Christien Kaaij
Cowboy Casper
Kinderen die emigreren, moeten emigreren! Zij worden door hun ouders meegenomen, zonder dat ze ook maar iets in te brengen hebbe, Dat is moeilijk natuurlijk. Ze laten hun vrindjes achter en komen in een nieuw land waar ze niemand kennen maar vaak ook de taal niet spreken. Hoe kun je dat een kind aandoen???
Caspar is zo'n kind. Als hij van de plannen hoort, - die al geen plannen meer zijn trouwens, hij vertrekt al binnen enkele dagen! - is hij boos. Ontzettend boos. Hij wil niet mee. Hij wil bij Luuk blijven, zijn vriendje.
Caspar zit niet bij de pakken neer, hij schrijft een briefje aan Luuk, hij kan vast wel bij hem blijven?
Groot is zijn teleurstelling als dat natuurlijk niet kan. Hij is machteloos, en gaat mee.
Gelukkig heeft hij een begrijpende moeder en een juf die ook mee wil helpen om Caspar te laten wennen aan het idee. Hij mag een spreekbeurt houden, en alle kinderen - die niet mee hoeven! - zijn jaloers op hem. Hij is al een beetje verzoend met het idee.
Eenmaal in Canada valt het opnieuw allemaal erg tegen. Het huis ligt afgelegen, hij verstaat de kinderen op school niet, hij voelt zich heel eenzaam en alleen. Hij wil Luuk bellen, maar dat kan ook al niet. Er is natuurlijk een tijdsverschil. Boos loopt Caspar het bos achter het huis in. Hij mag daar niet komen, maar heel vreemd: ook als hij de dagen erna iedere dag weer het bos in gaat, is er niemand die er iets van zegt. Niet dat Caspar dat opmerkt, hij is druk, hij heeft iets gevonden dat hem afleidt. En het raadsel wordt ook al snel opgelost...
Voor kinderen vanaf zes jaar staat in het boek. Dat zal inderdaad de minimum leeftijd zijn van kinderen die zich kunnen inleven in dit verhaal, maar ze zullen wel de hulp van volwassenen nodig hebben, want zelfstandig lezen kan op die leeftijd nog niet. Natuurlijk weet een volwassene dat een kind zich aan zal passen, misschien is het voor een jong kind zelfs makkelijker, maar dat neemt het probleem voor dat betreffende kind niet weg. Een verhaal als dit kan helpen, zoals de spreekbeurt in het boek dat doet.
Het is sowieso een aardig verhaal, met leuke vondsten. Caspar die zijn ene kamer gedag zegt en de nieuwe kamer begroet. Het ongelukje in het vliegtuig, en de eekhoorn die het nieuwe vriendje wordt.
Ik vind de tekeningen wat ouderwets, maar ze illustreren wel het verhaal.
ISBN 9789079287062 | Hardcover | 63 pagina's | Uitgeverij Personalia | juni 2009
Leeftijd: 6+
© Marjo, 02 november 2009
Cowboy Casper
"Beste Luuk,
Mama en papa zijn stom.
We gaan verhuizen. Ik wil niet mee.
We gaan naar Canada. Daar praten ze anders.
Mag ik bij jou wonen?
Casper"
Natuurlijk kan Casper niet bij Luuk gaan wonen, hij moet mee met zijn ouders. Casper heeft het er flink moeilijk mee. Zijn moeder laat hem boeken over dieren in Canada zien, beren zijn wel gaaf, maar die verhuizing blijft toch stom, ook al zijn zijn klasgenoten wel een beetje jaloers op Caspers avontuur.
Eenmaal in Canada mist Casper Luuk enorm. Door het tijdverschil kan hij hem niet altijd bellen als hij dat net even heel erg hard nodig heeft.
Casper verstaat nog geen Engels, hoe zal dat op school gaan? Het is nu nog vakantie, maar straks...
Ze wonen in Canada vlak bij een bos en eigenlijk mag Casper daar niet alleen naar toe. Toch doet hij dat en daar doet hij een spannende ontdekking...
Als eerste valt de mooie vormgeving op. Een hardcover met op de eerste pagina een wereldkaart, verdeeld in tijdzones. De pagina's zelf zijn van stevig papier en om de paar bladzijden staat een illustratie (aquarel) van Angelique Braspennincx die de ervaringen van Casper weergeven.
Het verhaal zelf is in eenvoudige taal geschreven maar raakt wel de kern waar een kind tegenaan loopt bij een dergelijke ingrijpende verandering in zijn jonge leventje. Het niet willen gaan, de vriendjes niet meer zien, de boosheid uit onmacht, het wennen in een vreemd land en proberen contact te maken in een taal die je niet kent. Zeker voor kinderen die dit zelf hebben ervaren zal het verhaal veel herkenning geven en voor kinderen die gaan emigreren zal blijken dat er ook heel leuke kanten aan emigreren zitten. Want een groot, spannend avontuur is het natuurlijk wel!
ISBN 9789079287062 | Hardcover | 63 pagina's | Uitgeverij Personalia | juni 2009
Leeftijd: 6+
© Dettie, 17 juli 2009
Groeten uit Canada
"Vóór iedere grote activiteit, zoals het veranderen van baan, de kinderwens en verbouwplannen riep ik altijd: "Laten we de wereld rond zeilen", "Laten we naar Moskou fietsen", "Laten we gaan werken in Afrika". Martijn was veel te nuchter en bedacht altijd een reden om het niet te doen. Studie nog niet af, te weinig werkervaring, geen geld?En opeens stonden alle lichten op groen. De kinderen waren uit de luiers, na tien jaar verbouwen was het huis eindelijk klaar en we waren beiden toe aan een nieuwe baan. En waarom het in Nederland zoeken als het ook ergens anders kan? Toen ik tijdens een avondje kroeg het onderwerp buitenland weer aansneed, riep Martijn onverwachts: "Moeten we doen!"
In eerste instantie dacht ik aan een grap. Onze relatie was altijd simpel geweest: ik maakte de wilde plannen en hij zorgde voor de ontnuchtering. Maar na het optrekken van de alcoholische dampen bleef hij positief."
Zo begint het grote emigratie-avontuur dat Christien Kaaij met haar man en twee kinderen onderneemt. Woonachtig in een lekker huis in geboortedorp Vugt komen de kriebels om weg te gaan toch steeds opzetten. En nu gaat het ook daadwerkelijk gebeuren. Na alle voors en tegens afgestreept te hebben valt de keus op Canada. Maar voor het zover is!
Christien Kraaij laat ons alles, vanaf de beslissing tot het wonen in Canada, via haar columns meebeleven.
Het huis moet verkocht worden en wat neem je wel of niet mee, wat wil je absoluut niet missen daar. En dan de hele papierwinkel, eindeloos wachten totdat alles rond is, steeds opnieuw vragen dezelfde mensen "Wanneer vertrekken jullie?" Maar eindelijk is het zover, alles is ingepakt, weggegeven, weggegooid. Van iedereen is afscheid genomen en het nieuwe land lokt.
Voordat ze zich definitief ergens gaan vestigen maken ze met een camper een reis van 12000 km. door Canada, van Toronto gaat het oostwaarts en via een lus westwaarts naar Vancouver (Door het hele boek heen staan ook prachtige foto's van o.a. deze reis.)
We lezen over alle ups en downs die Christien meemaakt. Af en toe knaagt de heimwee, mist ze iedereen, zijn de kinderen enorm aan het klieren, zijn er enkele vreemde regels die ze moeten navolgen en hoe verder te gaan, waar gaan ze wonen, hoe komen ze aan werk... enz. enz.
Maar vooral is er het gevoel van vrijheid, ze geniet van de schitterende natuur, de vriendelijke mensen, de gebruiken en het relaxte gedrag van de Canadezen, daar kunnen ze veel van leren...
Het hele boek ademt een opgewektheid uit, het is zeer prettig leesbaar en de foto's zijn adembenemend. Achterin het boek staan allerlei handige internetadressen en boeken over emigratie vermeldt. Je zou zo je boeltje achterlaten en vertrekken!
ISBN 9789079287017 | Paperback | 128 pagina's | Uitgeverij Personalia | februari 2008
© Dettie, maart 2008