Danielle Wood
Van die dingen
Danielle Wood
Stond de Australische Marjorie Blight model voor Dame Edna? Dat is een vraag die als een rode draad door dit boek loopt.
De inmiddels 95 jarige heeft namelijk een levenswijze die Dame Edna, die eerst als een 'doorsnee Australische huisvrouw' gepresenteerd werd, past als een handschoen.
Wat is er dan zo bijzonder aan deze Marjorie Blight, waar ik overigens nog nooit van gehoord had, kun je je afvragen. Waarschijnlijk is het meest bijzondere aan deze vrouw dat ze juist niet die doorsnee huisvrouw is hoewel alle tekenen erop wijzen.
Marjorie Blight is een vrouw die al heel jong leerde aanpakken. Marjorie was drie jaar toen haar vader overleed aan tuberculose. Moeder Emma moest vanaf die tijd haar drie dochters groot zien te brengen van een kleine uitkering. Elke cent was welkom en op heel jonge leeftijd deed Marjorie al boodschappen voor de onderwijzeressen en maakte klaslokalen schoon tegen een kleine vergoeding. Toen ze eenmaal had leren breien en naaien maakte ze daar ook gebruik van. Zo breidde ze achttien rood-wit-blauwe truien voor het plaatselijke rugbyteam. Ze was toen al een perfectioniste, vond ze haar werk niet goed genoeg dan begon ze rustig opnieuw. Maar haar grootste kwaliteit was vooral haar doorzettingsvermogen. Ze maakte altijd alles af.
In een tijd waar in menig huishouden elke cent omgedraaid moest worden, werden natuurlijk veel dingen zelf gekweekt en gemaakt zo ook door moeder Emma. Dankzij haar moeder leerde Marjorie o.a. kaarsen maken, koken, jam en ingelegd zuur maken, brood bakken, boter en sauzen maken maar haar moeder had ook overal wel een huismiddeltje voor. De grenenhouten kast en tafel werden geschuurd met zandzeep, zilver werd gepoetst met as, had je kou op de borst dan had moeder daar wel een middeltje tegen evenals voor verwijderen van wratten maar ook hoe je vroeg hanengekraai kunt voorkomen en als het doosje lucifers steeds weg is, scheur dan een stukje van de bovenkant af, niemand wil een doosje lucifers meenemen waar de lucifers uit kunnen vallen.
Op haar veertiende kreeg Marjorie haar eerste baan. Ze viel in voor een kokkin die op vakantie was en kookte voor een gezin, dat ging haar uitstekend af. Ze verwierf hiermee een goede naam, iedereen wilde haar graag in dienst nemen. Dankzij een van haar latere werkgeefsters begon ze als heel jong meisje al mee te doen aan landbouwtentoonstellingen. Haar eerste inzending was zelfgemaakte boter dat onmiddellijk in de prijzen viel. Later won ze vele, vele prijzen in bijna alle categorieën Op haar 21e overlijdt haar moeder en trouwt ze met Cliff Blackwell.
Marjorie is een harde werkster en met veel doorzettingsvermogen en veel zelf doen wordt haar droomhuis gebouwd. Het is opmerkelijk hoe zelfstandig Marjorie te werk ging. Ze deed overigens enorm veel, iedereen was welkom, ze maakte al haar eigen kleren en later ook die van haar kinderen, kookte, weckte in, hield de moestuin bij, richtte het huis in, maakte schoon, schreef voor het plaatselijke krantje en deed mee aan allerlei tentoonstellingen waarvoor ze kookte, bakte, braadde, kweekte enz.
Ze wist overal raad op, gaf tips, en gooide niets weg. Van oude panty's werden truien en zelfs een heel tafelkleed gebreid, van plastic zakken breidde ze hoedjes en andere praktische zaken.
Marjorie hield haar leven lang dagboeken bij maar helaas zijn de boeken van voor 1964 verdwenen. De schrijfster heeft voor dit boek veel gesprekken gevoerd met Marjorie en gebruik mogen maken van de dagboeken na 1964.
In het boek wordt uitgebreid vertelt over het leven van Marjorie, die voor de buitenwereld de perfecte (en gelukkige) huisvrouw leek. Haar privéleven was echter anders dan ze deed voorkomen. Deze drie maal getrouwde vrouw heeft het af en toe flink voor haar kiezen gehad. Verteld wordt hoe ze met enorme volharding doorzette om alles en iedereen het hoofd te beiden.
Het is het verhaal over een markante vrouw die later, ze was achtenveertig, boeken begon te schrijven, te beginnen met At Home with Marjorie Blackwell (1965). Deze boeken staan vol met praktische huishoudelijke tips en waren onmiddellijk een groot succes. - Marjorie is inmiddels een begrip in Australië. - Ook in dit boek staan naast het levensverhaal en foto's veel tips voor het bestrijden van kwaaltjes, kookweetjes en allerlei recepten (maorikoekjes, brandysnaps, etc) adviezen voor huisdieren, planten en het huishouden, zoals:
Ballonnen: Om een groot aantal ballonnen op te blazen, zet men de stofzuigerslang op het blaasuiteinde.
Baby bezighouden: Wanneer ik het druk had hield ik mijn baby's bezig door ze voor de spiegel te zetten. Ze 'kletsen' dan met de 'andere' baby.
Zakt je panty af of komt hij niet hoog genoeg, maak je handen nat en strijk ermee over je benen. Het zal je verbazen hoe lekker hij gaat zitten.
Reinigen strijkbout: Maak schoon met tandpasta. Wrijf hard in met een doek en neem daarna af met lauw water. Het zal je verbazen hoeveel vuil er van de strijkbout af komt.
Geurtip: Smeer gloeilampen in met Franse parfum voor een romantische sfeer.
Knop van breinaald kwijt: Lijm er een dop van een tube tandpasta op.
Een heel bijzonder boek over een heel bijzondere vrouw.
Zie ook Marjorie Blight Collection waarop veel foto's met toelichting staan van de door haar gemaakte spullen, haar huizen etc.
ISBN 9789025439255 | Paperback | 256 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | september 2012
© Dettie, 14 november 2012