Frank Groothof
Vincent van Gogh
illustraties Irma Braat
Dit is het zesde boek uit de serie van grote opera’s en klassieke verhalen uit onze cultuurgeschiedenis behorend bij de voorstellingen die Frank Groothof voor jongeren gemaakt heeft.
'Elk deel van de serie bestaat uit een boek en een cd. Het boek bevat de volledige tekst van de voorstelling: zowel de gesproken als de gezongen teksten. Om het meelezen tijdens het beluisteren van de cd nog plezieriger te maken, is het boek rijk geïllustreerd.'
Dit boek is gebaseerd op de briefwisseling tussen Vincent en zijn broer Theo.
Vincent was een druk kind vol ideeën die hij ook uitvoerde. Zijn ouders konden dit niet erg waarderen en nadat Theo weer wat uitgehaald had, werd hij naar een kostschool gestuurd.
'Vincent, het gaat niet meer,' heeft vader gezegd, 'Jij met je streken altijd.'[...]
'Ik heb 'gesmeekt. gehuild, geschreeuwd dat ik niet ga, dat ik voortaan beter zal luisteren. Moeder heeft ook nog met vader gepraat. Maar als vader eenmaal iets besloten heeft, dan gebeurt het ook. Omdat-ie de dominee is, omdat-ie zich voor me schaamt. Want hij vindt me te druk geworden. En ons gezin moet een voorbeeld zijn. Helemaal naar Zevenbergen. Maar als ik naar die kostschool moet, dan zie ik Theo nooit meer.
Hier begint de briefwisseling met Theo die pas zal eindigen bij Vincents dood. Vincent houdt het niet uit op de kostschool en loopt weg. Hij wordt een kind van twaalf ambachten, dertien ongelukken totdat hij een baantje krijgt in de kunsthandel van zijn oom. Daar wordt zijn liefde voor kunst gewekt.
'Laatst hè, kwam er een schilder een nieuw doek brengen. Ik heb uren met die man zitten kletsen toen-ie over zijn werk vertelde. En daarna ben ik naar Amsterdam gegaan omdat-ie zei dat daar een tentoonstelling te zien was in het Rijksmuseum over Hollandse schilders. Ik zag daar een schilderij van Rembrandt: Het Joodse Bruidje. Goh, wat was dat mooi!
We lezen over alle ups en downs in Vincents leven. De ene keer is hij laaiend enthousiast over iets om een tijdje later hetzelfde helemaal niet meer te zien zitten. Theo is zijn adviseur en grote steun en toeverlaat.
Frank Groothof vertelt het verhaal met veel compassie. We horen bijvoorbeeld de blijdschap van Vincent als zijn vriend Gauguin naar Arles in Frankrijk komt om even later de grote teleurstelling in zijn stem te bespeuren als dit bezoek enorm tegenvalt. De stem van Vincent is, vooral in het begin, trager dan die van Theo. Persoonlijk vond ik het soms iets té traag. Theo is feller en sneller in zijn spraak. Naast het levensverhaal krijg je een mooi beeld van de schilderscarrière van Vincent. Hoe hij van de aanvankelijk donkergetinte schilderijen tot de kleurige doeken met zijn unieke schilderstechniek op latere leeftijd kwam.
De schitterende illustraties in het boek hebben daar mede een groot aandeel in. Irma Braat heeft collages gemaakt bestaande uit afbeeldingen van schilderijen van Van Gogh. In die collages staan tekeningen die gebeurtenissenen van het verhaal weergeven.
Het boek is echt een aanrader voor jongeren die meer over het leven en werk van Vincent van Gogh te weten willen komen.
ISBN 9789046804919 | Gebonden | 72 pagina's | Nieuw Amsterdam | november 2008
© Dettie, 20 juli 2009
De Toverfluit
Boek plus CD
Doe de cd in je speler, leg het boek op tafel, zet een koptelefoon op om alle verdere geluiden buiten te sluiten en start... En je bent een middagje (of avondje) uit! Je ziet en hoort de uitvoering van De Toverfluit, een opera van W. A Mozart, uitgevoerd door Frank Groothof, met in de bijrollen Marianne Blok, Judith Mok, Connie de Dreu, Marianne Selleger en Willem Hering.
Ik heb Frank Groothof een paar keer bezig gezien met vergelijkbare shows, dus ik zie helemaal voor me hoe hij door een simpele veranderingen in zijn uiterlijk, een hoed, of een attribuut als een stok en een andere stem verandert in een ander personage.
Terwijl je de muziek van de cd hoort met de soms vertellende, soms zingende stemmen, lees je mee in het boek, dat prachtige kleurige tekeningen heeft.
Op iedere pagina is veel te zien, zodat je ook als er alleen even muziek te horen is, je ogen genoeg te doen hebben. Net als in het theater...
Het is het verhaal van Papageno die tegen wil en dank een prins helpt om zijn prinses te veroveren, een variatie op het sprookje van Sneeuwwitje. De opera duurt een uur, het is een verkorte versie. De teksten zijn heel duidelijk en eigentijds. Voor in het boek staat, ook heel duidelijk verteld voor de jeugd het levensverhaal van Mozart.
Het boek is voor kinderen gemaakt, maar een volwassene kan net zo goed een avondje uit...
ISBN 904680070Gebond | Gebonden | 80 pagina's | Nieuw Amsterdam | augustus 2006
© Marjo, februari 2007
De Toverfluit
Dit boek is gebaseerd op de opera ‘Die Zauberflöte’ van W.A. Mozart, een opera met dialogen. Het is een verkorte versie maar alle belangrijke elementen zitten er wel in. Bij het boek zit een CD waarop het verhaal gezongen en verteld wordt.
Oorspronkelijk is de tekst van Emmanuel Schikaneder en het zit vol met geheime vrijmetselaartekens, Mozart schreef de muziek erbij.
De operatekst is bewerkt door Frank Groothof, de liedteksten zijn van Harrie Geelen.
Het verhaal:
Papageno is vogelvanger en woont helemaal alleen in het bos. Hij moet de hele dag vogeltjes vangen voor mevrouw Nacht. Hij vertelt het verhaal over prins Tamino die op een dag het bos in kwam hollen omdat hij achterna werd gezeten door een heel enge draak.
De drie hofdames van mevrouw Nacht helpen de prins. Ze zorgen ervoor dat de gemene draak én de prins in slaap vallen.
Papageno gaat verder met vogeltjes vangen, hij vindt het heel jammer dat er nooit een vrouw in zijn net komt. Want ook al is hij lui en niet mooi hij zou heel graag een leuke vrouw willen hebben én kinderen.
gezongen
"Maar alle meisjes die ik ken
Zien dat ik een sijsjeslijmer ben
Een losbol en een windjewaai
Een dronken man met een papegaai
Zet elke dag m'n netten uit
De sijzen komen als ik fluit
Ik span m'n touw voor dag en dauw
Maar in m'n net zit nooit een vrouw"
Ondertussen is de prins wakker geworden en Papageno doet tegenover hem net alsof hij de draak neergemept heeft. De hofdames horen dit en waarschuwen hem dat hij niet mag liegen anders krijgt hij een slotje op zijn mond.
Aan de prins laten ze een zwarte steen zien waar het portret van prinses Pamina op staat, de dochter van mevrouw Nacht. De prins is op slag verliefd maar helaas prinses Pamina wordt gevangen gehouden door Sarastro, een boze tovenaar.
Mevrouw Nacht, die koningin is, vertelt huilend hoe de gemene Sarasto haar dochter ontvoerd heeft en vasthoudt in een ivoren toren. Ze smeekt de prins haar dochter te bevrijden en terug te brengen. Ze geeft hem een appel die Pamina moet eten, dan zal ze heel veel kracht krijgen en zal samen met de prins kunnen ontsnappen.
Papageno wil wel even wat meer weten over Sarastro maar opeens heeft hij een slotje op zijn mond en kan dan niets meer zeggen.. De De koningin belooft de prins dat als hij Pamina redt, hij met haar mag trouwen. De prins vindt dat geweldig natuurlijk en wil haar graag redden. En... Papageno moet mee! Daar heeft hij helemaal geen zin in maar moet wel. Het slotje wordt van zijn mond gehaald en Papageno houdt verder wijselijk zijn mond.
De koningin geeft de prins een toverfluit mee, die zal angst en pijn overwinnen. Papageno krijgt een kleine zilveren toverbel mee.
Mopperend gaat Papageno mee met de prins, hij mag natuurlijk alles sjouwen, een prins hoeft dat niet.
Papageno vertelt
"Heb je dat wel eens gedaan met zo'n fluit door een bos gelopen? Ja, ik moest 'm steeds rechtop houden, zat ie weer vast tussen de takken, een takkenwerk! [...]
En toen ik eenklein stukje van de appel vroeg.
omdat ik zowat stierf van de dorst, ging ie me
toch tekeer dat het een wonderappel was,
die prinses Pamina de kracht zou geven
om aan die Sarastro te ontvluchte.
Ja, alsof ik niet een klein beetje kracht
kon gebruiken met die malle orgelpijp!"
Bovendien is hij best wel bang voor Sarastro maar ja, nu kan hij niet meer terug. Ze komen aan bij de toren en ontmoeten twee priesters, maar zij vertellen een heel ander verhaal. Sarastro is helemaal niet zo slecht, hij is de koning van de Zon en Pamina's vader! De koningin is juist slecht, zij is jaloers op Pamina omdat ze zo mooi is en zo prachtig kan zingen, veel beter dan haar moeder. Sarastro heeft de prinses naar zijn huis gebracht om haar te beschermen tegen haar boosaardige moeder!
Papageno en de prins weten niet meer wat ze geloven moeten...
Er volgt nog een leuk en spannend verhaal en zoals in alle sprookjes leefden ze nog lang en gelukkig, ook Papageno!
Erg plezierig verteld door Frank Groothof. Heel knap zijn ook de liederen (liedjes) in het Nederlands omgezet. De taal is helder en modern en goed verstaanbaar. De hele tekst staat in het boek, dus al luisterend kun je meelezen en naar de enorm mooie en grappige tekeningen kijken. Voor een kind is het een mooie en speelse manier om kennis te maken met klassieke muziek. Een aanrader!
ISBN 904680070Gebond | Gebonden | 80 pagina's | Nieuw Amsterdam | augustus 2006
illustraties Karst-Janneke Rogaar
© Dettie, december 2006