Virginie Despentes

Toon alleen recensies op Leestafel van Virginie Despentes in de categorie:
Virginie Despentes op internet:

 

Het leven van Vernon 2 Het leven van Vernon 2


Het is snel bergafwaarts met Vernon Subutex gegaan. Toen zijn platenzaak steeds minder inkomen genereerde en zijn beste vriend, en geldschieter, Alex Bleach overleed, verkeerde hij al snel in grote geldnood. Vernon hoopte op een wonder maar het wonder kwam niet. Vernon werd uit zijn huis gezet en moest noodgedwongen bij vrienden aankloppen. Hij zwierf van logeeradres naar logeeradres. Uiteindelijk was iedereen hem zat. Aan het einde van het eerste boek belandde Vernon, eens een succesvol zakenman, op straat.

Vreemd genoeg voelt het leven op straat als een verademing. Vernon hoeft niet langer te vrezen een dieptepunt in zijn leven te bereiken. Hij heeft het dieptepunt immers al bereikt. Op straat bestaan deurwaarders en hoge huren niet. Hij is niemand tot last en niemand wat verplicht. Vernon is vrij. Toekomstplannen heeft hij niet langer. Hij leeft in het nu.

Vernon weet niet dat hij door een grote groep mensen gezocht wordt. Een aantal van hen azen op een video-opname die Alex Bleach, die een beroemde zanger was, hem nagelaten heeft. Welke onthullingen doet de zanger op tape? Anderen zijn vrienden van Vernon. Hun woede en ergernis hebben plaatsgemaakt voor bezorgdheid en schuldgevoel. Hoewel ze Vernon allemaal maar al te graag uit hun huis zagen vertrekken, was het niet de bedoeling dat hij op straat zou belanden. Uiteraard maken ze zich zorgen om Vernons welzijn maar het feit dat Vernon op straat zwerft is natuurlijk ook niet goed voor hun eigen reputatie. Vrienden laat je immers niet in de steek.

Wanneer Vernon eindelijk wordt gevonden, wordt hij als een held onthaald. De mensen die hem eerst verstoten hadden, bieden hem nu op alle mogelijke manieren hulp aan. Natuurlijk mag hij weer komen logeren. Het verwart Vernon. Hij is blij dat niemand meer boos op hem is maar hij merkt ook dat hij niet langer tussen vier muren opgesloten wil zitten. Vernon wil buiten zijn, daar waar zorgen en financiële rompslomp niet langer bestaan. Als dakloze leeft hij in een andere wereld. Vernon kiest er, tot grote verbazing van zijn vrienden, voor om zijn leven op straat te hervatten. En dan dringt het tot iedereen door. Vernon is niet meelijwekkend maar juist benijdenswaardig! Vanaf dat moment oefent hij een onweerstaanbare aantrekkingskracht op zijn omgeving uit. Mensen willen bij hem zijn, om een flinter van zijn onbezorgdheid op te snuiven.

In Het leven van Vernon 2 beschrijft Virginie Despentes op uiterst originele wijze hoe de Franse burger anno nu tegen de maatschappij aankijkt. Frankrijk is niet meer hetzelfde land als vroeger. Zo heeft het rechts-extremisme een opmars gemaakt en is de samenleving verhard. De diverse personages in dit boek kijken allemaal verschillend tegen de maatschappij aan. Wat ze echter allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat ze moe zijn. De maatschappij heeft hen uitgeput. Je zou kunnen zeggen dat al hun wensen en verlangens in het personage Vernon zijn samengevat. Hij heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij, iets waar ieder van hen naar verlangt.

Het leven van Vernon 2 biedt een zeer afwisselend verhaal vol kleurrijke personages die zich in de hedendaagse maatschappij staande proberen te houden. Het is een verhaal over het nastreven van een overtuiging, een geloof of een droom. Een verhaal over woede, wraak en het zoeken naar de ware identiteit. Vernon dient als voorbeeld. Hij maakt zich nergens meer druk om. Virginie Despentes heeft dit personage uitvergroot om te laten zien hoe lastig we het onszelf hebben gemaakt. Luidt het besluit van Vernon een nieuwe, geweldloze revolutie of juist de ondergang van het Franse volk in? In Het leven van Vernon 2 houdt Virginie Despentes haar lezers opnieuw een spiegel voor. Een levensgrote ditmaal.


ISBN 9789044535822 | Paperback | 379 pagina's | Uitgeverij De Geus | november 2016
Vertaald door Alice Teekman

© Annemarie, 07 december 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: