Alyson Richman
Een dame in Parijs
Het appartement was prachtig ingericht, stond vol met weelderige meubels, Chinees porselein en andere fraaie kunstvoorwerpen uit de negentiende eeuw. Maar wat het meest de aandacht trok, was een prachtig schilderij van Boldini waar Marthe de Florian, de beeldschone eigenaresse van het huis en overgrootmoeder van de erfgenamen op stond afgebeeld. Dat artikel én het schilderij prikkelde de schrijfster zodanig dat ze op onderzoek uitging. Ze ontdekte dat de vrouw een zoon had en een kleindochter, Solange, maar veel meer kwam ze niet te weten. Rond deze summiere gegevens over Marthe kwam deze fraaie roman tot stand.
Marthe de Florian werd geboren als Mathilde Beaugiron en groeide op in armoedige omstandigheden. Haar moeder waste kleren van andere mensen en Mathilde verdiende de kost als naaister in een atelier. Ze stopte met dat werk toen ze zwanger bleek. Henri, haar zoon, stond ze af aan haar collega en vriendin Lousie Franeau.
De zeer aantrekkelijk Marthilde doet auditie voor revuemeisje bij theater Les Ambassadeurs en wordt aangenomen. Al snel heeft ze een aanbidder, de rijke, gehuwde Charles, die elke woensdag kwam kijken. Hij aanbad Mathilde, die hij de naam Marthe de Florian geeft, een naam die ze haar leven lang zal aanhouden. Het prachtige appartement en de inrichting heeft ze van Charles gekregen.
Op zijn achttiende krijgt haar zoon Henri te horen dat Marthe zijn moeder is. Maar de stijve apotheker Henri, kan niet goed overweg met zijn flamboyante moeder. Zijn dochter Solange krijgt haar grootmoeder eveneens pas later en wel op negentienjarige leeftijd te zien, nadat ze haar vader verteld heeft dat ze schrijversambities heeft. Mogelijk dat Marthe Solange inspiratie voor een verhaal levert, veronderstelt Henri.
- Het is dan 1939, Marthe moet dan rond de vijfenzeventig jaar oud zijn, maar ze is nog steeds elegant en aantrekkelijk. - Wonderbaarlijk genoeg klikt het onmiddellijk tussen grootmoeder en kleindochter. Marthe stelt voor dat Solange één maal in de week langskomt dan zal zij haar levensverhaal vertellen. 'Dat relaas is niet geschikt voor preutse of teerhartige mensen.'
En zo lezen we hoe wonderlijk het leven van deze markante, elegante vrouw is verlopen. Hoe zij zich langzamerhand van meisje uit de armoedige Rue Berthe ontwikkelde tot de modebewuste, sensuele, intelligente, kunstkenner. Ze is haar geliefde Charles zeer toegewijd, ze hield oprecht van hem. Het verhaal rond het ontstaan van het in opdracht van Charles geschilderde schilderij is vooral prachtig en ontroerend.
Solange luistert ademloos naar Marthe's verhalen en noteert alles. We lezen hoe Marthe bewust alle wereldleed buiten de deur hield, ze creëerde haar eigen eiland van rust wat ze inrichtte met prachtige kunstwerken, maar ze was zeker niet wereldvreemd. Ondertussen heeft Solange natuurlijk ook haar eigen leven dat eveneens zeer bijzonder verloopt. Het is aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, het zijn turbulente, spannende tijden. En net nu heeft Solange de joodse vriendelijke Alex ontmoet. Ze weten dat ze voor elkaar bestemd zijn maar hebben de tijd niet mee.
Het boek levert alle 415 pagina's lang alleen maar leesplezier op. Je wil het in één ruk uitlezen. Marthe is een intrigerend figuur. De schrijfster heeft de leefomgeving, de kleding en de leefstijl van Marthe zorgvuldig weergegeven zodat je de kamers, de inrichting en de personages voor je ziet. Maar het is vooral de vrouw, Marthe de Florian zelf die zo boeiend is weergegeven.
Het is een verhaal om bij weg te dromen. Lezen dit boek!
ISBN 9789401605021 | Paperback | 415 pagina's | Xander Uitgevers | juli 2016
Vertaald door Nellie Keukelaar-van Rijsbergen
© Dettie, 26 juli 2016