Elly Hees
De gruwelijke generaal
Fernando is getrouwd met Florabella en heeft twee kinderen Rosa en Fico. Zijn, zeer jaloerse, vrouw is natuurlijk de mooiste vrouw van de wereld al gelooft ze er zelf niets van. Zoon Fico is Fernando's oogappel, die jongen zal hem later opvolgen. Dat zijn dochter Rosa in feite veel slimmer en intelligenter is wil de president niet zien, vrouwen kunnen niets en daarmee basta. Gelukkig hebben de kinderen een fantastische leraar, meester Gabriel, die de kwaliteiten en het goede verstand van Rosa wèl weet te waarderen.
Op een dag ontdekt Fernando dat er een spion in zijn omgeving is en natuurlijk is het Rosa die ontdekt hoe het zit. De grote vriend van haar vader, generaal Sjasliek, de man die Fernando blindelings vertrouwt, heeft een heel akelig plan bedacht om de macht over te nemen. Daarna zal hij de oorlog verklaren aan Amerika. Maar als Rosa dat vertelt, gelooft haar vader haar niet. Ze is een meisje, en meisjes verzinnen maar wat... Haar broer en de leraar komen er echter al snel achter dat Rosa de waarheid spreekt en gedrieën bedenken ze een slim plan om de generaal te ontmaskeren, maar de tijd dringt. Klokslag 16.00 uur zal de generaal toeslaan... Zijn ze op tijd om het gruwelijke plan van de generaal te voorkomen?
Om met de deur in huis te vallen, het begin van het boek kostte me moeite. Persoonlijk houd ik namelijk niet van opgelegde humor in een verhaal. Het verhaal zelf, de mensen zelf, de situaties moeten grappig zijn maar niet gemaakt grappig. Door de gekke koosnaampjes die Fernando voor zijn vrouw heeft bedacht en de absurde wetten en regels die de president opstelde, voelde het alsof de humor me door de strot geduwd werd. Dit móest zogenaamd leuk zijn maar ik vond het helemaal niet leuk, ook niet grappig. Het karakter van de president vond ik aanvankelijk ook erg overtrokken. Het was allemaal zo schreeuwerig en sloeg zo nergens op. Erg radio-lawaai-papegaai allemaal.
Gelukkig las ik door want langzamerhand werd ik het verhaal in getrokken. Vooral de pientere Rosa die iedereen te slim af is en meester Gabriel begonnen steeds meer mijn hart te veroveren. Het werd uiteindelijk nog heel spannend. Ik merkte dat ik in gedachte meeholde met Rosa, Fico en de meester want de tijd tikte genadeloos door. Ik ging daardoor ook steeds sneller lezen want ik wilde weten hoe het afliep of ze het haalden!
Ik moest mijn mening dus bijstellen. De eindconclusie is dat het een heerlijk, fantasievol boek is waar jongeren erg van zullen genieten. De door mij aanvankelijk zo afgekeurde humor past precies bij de karakters van de personages. Ze zijn uitstekend neergezet.
De vlotte, toepasselijke grijsgetinte tekeningen van Elly Hees maken het boek verder helemaal af. Aanrader!
ISBN 9789026138386 | Hardcover | 249 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2015
Leeftijd: 10+
© Dettie, 16 december 2015
De vreselijke tweeling
Max en Lot hebben het niet zo best getroffen met hun ouders: hun moeder, mevrouw de Leeuw, heeft een ernstige vorm van smetvrees, ze laat zelfs de nanny van de tweeling de hele dag door het hele huis poetsen en schrobben, zodat de tweeling nog aan hun lot zijn overgelaten. Niet dat ze dat erg vinden, ze hebben elkaar en vermaken zich wel. Max is dol op 1-aprilmoppen, en Lot kan goed acteren. Laat die twee maar schuiven.
‘De vreselijke tweeling’, als je eigen moeder je zo noemt, je zou van minder gekke dingen gaan doen!
Aan hun vader, meneer de Leeuw, hebben ze ook niets, die is alleen maar gespitst op het vinden van een geweldig wondermiddel dat kale mensen voorziet van een prachtige haardos. Zijn medewerker, meneer Spruit, heeft hét recept gevonden, maar de ingrediënten zijn wat moeilijk te vinden.
Dit is de basis van een knotsgek verhaal over toverdrankjes, en de gevolgen als die in de handen van onwetenden vallen.
Zo begint het: Max heeft geen idee waar die mail vandaan komt, waarin verwezen wordt naar een site waar allerlei tovermiddelen besteld kunnen worden: drankjes om jonger, of juist ouder te worden; drankjes om te veranderen in een hond of een mus; pillen om dingen te vergeten, ‘zoals een nare droom, een gemene juf of een verschrikkelijke badmeester’. (ha!)
Max kan de verleiding niet weerstaan: hij bestelt een toverdrankje waarmee hij iemand in een hond kan veranderen. Dat wordt keurig geleverd, maar de levering valt samen met een opdracht aan Alice, de nanny, om meneer de Leeuw wat druppels te geven omdat hij verkouden is. Je snapt het: hier gaat iets niet helemaal goed...
Het is het begin van een doldwaas avontuur. Kunnen de kinderen meneer de Leeuw terug toveren?
Zal meneer Spruit het laatste ingrediënt dat hij nodig heeft – uitgekookte hersenen van een hond met een mooie zachte en gezonde vacht - kunnen vinden? En overleeft mevrouw de Leeuw al die vreselijke gebeurtenissen wel?
Persoonlijk vind ik het jammer als schrijvers zich geroepen voelen om in de voetsporen te treden van successchrijvers als Jeff Kinney en Geronimo Stilton, maar ik weet ook dat kinderen er van smullen. Dus wordt er in dit verhaal, dat eigenlijk van zichzelf al genoeg plezier biedt, gespeeld met de typografie en zijn er lijstjes. Gelukkig zijn er ook ’normale’ tekeningen die het verhaal sieren.
Jozua Douglas zal met dit boek wederom scoren, dat lijdt geen twijfel! Wat een fantasie heeft die man! Het is een vrolijk en avontuurlijk verhaal, vol humor en grapjes, waar kinderen de boventoon voeren. Dat merk je al aan het gebruik van meneer en mevrouw voor de ouders.
De Utrechtse kinderboekenschrijver en dichter debuteerde met ‘De verschrikkelijke badmeester’, waarmee hij de Hotze de Roosprijs 2013 won.
Zie ook: www.devreselijketweeling.nl
ISBN 9789026135750 | Hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij De Fontein | maart 2014
Tekeningen van Elly van Hees | Leeftijd: 8+
© Marjo, 02 april 2014
De verschrikkelijke badmeester
Er is ook een mevrouw de Bruin, maar die is zo mogelijk nog saaier en kleurlozer, en nog erger: ze lijkt geen enkele belangstelling te hebben voor haar zoon!
Dat betekent dat Lev in zijn eentje het hoofd moet bieden aan zijn vaders plannen. Gelukkig voor hem zijn er nog meer figuren die een rol spelen: zijn buurmeisje Lita en haar vader zien wèl in wat het voor Lev betekent om in de handen te vallen van de figuur die de titel aan het boek gegeven heeft: ‘de verschrikkelijke badmeester’.
Dat is Boris Kwikzilver: hij mag dan wel de grootste zwemkampioen ooit zijn, geliefd bij de meeste mensen omdat hij zeehondjes opvangt in een eigen zeehondencrèche, en zich inzet voor goede doelen, voor de K-selectie is hij akelig en gemeen: de allerverschrikkelijkste Brulboei!
Wat is de K-selectie? Volgens Meneer de Bruin staat het voor kampioenenselectie: Boris Kwikzilver heeft hem beloofd een zwemkampioen te maken van zijn zoon. Maar voor Boris zelf, al zegt hij dat niet in het openbaar - is het de Kneuzenselectie, en als je het zootje ongeregeld ziet dat samen met Lev iedere dag moet trainen, dan snap je waarom. Maar het zijn niet allemaal makke schaapjes.
‘Gek genoeg deed iedereen wat hij zei. Alleen Sem had het eens geweigerd, maar toen was Claus gewoon met zijn dikke kont op zijn gezicht gaan zitten. ‘De volgende keer laat ik ook nog een scheet,’ had hij gedreigd. Sindsdien deden ze braaf wat Claus zei.
En eigenlijk vond iedereen het ook wel leuk. Brulboei was toch wel gemeen. En straffen deelde hij sowieso uit. Dus konden ze er maar beter een beetje plezier bij hebben.’
De arme Lev… hij kan niet tegen zijn vader op, en nog minder tegen de Brulboei. Maar als hij toevalligerwijs een gesprek hoort waaruit blijkt hoe gemeen die Boris wel is, voelt hij zich verplicht daar iets tegen te doen. Daar komen Lita en haar vader bij te pas, en nog een geheimzinnige helper. Dat wordt nog een spannend avontuur!
Een niet erg realistisch, maar erg leuk verhaal, waaruit wel de les te leren valt dat je meer kan dan je denkt: iedereen heeft wel ergens een talent voor!
Het verhaal leest erg vlot, en er staan leuke tekeningen bij van Elly Hees. Het is een keurig verzorgd boek, leuk om voor te lezen, maar ook om zelf te lezen.
ISBN 9789026133428 | Hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2012
Leeftijd: 10+
© Marjo, 13 maart 2013