Annemarie van den Brink

Toon alleen recensies op Leestafel van Annemarie van den Brink in de categorie:
 

Sprookjesletters Sprookjesletters


Sneeuwwitje en de zeven dwergen, De prinses op de erwt, De gelaarsde kat, Doornroosje, Repelsteeltje, Assepoester, Roodkapje... Wie kent deze sprookjes niet? In dit boek staan 26 bekende sprookjes, op elke pagina een. Links de tekst, rechts een paginagrote illustratie.
Hoe kan dit? zul je misschien denken. De meeste sprookjes zijn toch niet zo kort? Dat klopt maar de sprookjes zijn op rijm gezet en bovendien volgen ze het alfabet. Nee, niet de A van Assepoester, maar de A van de Appel die sneeuwwitje moest eten van haar stiefmoeder. De J van de nieuwe jas van lucht die de keizer droeg.

Ik zie niks, dacht de keizer nog,
maar dat ligt vast aan mij.
En hij deed snel zijn nepjas aan.
Wat was de keizer blij.


De keizer paradeerde
in zijn blootje heen en weer.
En de mensen aan de kant?
Die hadden het niet meer.


De P hoort natuurlijk bij de Prins die Doornroosje wakker kust.
De IJ hoort bij ijs waarop het meisje met de zwavelstokjes blootsvoets stond. En zo heeft elk sprookje zijn kernwoord.
Elk verhaaltje  bestaat uit een vier blokjes van vier regels op rijm. Annemarie van den Brink heeft dat heel knap en humoristisch gedaan.  Kinderen zullen genieten van het ritme en de rijm. De verhaaltjes lezen daardoor ook lekker voor, je komt als vanzelf in een soort cadans.

De illustraties zijn kleurrijk. Vooral de gezichten of koppen van dieren krijgen veel aandacht, deze zijn vaak vrij groot afgebeeld. Verder doen de illustraties aan collages denken, zoals bij de afbeelding bij het vers over De Chinese nachtegaal. Je ziet de Chinese keizer in een prachtig gewaad (van uitgeknipt papier?) Aan de muur hangen 'echte' bordjes en schoteltjes van Chinees porselein. Het mandje van de boze stiefmoeder van Sneeuwitje lijkt gemaakt van een stukje linnen.
Naast de collages wordt gewerkt met inkt, pastelkrijt of potlood. Volgens de site van de illustratrice werkt zij ook met het grafische computerprogramma photoshop.


ISBN 9789044814095 | Hardcover | 64 pagina's | Clavis Uitgeverij | november 2010
Leeftijd: 5+

© Dettie, 26 december 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Amigos! Amigos!


Tijn woont in de Fossielenbuurt, en daar wonen geen andere kinderen meer. Wel lopen er drie jongens rond in het Mammoetpark, dat vlakbij is, maar die drie zijn pestkoppen, en Tijn durft daar niet meer te gaan spelen. Zijn enige vriend is opa Buurt, een oude man, die in z’n eentje wat verderop woont.

En dan staat er ineens een verhuiswagen in de straat, gevolgd door een klein autootje. Uit dat kleine ding stapt een man. En dan.. een jongen! Een jongen met donker piekhaar die zo te zien van Tijns leeftijd is. Tijn aarzelt niet, en gaat meteen de nieuwe jongen begroeten. Hij komt uit Spanje, vertelt hij en heet Manoe.

‘Tijn?’vraagt Manoe eindelijk. Ondertussen probeert hij een steentje tegen de stoeprand te ketsen. Meteen raak.
‘Amigos? Vrienden?”
Tijn knikt meteen. ‘Amigos.’


Manoe heeft een Spaanse moeder en een Nederlandse vader, en heeft de eerste jaren in Spanje gewoond. Zijn Nederlands is goed, maar niet perfect. Soms begrijpen de jongens elkaar niet, maar dat komt steeds goed. Manoe heeft nog een verrassing in petto voor Tijn: er is nog een Rosa onderweg. Vast een zusje, denkt Tijn. Maar daar vergist hij zich in.

Het verloop van hun vriendschap wordt in korte hoofdstukken verteld. Ze krijgen te maken met de Top drie van Erg, opa Buurt belandt in het ziekenhuis, en Rosa zorgt ook voor problemen.

Best aardig, maar echt spannend of verrassend is het verhaal niet. Het is wel duidelijk en met veel dialogen, dus prettig leesbaar. De tekeningen zijn leuk, en brengen wat afwisseling aan; kinderen van de doelgroepleeftijd vinden het vast een fijn boek.


ISBN 9789025111151 | Hardcover | 120 pagina's | Uitgeverij Holland | april 2010
Inclusief kaart | Leeftijd: 7+

© Marjo, 18 oktober 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: