Willem Claassen

Toon alleen recensies op Leestafel van Willem Claassen in de categorie:
Willem Claassen op internet:
 

Park Park


Het is over en uit met Marleen. Nadat hij een tijdje bij zijn ouders heeft gelogeerd kan Willem gelukkig een tijdje, illegaal, in het huisje van zijn vriend Tim wonen, Tim zit voor langere tijd in Thailand.
Het huisje staat in een park en is alleen via een oprit met slagboom toegankelijk. Er zit een redelijke tuin bij het 'Keetje' en het bevalt Willem daar wel. 
Hij kan nu op de fiets naar zijn werk en spreekt af en toe af met zijn goede vriend Michiel om samen een biertje te drinken. De ene keer in zijn huisje, de andere keer in een café. Michiel vindt het wel prettig dat Willem weer in de buurt woont.
Willem brengt zijn dagen weinig spectaculair door, overdag naar zijn werk, 's avonds wat eten, filmkanaal kijken met cola en chips erbij en dan weer naar bed. De gordijnen blijven dicht, want stel dat ze hem zien, dan moet hij eruit. De boodschappen gaan in de rugzak, dan zien ze tenminste niet dat hij inkopen gedaan heeft. Willem is redelijk scherp gefocust op de mogelijkheid van ontdekking.

Hij heeft mondjesmaat contact met Marleen, soms mist hij haar maar echt kapot is hij er niet van. Willem is sowieso een mens van weinig woorden, weinig emoties, weinig actie. Hij stelt alles uit. Hij weet dat hij uit moet kijken naar een andere woning, zeker als Tim aangeeft dat hij het huisje wil verkopen, maar evengoed onderneemt Willem geen stappen om een huis te zoeken. Even overweegt hij het 'Keetje' te kopen maar ook dat is hem teveel moeite. Eigenlijk beleeft hij het meest plezier aan zijn kleine nichtje Tanja, het dochtertje van zijn broer.

Hij krijgt een nieuwe vriendin maar ze wil niet met hem gezien worden... Gek genoeg is het dan wel Willem die iets samen wil ondernemen, samen op pad wil gaan. Beetje dwarsheid misschien? Natuurlijk loopt ook die relatie mis. Willem wordt gevraagd langs te komen, ze heeft hem wat te vertellen...

'Ik denk niet dat we bij elkaar passen.'
Ik knikte.
'Nee. ik denk het ook niet.'
'We kunnen er maar beter mee ophouden. Helemaal.' [...]
'Ja.' zei ik. 'Helemaal.'


Dit geeft goed weer hoe lauw en laconiek Willem op àlles reageert.
In een opwelling reist hij naar Thailand en daar komt eindelijk het zelfinzicht...

Willem Claassen beschrijft veel handelingen nauwgezet, de tocht van en naar de keuken, het pakken van de cola en chips.  De vuile was waarvoor hij  een kartonnen doos als wasmand gebruikt en de andere doos waarin de schone wordt meegenomen. De her en der rondslingerende spullen van zijn ex-vriendin. De vreemde geluiden in zijn 'Keetje'. Het maakt het verhaal traag maar wel beeldend.
Persoonlijk houd ik wel van deze stijl. Alles kabbelt voort en toch gebeurt er veel. Het verhaal blijft boeien ondanks het ogenschijnlijk eenvoudige, bijna saaie, leven van Willem en dat is knap, zeker voor een debuut.
Toch maar eens zijn tweede boek gaan lezen...


ISBN 9789023469780 | Paperback | 240 pagina's | De Bezige Bij | maart 2012

© Dettie, 23 februari 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Park Park


Willem verhuist van de woning waar hij samenwoonde met zijn vriendin naar een huisje op een bungalowpark. De relatie is voorbij. Het huisje is beschikbaar omdat zijn vriend Tim naar Thailand is vertrokken en daar een relatie heeft en een bedrijf. Willem lijkt zijn tegenpool, hij heeft wel een redelijk betaalde baan, maar, zoals hij tegen een stagiaire zegt: 'Je moet hier binnen twee jaar weg zijn.’ ’En jij zit hier nog’ riposteert ze.

Vrijgezel dus, na Marleen doet hij wel een halfslachtige poging, maar het is maar een saaie bedoening. Bepaald geen romantiek! Het meisje wil zelfs niet dat hij het rondvertelt!
En hij woont in dat park, illegaal, want in onderhuur. Mede daarom houdt hij zich stil, en ontwijkt andere mensen. Hij houdt de gordijnen dicht.
Zo leidt hij een armzalig bestaan, er gebeurt niets schokkends, er gebeurt eigenlijk bijna niets. Als zijn vader hem wil pushen om eens te informeren of hij het huisje kan kopen, houdt hij de boot af. Een andere woonruimte wijst hij af, omdat een van de toekomstige bewoners bevriend is met zijn ex. Het is maar een zouteloze bedoening bij deze jongeman.

‘Ik ruimde de frietzak op, haalde mijn kliko op van de straat en checkte mijn e-mail. Dit was mijn avond. Toen ik naar bed wilde gaan, schrok ik omdat er buiten iets bewoog. Ik keek in het donker. De eenden konden het niet zijn, het was iets groters. Mijn hart begon sneller te kloppen. Misschien liep er iemand in de tuin. Ik stond stil in de keuken en hield mijn adem in. Er gebeurde niets. Ik hoorde alleen het waaien van de wind. Net toen ik dacht dat ik het me waarschijnlijk verbeeld had, zag ik weer iets. Ik kneep  met mijn ogen om beter te kunnen zien. Zeker vijf minuten stond ik als een standbeeld in de keuken. Langzaam zette ik een stap naar voren. Het was mijn eigen reflectie in het raam.’

En  zo gaan de dagen voorbij.

‘Ik at chips. Keek weer tv, opende een nieuwe fles cola, verwijderde oude ontvangen sms’jes. Langzaam werd het donker in het park en ik wachtte.’


Precies: hij wacht... Willem onderneemt niets. En als hij er vaag over denkt om iets te gaan doen, draait het meestal op niets uit.
Zelfs als hij dan zowaar een reisje naar Thailand onderneemt - in een opwelling heeft hij tegen Tim gezegd dat hij er over denkt hem op te komen zoeken, en na Tims reactie kan hij er niet meer onderuit – verandert er niets. In Thailand blijkt men ook televisie te kijken, en hoeft hij ook niets te doen. Tim vindt het maar niks, en zit hem achter de vodden. Of het wat uithaalt?


Ik heb al voorbeelden gegeven van de stijl van deze debutant. Die is niet bijzonder. Het leest vlot, maar met een nietszeggende hoofdpersoon als deze hoop je dat er iets anders is dat je raakt. Helaas, dat is er niet. Ondanks dat de flaptekst het wel belooft. Je moet het als lezer zelf invullen denk ik.


ISBN 9789023469780 | Paperback | 240 pagina's | De Bezige Bij | maart 2012

© Marjo, 10 augustus 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: