Blexbolex
Onze vakantie
"Blexbolex (Frankrijk, 1966) doorliep de kunstacademie met de intentie een schilder te worden. Uiteindelijk ontdekte hij andere talenten en verliet hij de academie als zeefdrukkunstenaar. Vandaag werkt hij als illustrator en striptekenaar. Zijn werk is geïnspireerd door vintage design: hij mixt oude afdrukmethoden met nieuwe technieken en komt zo tot nieuwe, verrassende interpretaties. Als grafisch genie ontving hij de prestigieuze prijs Best Book Design of the World 2009 (het mooiste boek van de wereld) van de jury op de Leipziger Buchmesse voor zijn boek Allemaal mensen.
Voor het boek Seizoenen werd hij in Nederland bekroond met het Gouden Penseel."
In Onze vakantie gebruikt Blexbolex (pseudoniem van Bernard Granger) opnieuw zijn speciale illustratietechnieken wat heel bijzondere afbeeldingen oplevert. Het boek is net als Allemaal mensen tekstloos en ik vraag me af of dat een goede beslissing is geweest. Het verhaal dat Blexbolex neerzet is namelijk niet zo makkelijk en op vele manieren interpreteerbaar.
We zien een meisje dat met veel plezier in een prachtige tuin aan een meer aan het spelen is. Ze wordt geroepen door haar opa en er verschijnt een klok in beeld.
Al gauw zien we dat ze langs de spoorlijn naar een station, genaamd Stramine, lopen. De klok tikt door... Op het station wacht een olifantje met kapiteinspet op zijn kop en een tas met golfclubs op zijn rug. Het meisje is er niet blij mee. Ze wil niet dat de aandacht van haar opa ook naar het olifantje gaat. Tijdens het eten is ze boos dat het olifantje aan tafel zit en morst met eten en drinken. Kortom, het meisje is razend jaloers.
Het olifantje is vriendelijk en probeert te spelen met het meisje, maar zij kijkt stuurs. Ze kan niet uitstaan dat het olifantje plezier maakt met opa. Ze pakt zijn bal af, giet water over zijn kop met de gieter maar wordt razend als hij haar vervolgens nat spuit. Ze slaat hem zelfs. Waarop het dier wegloopt... Hij heeft er genoeg van.
Vervolgens zien we opa zoeken naar het olifantje en op de afbeeldingen zien we het meisje ineengedoken zitten omdat ze bang is dat haar opa iets overkomt. Gelukkig gebeurt dat niet.
Tot zover is het verhaal goed te volgen maar daarna wordt het een mysterieus geheel. Opa neemt ze mee naar een soort kermis, we zien een jongetje maar wie hij is en wat hij betekent is mij niet duidelijk. Je kunt er alle kanten mee op. Uiteindelijk trekt het meisje dankzij haar jaloersheid aan het kortste eind. Tenminste dat maak ik er uit op. Maar zoals gezegd, echt duidelijk is het me niet. Er is op gegeven moment brand, of is het een vreugdevuur? Geen idee. En zo zijn er meer dingen in het laatste deel van het boek dat ik niet begrijp.
Voor mij is het boek dus te abstract, te interpreteerbaar. Maar dat wil niet zeggen dat het niet mooi is. De afbeeldingen zijn stuk voor stuk kleine kunstwerkjes in prachtige kleuren. En wie weet wat kinderen voor prachtige verhalen in de afbeeldingen zien... Dàt zal de grote verrassing zijn bij het bekijken van dit boek.
ISBN 9789044831252 | Hardcover | 120 pagina's | Clavis Uitgeverij | november 2017
Afmeting 22,3 x 16,4 cm | Leeftijd: 6+
© Dettie, 13 februari 2018
Allemaal mensen
In de beschrijving over dit boek op de site van de uitgever staat o.a. te lezen:
"Dit boek laat getekende portretten van mensen zien, naargelang hun beroep of functie. Van de lezer wordt gevraagd om op elke dubbele pagina verbanden te zoeken. Doordenkertjes dus die de geest van de lezer prikkelen."
De woorden 'getekende portretten' had ik anders opgevat namelijk als verhalen over gelouterde mensen, getekend door het leven.
Ik dacht dat die Blexbolex dat heel bijzonder beschreven had zodat je moest nadenken waarom die twee personen naast elkaar in het boek stonden. Maar er was dus geen tekst! Aanvankelijk was ik zelfs teleurgesteld, alleen maar plaatjes! Maar nu ik eenmaal alles goed bekeken heb, ben ik wél enthousiast.
Er is dus geen verhaal in te lezen, maar er staat wel op elke bladzijde een afbeelding die volgens de beschrijving 'geïnspireerd zijn op grafiek uit de jaren vijftig en zestig.' Boven de afbeeldingen staat in grote lichtblauwe letters de beschrijving van de persoon. De mensen op naast elkaar liggende pagina's houden verband met elkaar. Op de eerste pagina's staan bijvoorbeeld links een meneer en rechts een mevrouw.
Maar verderop vinden we links een herder (die heerlijk ligt te soezen) en rechts een slager met een varken op zijn nek.
Andere voorbeelden:
links een skiester en rechts een seizoenswerker (de kerstman)
links een schoonspringster en rechts een duiker (in duikerspak met luchtflessen)
links een dakloze (slapend in kartonnen doos) en rechts een kampeerster (liggend lezend bij haar tent)
links genodigden (in keurig pak of galajurk) en rechts een kluizenaar (in een flodderig gewaad die dezelfde kleur als de galajurk heeft)
links een blinde en rechts een verstrooide (die tegen een paal op loopt, ook een vorm van blind dus)
links een koukleum die kouwolkjes uitademt en rechts een roker die rookwolkjes uitblaast
links een nudist en rechts een onzichtbare man (je ziet alleen de kleding)
Maar... links een stewardess en rechts een hoteldief? Die logica ontgaan me maar misschien is het wel een grapje van Blexbolex want humor kan hem niet ontzegd worden. De afbeeldingen en combinaties getuigen tenminste daarvan.
Het is een boek voor kinderen vanaf zeven jaar maar ik vraag me af of alle kinderen de afgebeelde personen en woorden (her)kennen of alle verbanden zullen begrijpen. Ze zullen regelmatig aan volwassenen om uitleg moeten vragen maar dat zal geen straf voor die volwassenen zijn. Voor je het weet blader je samen met het kind verder en ben je aan het genieten van de bijzondere afbeeldingen en combinaties.
Kortom, een apart boek dat een kind uitnodigt tot zoeken, puzzelen en nadenken.
ISBN 9789044812091 | Hardcover | 196 pagina's | Clavis Uitgeverij | december 2010
Leeftijd: 7+
© Dettie, 20 februari 2011