vaderland’ en ook enkele data stonden er nog leesbaar op.
Als een journaliste bij hem op bezoek komt omdat zij een artikel wil schrijven over het handwerk uit de Tweede Wereldoorlog, hoort hij feiten die hij nooit gekend heeft. En op veel vragen die gesteld worden door de journaliste heeft hij geen antwoord. Hij besluit dat dan toch maar eens uit te gaan zoeken.
Ach, kennen kinderen hun ouders ooit? Zelfs al vertellen de ouderen wel over hun eigen jeugd en over wat ze zoal gedaan hebben in hun leven, wat blijft er hangen bij hun nakomelingen? En in hoeverre klopt het geheugen van de ouderen nog?
De moeder van Gé Reinders kan het hem allemaal niet meer vertellen, ze heeft er voor gekozen om te zwijgen. En het schokt hem toch wel wat hij nu allemaal ontdekt, in de archieven, in gesprekken met andere overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.
‘Het lijkt er dus op dat mijn moeder in handen was van een overwerkte werknemer wiens baas een maniakale Napoleon was met een Donald-Duckkont. Deze mannen konden ongecontroleerd beschikken over leven en dood.’
Niet alleen langs oude mensen, en archieven gaat de zoektocht. Hij besluit na lang aarzelen ook de reis te maken die zijn moeder waarschijnlijk gemaakt heeft, van Kamp Vught naar Ravensbruck, en een tijd later weer terug.
Het levert een persoonlijk verhaal op, over zijn moeder en haar omgeving, maar natuurlijk is het een verhaal dat een deel van de oorlog vertelt.
Gé Reinders hanteert een vlotte stijl, waardoor het een heel lezenswaardig en interessant boek is geworden, met enkele foto’s, met een literatuurlijst en met tips voor andere zoekers.
Er is een site met nog extra informatie:
http://www.hetzakdoekje.nl/zakdoekje/Home.html
ISBN 9789038893570 | Paperback | 263 pagina's | Nijgh & Van Ditmar | september 2010
© Marjo, 13 november 2010