Guido Kees

Toon alleen recensies op Leestafel van Guido Kees in de categorie:
Guido Kees op internet:
 

De drakenmeester De drakenmeester


deel twee van De zoon van Artan
Guido Kees


‘IJzeren gekletter weergalmde tegen de muren van de grote ridderzaal. Twee zwaarden gingen elkaar te lijf.’

We bevinden ons in de tijd van de ridders, de middeleeuwen. Heer Sieg en zijn vazal Radboud doen een oefenduel. Linde, de hofdame van vrouw Rune, kijkt stiekem toe. Tot haar schrik hoort ze de twee mannen daarna praten over het uitschakelen van de zoon van Artan. Maar dat is Wolf, een goede vriend van haar!  En ze begrijpt uit het verdere gesprek dat heer Sieg, die de oom is van Wolf, er op uit is heer en meester te worden van de burcht en alles wat daar bij hoort. Hij wil zijn zus Rune, die rouwt om haar man, verdrijven.

Natuurlijk gaat het meisje haar vriend waarschuwen. Wolf is op zoek naar zijn vader, omdat hij niet wil geloven dat die omgekomen is bij een gevecht met de draak. Er is namelijk sprake van een monsterlijk dier dat de omgeving teistert, en de vader van Wolf, is niet meer teruggekomen van de jacht op dat dier. Wolf krijgt hulp van Friso, de zoon van de smid, en van Cara, de dochter van de genezeres, die zelf ook haar diensten verleent. Want zonder slag of stoot gaat de draak niet verdreven worden. En de oom van Wolf uit het kasteel verdrijven zal ook niet zo makkelijk zijn.

Ook al blijkt dit boek het tweede deel te zijn, en is het verhaal al als jeugdserie op de Vlaamse televisie geweest, ik maak voor het eerst kennis met de kinderen Wolf, Linde en Friso. Het blijkt geen probleem dat je als lezer geen voorkennis hebt, het verhaal is heel duidelijk. En mochten er dingen zijn die refereren aan het eerste deel, dan wordt uit de context prima duidelijk wat er aan de hand is.

Misschien is dit geen origineel verhaal, maar het blijft leuk: kinderen die avonturen beleven in een historische setting!
Het is een verhaal vol avonturen, waarin de vriendschap tussen jongeren van diverse komaf een grote rol heeft. Het boek zit vol met middeleeuwse elementen: behalve het kasteel met een kasteelvrouwe en haar bedienden is er een scharensliep, een smidse, ridders, en een vrouw die als heks aangeduid wordt. Omdat er gewisseld wordt van vertelperspectief – zoals dat in de televisieserie ook gebeurt - maken we ook mee wat andere personages beleven.
En natuurlijk is er een romantisch tintje...

Het verhaal van het boek is gebaseerd op een historische fictiereeks die in 2015 is uitgezonden op tv (Ketnet) en bedacht door Klaus Verscheure. Het scenario is van Wout Thielemans. Eigenlijk wil ik die serie nu wel zien...

Guido Kees schreef onder andere de jeugdroman The Pencil, één van de weinige niet-Amerikaanse boeken die eerst in Amerika gepubliceerd werden. Het Potlood verscheen in 2015 op de Nederlandstalige boekenmarkt en de filmrechten werden meteen verkocht.


ISBN 9789401435338 | Hardcover | 216 pagina's | Uitgeverij Lannoo | 2016
Leeftijd vanaf 10 jaar; NUR 283

© Marjo, 13 juni 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het potlood Het potlood


Voor Tom zijn veel vakken, vooral natuurkunde en economie, vakken die hij helemaal niet ziet zitten. Zijn desinteresse, zijn gebrek aan concentratie is er zelfs de oorzaak van geweest dat de docenten tegen zijn ouders zeiden dat hij maar eens naar een specialist moest. Maar zijn ouders zijn het hier niet mee eens:

‘Als je niet in het juiste maatschappelijke vakje past, dan waren alle middelen om je zodanig te vervormen zodat je uiteindelijk wel in dat voorbestemde vakje paste, goed, als je ze (= de maatschappij) de vrije hand zou geven.’


Meestal zit hij maar wat te tekenen, want daar is hij goed in, zeer goed zelfs. Dus hebben zijn ouders het volste vertrouwen dat hij op zijn plekje terecht zal komen. Maar intussen zit hij zich dodelijk te vervelen in de klas. Moderne apparaten interesseren hem niet, muziek en uitgaan ook niet. De anderen op school vinden hem vast een freak, maar dat maakt niet uit.

Thuis is dat anders. Zijn moeder runt een curiositeitenwinkeltje, en hij helpt haar graag.
Als hij op een dag een kist mag uitpakken die uit Boedapest komt, zal zijn leven een drastische verandering ondergaan. In de kist vindt hij een ander kistje, met daarin een doosje waarin een potlood zit. Zodra hij het aanraakt gaat er een onaangenaam gevoel door hem heen. Maar het potlood, hoe opgeslepen en duidelijk veelgebruikt ook, ligt goed in de hand. Om het uit te proberen tekent hij er wat mangafiguurtjes mee in een oud boek. Dat had hij nu niet moeten doen...
Tot zijn grote schrik komt hij er achter dat het potlood magisch is. Er gebeuren dingen die hij in zijn grootste nachtmerries nog niet had kunnen verzinnen. Er moet een eind aan komen, voor er doden gaan vallen, maar hoe gaat hij dat aanpakken?
De hulp die hem geboden wordt komt uit onverwachte hoek, en is hard nodig...

Zeer fantasierijk verhaal, waar je in mee gezogen wordt.  Het heeft een romantisch tintje en een beetje morbide humor. Voor de betere lezer, schat ik in, soms is het taalgebruik wat hoogdravend en zijn de beschrijvingen aan de lange kant. Maar iedereen die begint aan dit boek wil weten hoe dit verbijsterende verhaal gaat aflopen.

Guido Kees is een Vlaming, maar zijn boek werd eerst in Amerika uitgegeven. Daar zijn ook de filmrechten al verkocht.


ISBN 9789078437185 | Paperback | 243 pagina's | Uitgeverij Life | maart 2015
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 29 juni 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: