Cressida Cowell

Toon alleen recensies op Leestafel van Cressida Cowell in de categorie:
 

Hoe leer je Draaks Hoe leer je Draaks


Hoe leer je Draaks is alweer het derde avontuur van Stikkum Stoere Steurkop de Derde. Eerder al schitterde Stikkum in het boek Hoe tem je een Draak en in Hoe word je een piraat. Stikkum is de zoon van een Viking-hoofdman maar, al doet zijn naam anders vermoeden, hij is alles behalve stoer. Stikkum is klein en mager en zijn draakje Tandloos is ook al niet erg indrukwekkend. De beste vriend van Stikkum heet Vissepoot en ook hij is alles behalve een robuuste Viking. Net als de andere Vikingzonen volgen de twee vrienden Burks Piratentrainingsprogramma. Er worden vakken gegeven als “Boeren  voor beginners”, “Diep beledigen” en “Scheepsbouwen”. Het enige waar Stikkum in uitblinkt, is in zwaardvechten, voor de rest is zijn rapport bar en bar slecht.

Wanneer Stikkum en Vissepoot in hun zelfgemaakte en nogal mislukte scheepje “De Hoopvolle Pinguïn” op zoek zijn naar Vredige vissersboten belanden ze in een hachelijke situatie. Ze denken een vissersboot te enteren maar wanneer de twee minkukels voet aan dek zetten en uit volle borst hun stoerste strijdkreet roepen, is er geen visser te zien. Wat ze wél zien zijn driehonderdenvijftig zwaar bewapende Romeinse soldaten. Daar zijn de twee magere knaapjes natuurlijk niet tegen opgewassen. Gelukkig heeft Stikkum een goed stel hersens en hij bedenkt een plan om te ontsnappen. Het plan slaagt maar de vreugde is van korte duur want draakje Tandloos is gevangen genomen. Ook heeft Stikkum, die een beetje Latijn verstaat, gehoord dat de Romeinen een heel smerig plannetje aan het smeden zijn. Er staat de Vikingen nog heel wat te wachten. Stikkum probeert zijn vader te waarschuwen maar deze weigert naar hem te luisteren. En dan worden Stikkum en Vissepoot ontvoerd. Zullen ze gered worden? En zal Stikkum ooit zijn draakje Tandloos terugzien?

Het lezen van dit boek is een hele belevenis. Het is door de auteur rijkelijk geïllustreerd met zwart-wit tekeningen en regelmatig duiken er inktvlekken op. Het oog komt niets tekort. Ook de manier waarop de tekst wordt weergegeven is opvallend. Het lettertype is niet constant maar verandert wanneer er gepraat wordt. Bij gebulder wordt er bovendien gebruik gemaakt van hoofdletters. Het verhaal is stoer met behoorlijk wat scheldpartijen in Vikingenstijl. Dit boek is zeker niet geschikt voor al te tere kinderzieltjes en ook niet voor kinderen die snel overprikkeld zijn. Toch begrijp ik wel waarom deze serie zo’n hit is want alles aan dit boek is avontuurlijk en spannend. De ongebruikelijke scholing (het boeren en het beledigen) die de jonge Vikingen moeten volgen vinden jongens van een jaar of tien ongetwijfeld prachtig.

Het boek en ik sluiten af met de volgende zin: “Wacht maar op het volgende deel van Stikkums memoires”


ISBN 9789022327388 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Moon | maart 2012
Vertaald door Lia BeltVanaf 10 jaar

© Annemarie, 07 april 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Hoe word je een Piraat Hoe word je een Piraat


Cressida Cowel


Stikkum Stoere Steurkop de derde is een piraat, althans dat wil hij worden. Hij is de zoon van Stoek de Knoert, de hoofdman van de piraten, en zijn beoogde opvolger. Maar is Stikkum wel gemeen genoeg om hoofdman te worden? Zijn medepiraten, Meurbek de mafknar en Snotvlerk zijn vele malen gemener en behendiger met het zwaard. De piraten in spe volgen een zware zeerovertraining met vakken als drakentraining, zwaardvechten op zee, diep beledigen en wapenkennis. Tijdens een les zwaardvechten op zee, waarbij Stikkum bijna het loodje legt als hij tegen zijn grote rivaal Snotvlerk moet vechten, botst het schip op iets groots. Het blijkt een doodskist te zijn, sterker nog, het blijkt de doodskist te zijn van Grimbaard de Gruwelijke te zijn. De voorvader van Stikkum en een legende voor alle zeerovers. Op de kist staat “niet open maken”, maar je raad het al, dat doen ze toch. In eerste instantie denken ze dat het inderdaad Grimbaard de verschrikkelijke is, die in de kist ligt, maar het blijkt geen dode maar een levende man te zijn, namelijk Alvin de arme-maar-eerlijke boer. Hij vond de kist als eerste, met daarin een schatkaart van de schat van Grimbaard de gruwelijke. Een legendarische schat die behalve goud in overvloed ook het zwaard van Grimbaard bevat. Een zwaard wat bestemd is voor zijn opvolger. Maar wie is eigenlijk zijn opvolger, wordt dat Stikkum, of toch zijn gemene neef Snotvlerk, die openlijk de strijd aan bind om die positie, en die veel sterker, gemener en sluwer is.
Wat volgt is een waar avonturenverhaal vol draken, monsters, schatten, schipbreuken, en vooral heel veel list en bedrog. Want is Alvin de-arme-maar-eerlijk boer wel wie hij zegt te zijn, en hoe zit het met het verschrikkelijke geheim van de schat van Grimbaard de Gruwelijke.
Uiteindelijk is onze Stikkum natuurlijk de held van de dag, maar dan heb ja als lezer inmiddels wel heel veel spannende avonturen achter de rug.

Ik kan me voorstellen dat jongens van een jaar of tien dit een geweldig boek vinden. Het is spannend, het is stoer en het is grappig. Zelf had ik wel wat bedenkingen bij de doodskist met een vrij gruwelijke beschrijving van wie er in ligt vóór je weet dat het een levend persoon is. Verder had ik wat last van de vertaling en met name bij de vertalingen van de namen van de Piraten en hun draken en stammen. Dat soort woordgrapjes in namen laten zich toch vaak moeilijk vertalen. Of kinderen daar ook last van hebben vraag ik me trouwens af . De tekeningen zijn grappig, en het verhaal is spannend. Ik zou het boek eigenlijk óók nog door een tienjarige moeten laten lezen om te kijken of die ook last hebben van mijn bezwaren.
Eerder verscheen in deze reeks “Hoe tem ik een draak”. Dit is het tweede deel, maar zeker niet het laatste. Aan het eind van de boek wordt openlijk getwijfeld aan de ondergang van de grote vijand is dit verhaal.
Wordt vervolgd dus.


ISBN 9789048808991 | Hardcover | 222 pagina's | Uitgeverij Moon | april 2011
Vertaling Lia Belt, illustraties Cressida Cowel Leeftijd 10-12 jaar

© Willeke, 18 mei 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: