Esther Walraven

Esther Walraven op internet:

 

Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken! Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken!
en andere weetjes over eten in je lijf


Van hap tot poep, dat is het waar het in feite om draait in dit boek. Ons wordt o.a. vanaf het moment dat je iets eet tot het moment dat je naar de wc gaat haarfijn uitgelegd wat er allemaal in je lijf gebeurt en vooral waarom dat zo werkt.

Elke keer als je een bladzijde omslaat zie je dan ook een zin staan dat begint met het woord waarom. Waarom je eet, waarom je tanden en kiezen hebt, waarom er spuug in je mond zit, waarom je trek krijgt als je een tijdje niet gegeten hebt, waarom poep stinkt, waarom poep bruin is... want je eet toch oranje sinaasappels, groene sla?

Steeds volgt na deze opmerking een korte maar heldere uitleg en de afbeeldingen en tekeningen erbij maken het helemáál makkelijk om alles te snappen. Ook staan er bij elk onderwerp één of meer Wist je dat... ballonnetjes. Bijvoorbeeld:


Wist je dat...
je blaas, net als een ballon,
kan uitrekken als er meer
plas in komt? In totaal
past er net zoveel in als
in twee limonade-
glazen.


Alle 'Waarom' constateringen hebben met eten en drinken te maken. Variërend van waarom je gaat boeren van cola, waarom plas helemaal niet vies is, waarom je niet elke dag hetzelfde kunt eten - gevolgd door een uitleg over de schijf van vijf - tot waarom het ene vet het andere niet is, waarom je niet zonder drinken kan, waarom je dik wordt van te veel eten, waarom je best zonder vlees kan, waarom lekker eten meestal niet gezond is, waarom smaken verschillen, waarom je niet alles rauw kunt eten. Maar ook waarom Moslims vasten, waarom veel mensen in Azië met stokjes eten, waarom niet iedereen alles kan eten (over voedselallergie), waarom je soms misselijk bent, waarom baby's alleen melk drinken, enz. enz. enz. Het is allemaal heel interessant om te lezen.

Bij al deze uitleg staan ook regelmatig kleine opdrachtjes zoals, hoeveel boterhammen heb je nodig om een uurtje te kunnen voetballen, wandelen, lezen, zwemmen etc. of zoek de verschillen in twee getekenden plaatjes van een supermarkt of aangeven wat mensen in welke landen eten. En nog veel meer dingen die je kunt beantwoorden. De oplossingen staan achter in het boek.

Dankzij de heldere kleuren, de toegankelijke taal en de humoristische tekeningen is het een heel sprankelend boek geworden waaruit je veel kunt leren. Het lijkt me ook een uitstekend boek om een spreekbeurt over te houden en misschien kun je dan gezonde chips meenemen om te laten proeven, want de recepten voor fruitchips en gezonde aardappelchips staat ook in dit boek.
Kortom, een fantastisch boek vol goede informaties, weetjes en tips rond eten en je lijf.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000352470 | Hardcover | 109 pagina's | Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum | maart 2017
Afmeting 20,5 x 20,8 cm | Leeftijd: 8-12 jaar

© Dettie, 04 april 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Daan & Nadia Daan & Nadia


De vijftienjarige Nadia en de zeventienjarige Daan zijn elkaars tegenpolen. Daan is een vrolijke, sportieve jongen. Hij wordt altijd omringd door vrienden en speelt gitaar in een populaire band. Nadia heeft zwartgeverfd haar. Haar emo-achtige uiterlijk doet vermoeden dat ze met rust gelaten wil worden. Vrienden heeft ze niet. Nog niet zo lang geleden had ze regelmatig de slappe lach met haar beste vriendin Lidwien. Tegenwoordig gaat Lidwien met andere meisjes om en laat ze Nadia links liggen.

Als Daan na een optreden met zijn band onwel wordt, belandt hij in het ziekenhuis. Hij zakt steeds door zijn benen heen. Iedereen denkt dat Daan te veel heeft gedronken maar dat is niet het geval. Ook de vreselijke pijn die Daans hoofd in tweeën lijkt te scheuren, komt niet door drank. En wat ziet hij wazig! Daan denkt dat hij een virus aan zijn evenwichtsorgaan heeft opgelopen. Dat zou de draaierigheid verklaren.

De artsen zijn er al snel uit. Het is geen virus. Daan heeft een hersentumor. Daarom ziet hij zo wazig en heeft hij zo’n vreselijke hoofdpijn. Daarom lieten zijn benen hem in de steek. Daan en zijn ouders schrikken enorm. Toch blijft Daan optimistisch. Zo is hij nu eenmaal. Hij krijgt een middel dat de hoofdpijn laat afnemen en de tumor zal bestraald worden. Daan gaat het redden. Daar is hij van overtuigd.

Ook Nadia ligt in het ziekenhuis. Om haar pols zit een dik, wit verband. Nadia voelt zich ongelukkig. Haar lieve vader is in het buitenland voor zijn werk en de band met haar moeder is slechter dan ooit. Vooral als Nadia over oom Gert begint, wordt haar moeder woedend. Ze wil niet horen wat Nadia zo dwarszit. Nadia is eenzaam en ongelukkig. Ze voelde zich kort geleden zelfs zo rot dat ze zichzelf in haar pols heeft gesneden en pillen heeft ingenomen. Nadia wilde niet meer leven. Op dat ene, nare moment tenminste. Nu weet ze het niet meer zo zeker. Wil ze echt dood?

De ziekenhuiskamers van Daan en Nadia liggen vlak bij elkaar. Een ontmoeting blijft niet lang uit. Daans vriendelijke gedrag verwart Nadia. Ze klapt dicht waar ze zich enorm voor schaamt. Toch lijkt Daan niet uit het veld geslagen te zijn. Hij kijkt verder dan het duistere uiterlijk van Nadia en ziet dat er een mooi, lief meisje onder schuilgaat. Een meisje dat duidelijk verdriet heeft. Daan treft haar op een dag hevig snikkend in haar ziekenhuisbed aan. Wat zit haar toch zo dwars? En waarom hangen er helemaal geen beterschapskaarten boven haar bed?

Daan en Nadia besluiten contact te houden. Het schuchtere meisje wordt liefdevol bij Daan thuis ontvangen. Zijn ouders en twee broers zijn hartelijk en Nadia geniet met volle teugen. Thuis is de sfeer nog altijd ijzig. En oom Gert blijft gewoon komen. Zodra Nadia een glimp van hem opvangt, raakt ze volledig in paniek. Ze wil hem nooit, nooit meer zien. Daan probeert zijn leven weer op te pakken. De bestralingen hebben geholpen en hij voelt zijn krachten toenemen. Zal het hem gaan lukken dit jaar examen te doen? Zelfs hardlopen lukt weer. Dat hij door zijn benen zakt tijdens zijn eerste wedstrijd, probeert hij maar snel te vergeten…

Daan & Nadia is een prachtig boek. Aan het eind heb ik zelfs een traantje weggepinkt. Auteur Esther Walraven beschrijft heel integer met welke gevoelens Daan en Nadia worstelen. Er is sprake van een ontluikende verliefdheid maar bovenal van een hechte vriendschap. Door Daan en zijn familie ziet Nadia het leven weer steeds meer zitten. Daan zelf probeert zich vooral hardnekkig aan het leven vast te klampen.

De bladzijden in dit boek zijn wit of grijs. Deze kleuren geven de gemoedstoestand van Daan en Nadia aan. In het begin staat Nadia’s verhaal op grijze bladzijdes terwijl het verhaal van Daan op frisse, witte pagina’s staat. Naarmate het verhaal vordert, komt daar verandering in. Daans levenskracht gaat als het ware op Nadia over. Daan & Nadia vertelt hoe een doodzieke jongen een depressief meisje laat opbloeien. Zal Nadia uiteindelijk durven vertellen waarom ze oom Gert nooit meer wil zien? Gaat Daan het redden? Een gevoelig en mooi verhaal.


ISBN 9789000346417 | Paperback | 268 pagina's | Uitgeverij Van Goor | februari 2016
Leeftijd: 14+

© Annemarie, 10 maart 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het magische wereldfeestenboek Het magische wereldfeestenboek


Olivier is dol op lezen en wil graag wat boeken gaan zoeken. Zijn vriend Zeger, minder geïnteresseerd, gaat mee, maar blijft niet bij Olivier als die tussen de boeken snuffelt. Als hij er weer is wil hij dat Olivier meekomt, naar een andere zaal, waar ze helemaal niet mogen komen. Tegen zijn zin laat Olivier zich meesleuren. Zeger heeft een boek gevonden, een gouden boek. Dat is toch wel heel interessant! Ze sluiten zich er mee op in een kast met schoonmaakspullen, want dit boek willen ze wel even bekijken en dat moet stiekem.

Olivier moet toegeven: het is een prachtig boek! Zeger slaat het open en Olivier ziet nog net dat het over Halloween gaat, maar dan is het boek weg, en staan de twee vrienden in het donker op een plek die ze niet kennen. Zeger is enthousiast en wil meteen de boel gaan verkennen, maar Olivier is voorzichtig. Wat is er gebeurd? Waar zijn ze? En belangrijker: hoe komen ze terug?
Dat laatste gebeurt nu nog toevallig, maar eerst maken ze kennis met een paar jongens. Al dachten ze dat het afgrijselijke wezens waren: ze bleken maskers op te hebben! O ja, Halloween! Met de jongens gaan ze naar het huis, waar een vrouw in het zwart de deur open doet, Zeger grijpt, en de deur weer dicht smijt!

Natuurlijk vinden ze elkaar terug, maar even zo snel zijn ze weer uit elkaar en loopt Olivier zijn vriend overal te zoeken. Hij heeft intussen ontdekt dat hij door het boek ergens open te slaan naar een of ander feest gaat. Hij woont het Suikerfeest bij en Divali ziet hoe Kerstmis gevierd wordt in Engeland en hij hoort wat het feest Keti Koti betekent voor de Surinamers.

Maar: geen Zeger. Ook bij het Drakenbootfestival niet. Wel komt hij iedere keer die vrouw tegen met haar groene ogen, die hem lijkt te kennen, maar steeds anders is. Als hij Zeger eindelijk vindt is die boos... waar was Olivier nou? Zeker feestvieren zonder hem? Dus, ook al moet het boek terug voor de tentoonstelling, er moet nog één feest beleefd worden. Nu samen! Het Midzomernachtsfeest wordt het.

In een wervelend en spannend avontuur maakt vooral Olivier steeds opnieuw deel uit van een feest, zodat het heel duidelijk wordt wat voor feest dat is, maar het geheel is nog leuker gemaakt doordat de vrienden elkaar kwijt raken en door die ene vrouw met de groene ogen en doordat Olivier een lezer is en vaak het een en ander weet van wat hij hoort en ziet in al die andere landen. Overal maakt hij vrienden, en spreekt hij - handig – hun taal.

Ook zijn er tussenstukjes als Olivier even terug is in de bibliotheek: zo hoort hij dat het boek bij de tentoonstelling hoort, later die dag. Verhalen in een verhaal, met ook nog leuke zwart-wit tekeningen, en een verrassende wending op het eind.

Erg leuk boek, helemaal passend bij het thema van de Kinderboekenweek 2014, maar sowieso altijd een feest om te lezen. 


ISBN 9789044822465 | Hardcover | 127 pagina's | Clavis Uitgeverij | augustus 2014
Leeftijd: 10+

© Marjo, 23 september 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: