Mack

 

100 kusjes voor het slapengaan 100 kusjes voor het slapengaan


Op de eerste tekstpagina van dit zacht aanvoelende boekje, stelt het gele Kuikentje zich voor en vertelt waar ze goed in is en dat is... kusjes geven! Daarom geeft ze elke avond alle dieren een nachtzoentje. En de kleine 'lezertjes' mogen met haar mee op pad.

Verwacht nu niet dat het kuikentje bij een boerderij woont en ze alleen het paard, de poes, het varken en de geit kusjes geeft... Die zijn er ook wel maar het eerste dier dat een nachtkusje krijgt van Kuikentje is... een krokodil! We zien hem eerst nog lekker in het water dobberen, maar dan roept Kuikentje hem, geeft een nachtkusje en daarna valt de krokodil lekker in het gras in slaap.
En zo vertelt Kuikentje aan iedereen die ze tegenkomt dat het bedtijd is. Ze geeft ze stuk voor stuk een nachtzoentje en alle dieren slapen daarna heerlijk.

Wat is daar nou leuk aan? kun je denken. Nou, heel veel! Want bij elk dier wordt iets verteld wat specifiek bij dat dier past. Zo lezen we bij de schildpad.

De schildpad heeft het zwaar.
Hij loopt al de hele dag met het schild op zijn rug.
Zo is het genoeg, hoor schildpad.

Leg je kopje maar neer
en doe je oogjes maar dicht.


Daarbij zien we op de linkerpagina de schildpad rondstappen en rechts ligt hij te slapen, met zijn lieve kopje op de grond. Kuikentje geeft hem een kusje.

De kikker springt met een plons in het water.
Het is bedtijd, kikkertje!

Natuurlijk krijg je een kusje.


De kikker en Kuikentje zitten alle twee op een lelieblad. We zien de kikker heel soezerig en dankbaar 'Kwa-ak' zeggen.
En zo zien we de olifant spatteren in het water, de eekhoorn nootjes knabbelen, de papegaai kwebbelen, de konijntjes spelen, de hond kluiven, de pinquin van ene ijsberg roetsjen enz. En allemaal krijgen ze een welterustenkusje van Kuikentje.

De afbeeldingen zelf zijn eenvoudig, de dieren zijn goed herkenbaar en met hun eigen karakteristieke vormen weergegeven.
Kortom, Mack heeft opnieuw een erg leuk en leerzaam boekje afgeleverd.


ISBN 9789044831566 | Softcover met ronde hoeken | 64 pagina's | Clavis Uitgeverij | januari 2018
Leeftijd: 1+

© Dettie, 20 februari 2018


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Rivieren, zeeën en oceanen Rivieren, zeeën en oceanen


Met de serie Wondere Wereld heeft de uitgeverij een prachtserie te pakken!

Dit boek vertelt over zeeën en rivieren, eigenlijk over alles in onze natuur waar zich water bevindt, en dat op een heel duidelijke manier. Het is een serie die gemaakt is voor kinderen. Die kunnen er dan ook heel goed mee uit de voeten: mooie foto’s, duidelijke tekst.

Alleen maar informatie geven, hoe interessant ook, is tegenwoordig niet meer genoeg en de schrijver heeft zich dat terdege gerealiseerd: De foto’s zijn ‘opgeleukt’ met stripachtige figuurtjes, er is bijvoorbeeld een vis met een lampje!
Ieder hoofdstuk, dat twee behapbare pagina’s beslaat, heeft steeds een klein extra informatiegedeelte heeft over een onderwerp dat zijdelings verband houdt. En aan het eind staat een klein quizvraagje met eveneens een striptekeningetje. Soms moet je dan echt de tekst goed begrepen hebben, om het antwoord te kunnen geven, soms is het ook een kwestie van goed kijken, of tellen.

Wie meer te weten wil komen over rivieren, beken en andere waterstromen, geniet van alle informatie. Hoe komt het dat water op deze plek zoet is, maar daarginds juist zout, en wat is dan brak water? Natuurlijk komen er ook dieren aan de orde, waarom bijvoorbeeld olifanten niet zonder water kunnen. Wat is eb en vloed? Beroemde en bijzondere rivieren worden benoemd, en er wordt verteld over beroemde waterplekken als de Dode Zee, maar ook Bangkok. Wat die stad met water heeft?Tja, dan zal je het boek moeten lezen...

En dan stuiten we op het enige minpuntje: er zijn geen pagina-aanduidingen en dus ook geen inhoudsopgave. Wel zijn er handige overzichtskaartjes, zodat je steeds kan zien waar de plek waar het over gaat zich bevindt. 

Toen Mack zelf nog klein was zat hij altijd te tekenen. Later, na school, is hij eerst schrijver geworden. Maar tekenen is natuurlijk veel leuker. Daarom ging hij in 1995 naar de kunstacademie in Den Haag.
Voor Diergaarde Blijdorp illustreert Mack veel dieren. Hij tekent ze niet na, maar probeert hun karakter vast te leggen in simpele lijnen.


ISBN 9789044827415 | Hardcover | 80 pagina's | Clavis Uitgeverij | juni 2016
Formaat 25 x 28 cm | Leeftijd: 5+

© Marjo, 23 juli 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Nog eens, mama!/Hoger papa! Nog eens, mama!/Hoger papa!


Nog eens, mama!

Het derde deeltje uit een serie kijkboekjes voor peuters, eerder werd al Papa, kijk eens wat ik kan! en Mama, kijk eens wat ik durf! - gemaakt door dezelfde tekenaar/schrijver - uitgegeven.

In de hardkartonnen boekjes zie je links een mooie kleurenfoto van een dier in zijn leefomgeving zoals bijvoorbeeld een aap, een ijsbeer, een bruine beer, een dolfijn of een papegaaiduiker. De omgeving loopt door op de rechterpagina en vormt zo de achtergrond van de getekende versie van het dier, deze keer met haar jong.
Elke keer vraagt mamadier om samen iets te doen, zoals bijvoorbeeld Mama-aap die vraagt: "Zullen we samen slingeren?" En dan... til je het flapje op en zie je daaronder mama en kind getekend, die samen heerlijk slingeren aan een liaan. "Nog eens mama!" Roept de kleine aap.
En zo zien we bij elkaar zeven moederdieren die hun jong vragen samen wat te doen, zoals bijv. springen, vliegen, spelen, douchen, knuffelen. Onder de flapjes zie je ze het ook daadwerkelijk doen. Ze hebben elke keer dolle pret en het kleintje roept steeds, "Nog eens mama!".
Het meest leuke vind ik de afbeelding waarop de getekende mama ijsbeer met haar jong van de ijsberg glijdt terwijl de gefotografeerde beer toekijkt. De tekening én het flapje zijn heel knap verwerkt in de foto.

ISBN 9789044819779 | Hardcover met ronde hoeken |16 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2013
Afmeting 18,4 x 18,4 cm. | Leeftijd: Vanaf 18 maanden


Hoger, papa!

In dezelfde vorm als Nog eens, mama! is het boekje Hoger, papa! gemaakt. Ook hier staan links foto's van dieren en rechts een getekende versie met flapjes. In dit boekje speelt echter papa beer met zijn jong. Deze keer zijn de spelletjes ietsje stoerder dan de spelletjes met mama.
Alleen de sterke papaleeuw is met zijn zoontje aan het rollebollen, voor de rest worden de kleintjes op de vraag van papa steeds in de lucht gegooid of gelanceerd vanaf een wip of omhoog gehouden op de neus van vader neushoorn.
Alle kleintjes vinden het helemaal geweldig en roepen allemaal: "Hoger, papa!"

In beide boekjes leren kinderen begrippen als hoog en laag kennen, maar ook diverse bewegingsvormen zoals vliegen, glijden, zweven, springen etc.
De flapjes leveren de extra attractie om deze boekjes keer op keer te pakken en te 'lezen'.
Opnieuw twee frisse, fraaie, mooi verzorgde boekjes voor de allerkleinsten.


ISBN 9789044819762 | Hardcover | 16 pagina's | Clavis Uitgeverij | oktober 2013
Afmeting 18,3 x 18,3 cm. | Leeftijd: Vanaf 18 maanden

© Dettie, 24 oktober 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De zonnige zomer De zonnige zomer


Mack

De zon spat bijna van de stralend gele cover met vrolijke zonnebloemen af. Ook in het boek zelf lijkt het alsof we midden in een zonnige omgeving zitten. We zien een prachtige warmoranje foto van een zonsondergang met daarin tekeningen van meeuwen en zeehondjes en vissen. Maar ook de foto van de mooie roodblozende appels in de boomgaard op de volgende bladzijde maakt dat je de zomer bijna voelt. Ook ruik je haast de lavendellucht van de prachtige paarse lavendelvelden die getoond worden. Van de tomaten en zomerkoninkjes die je ziet krijg je gelijk lekkere trek en de leuke lieveheersbeestjes geven eveneens een zomers gevoel.
Ook zien we een foto van een beer die heerlijk op zijn rug in het water ligt te dobberen. De winterslaap is duidelijk voorbij.
Op een andere mooie foto lopen kleine biggetjes heerlijk in een weiland te struinen, daarbij staan grappige tekeningen en foto's van lammetjes, kalfjes en veulentjes. Op de volgende twee pagina's zijn de vogels aan de beurt. We zien een ooievaar die nestelt en een prachtige foto van een vogel die een kikkertje in zijn snavel heeft om aan zijn jongen te geven. De pulletjes hebben hun bekje al open. Toch doen die jonge dieren vreemd aan in een zomerboek, zij horen naar mijn mening toch echt bij de lente, maar ja, de foto's zijn wel heel mooi.

Op de linkerpagina's staan de grote foto's met daaronder wat wetenswaardigheden over de dingen die je op de foto ziet.
Op de rechterpagina's is iets bijzonders te lezen over het onderwerp, zoals bij de zonnebloemen dat kunstenaar ze vaak schilderen en dat vogels graag de zaadjes eten. Bij deze tekst staan vaak kleine foto's of leuke tekeningen.
Ook onderaan elk onderwerp staan tekeningen waarin je iets op moet zoeken, zoals welke aardbei de meeste pitjes heeft of welk varkentje geen krulstaartje heeft.
Echt een specifiek zomerboek kan ik het niet noemen, maar het boek doet door de warme foto's en afbeeldingen wel heel zomers aan.
Het is een mooi verzorgd, vrolijk boek met grappige vragen, bovendien is er voor de kinderen veel te zien en op te zoeken.


ISBN 9789044819311 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | april 2013
Leeftijd 3 + 

© Dettie, 11 mei 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Vicks Vicks


De eerste stap, duik en grom van ijsbeertje Vicks


Vicks is het ijsbeertje dat op 6 december 2010 geboren is in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Via schitterende videobeelden kon je zijn ontwikkelingen volgen. En nu is er dit boek om de eerste verjaardag van Vicks te vieren.


Het begint natuurlijk met de mooie foto van moeder beer met de pasgeboren Vicks die dan net zo groot is als een eekhoorn! Moeder beer en Vicks blijven vier maanden in hun hol en dan begint voor Vicks het grote avontuur dat leven heet. Hij mag naar buiten en alle nieuwe dingen gaan ontdekken. Natuurlijk is alles heel spannend, want wat is dat nou voor raar ding dat zomaar uit de lucht komt aanfladderen. Dat heeft hij nog nooit gezien, gauw schuilen bij mama.
En dat water is ook al zo bijzonder, het is koud en voelt heel gek maar het is ook wel lekker maar hoe kom je nu weer uit dat water? En hoe krijg je die druppels nu uit je vacht? Vicks heeft nog zoveel te leren. Maar langzamerhand durft hij meer en op het laatst duikt hij met een grote sprong in het water en doet gekke kunstjes voor het onderwaterraam in de dierentuin. En dan is het jaar alweer om en is Vicks van piepklein pluizebolletje uitgegroeid tot een lekkere ronde, flinke, stoere ijsbeer.

Zelf heb ik de hele ontwikkeling rond Vicks gevolgd via de video's die Blijgaarde uitzond op hun internetadres en dat was fascinerend om te zien. Het blijft bijzonder om zo'n piepklein beertje dat nog niets kan alles te zien leren en ontdekken. In dit boek is dat ook mooi vastgelegd. Daarnaast staan er nog allemaal weetjes over ijsberen, bijv. hoe je kunt zien dat het een jongetje of meisje is... jongetjes plassen naar beneden en meisjes naar achteren. Dit wordt verduidelijkt met grappige tekeningetjes. En zo staan er nog veel meer weetjes in.

Een jong dier vertederd altijd en natuurlijk doet Vicks dat ook. De foto dat hij voor het eerst zijn vacht uitschudt is geweldig, je ziet bijna dat het nog best moeilijk is... Ook de foto dat Vicks aan het spelen is met zijn moeder is hartverwarmend. Vol overgave houdt moeder haar kop scheef zodat Vicks er lekker in kan knauwen!
Kortom, een lief boek dat mede door de mooie foto's ook volwassenen erg aan zal staan.


ISBN 9789044817522 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | december 2011
Vanaf 3 jaar

© Dettie, 19 januari 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Van speurneuzen tot herrieschoppers Van speurneuzen tot herrieschoppers


In het boek van speurneuzen tot herrieschoppers  maken we kennis met dieren die leven rond een boerderij.

Als eerste maken we kennis met een superspeurneus... de boerderijhond.
Je ziet een mooie foto van hond met een heel lieve snoet, die over een deur heen kijkt en een fotootje van een jong hondje. Je kunt lezen wat een hond allemaal ruikt en er staan ook nog allemaal leuke tekeningen bij.
Op de volgende twee bladzijden zie je op foto's en tekeningen een grote roze speurneus met een grappige platte snuit en krulstaartje. Een varken dus en die kan ook heel goed ruiken, wist je dat?  Ook hier staat een korte tekst bij over de snuit van het varken.
De boerderijdieren zijn in categoriën ingedeeld. Zo vallen de kippen en eenden onder de eierenleggers,  geiten en koeien geven melk, paarden en bijen zijn harde werkers, schapen en konijnen geven wol en hanen en ganzen zijn de grote herrieschoppers!

De pagina's zijn overzichtelijk en in steeds dezelfde opmaak afgedrukt, links een grote dierenfoto met tekst, recht een kleine foto van veelal een jong dier met daarbij tekst en tekeningetjes.  Op sommige bladzijden worden vragen bij de tekeningen gesteld zoals: Welke koe heeft de meeste vlekken? of In welk nest liggen de meeste eieren.

Het boek is mooi verzorgd. Het heeft afgeronde hoeken en de bladzijden zijn van vrij stevig papier, daar prikken kinderen niet snel doorheen als ze iets aanwijzen. Kinderen zulllen deze ontdekkingstocht rondom de boerderij vast erg leuk vinden.
De aangegeven leeftijd is 2,5 jaar maar dat lijkt me wel erg jong. Het lijkt me gezien de informatie meer geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.
Een leuk en leerzaam boek !

Mack werd op 16 maart 1960 in Den Haag geboren. Hij studeerde van 1995 tot 2000 grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie in Den Haag en werkte aanvankelijk als journalist en copywriter. Sindsdien is hij zelfstandig vormgever, tekstschrijver en illustrator - onder andere voor dierentuin Blijdorp en vakantiespecialist Center Parcs. Hij is een grote fan van Matisse, Dick Bruna en Rothko.
Met zijn boekjes probeert hij kinderen op een grappige manier iets te leren. Als hij een pinguïn tekent, dan gaat het er niet zozeer om hoe mooi het dier is of hoe goed hij kan zwemmen. Wat hij vooral wil laten zien is hoe zakkig hij op het ijs staat en hoe grappig hij loopt. Pas als kinderen lachen, is Mack tevreden.


ISBN 9789044814002 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | juli 2011
Formaat: 210 x 220 mm

© Dettie, 11 augustus 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: