Alan Drew
Watertuinen
Op de dag dat Ismail besneden zal worden, wordt er een groot feest voorbereid. Nilufer vindt dat ze er niet onderuit kan om hun bovenburen uit te nodigen, ook al zijn het Amerikanen. Sinan is een conservatieve man, hij wil het liefst al die nieuwerwetse dingen buiten de deur houden, maar hij moet instemmen. Hij weet niet dat zijn dochter allang contact heeft gelegd met de zoon van der Amerikanen. De nacht na het feest beeft de aarde. De jongen Ismail overleeft dankzij de Amerikaanse vrouw die zelf het leven laat. Hij wordt pas na een paar dagen gevonden.
Dit feit verbindt de twee gezinnen tegen wil en dank. De Koerden moeten hun intrek nemen in het tentenkamp dat door de Amerikaanse hulpverleners opgericht wordt. Ze moeten wel, willen ze in leven blijven, maar het stuit hen vreselijk tegen de borst. En dan blijkt dat de Amerikanen ook nog een missiefunctie willen vervullen, en de kinderen van de slachtoffers zijn daar erg ontvankelijk voor, want zij worden gepaaid met leuke cadeautjes.
Ook Ismail laat zich beïnvloeden door de Amerikaan. Sinan zit vreselijk in de knoop met zijn gevoelens: hij wil en kan de Amerikaanse invloed niet toelaten, maar hij leeft met het schuldgevoel dat zijn zoon nog leeft. De vriendschap, of meer, tussen Irem en de Amerikaanse jongen stoort hem en hij probeert haar op te sluiten. Dat lukt natuurlijk niet, in een tent. De man staat onder druk: hij wil naar zijn geboortedorp waar de strijd tussen Koerden en Turken voorbij is, maar heeft geen geld. Hij werkt 16 uur per dag, en kan dus zijn kinderen niet in de gaten houden. Hij wil de Koerdische cultuur handhaven, maar moet daarbij strijd moet voeren tegen de Amerikaanse invloed aan de ene kant en de druk die door andere Koerden op hem uitgeoefend wordt aan de andere kant. Het kan haast niet anders of het eindigt in een nieuwe ramp. Eigenlijk is het hele boek het verhaal van allerlei drama's.
Het is een debuut met veel verhaallijnen die goed met elkaar verweven worden. Het boeit, het maakt indruk, en is spannend op een eigen manier. Het is een psychologisch cultuurdrama, waarbij ik nog even wil opmerken dat de Amerikanen er niet zo fraai op komen te staan.
ISBN 9789021800967 | Paperback | 350 pagina's | Sijthoff | oktober 2008
Vertaald door J. Van Maasdam
© Marjo, 17 maart 2009