Tomek Tryzna

Toon alleen recensies op Leestafel van Tomek Tryzna in de categorie:
Tomek Tryzna op internet:
 

Meisje Niemand Meisje Niemand


Marysia verhuist met haar familie naar de stad. Ze is de oudste dochter en omdat haar moeder moeilijk uit de voeten kan - ze is erg dik - en haar vader lange dagen maakt in de mijn doet zij veel van het huishoudelijk werk en zorgt ook nog voor haar babybroertje. Maar ze moet natuurlijk ook naar school. Ze valt midden in een schooljaar en is door haar eenvoudige kleding en dorpse afkomst een buitenbeentje. Dan is daar Katarzyna, ook een buitenbeentje. Deze Kasia doet waar ze zin in heeft, ze draagt altijd en eeuwig dezelfde zigeunerrokken, en trekt zich niets aan van haar klasgenoten. Marysia is gefascineerd door dit erg intelligente meisje dat alleen met haar moeder in een groot huis woont en daar haar eigen gang mag gaan. Ze maakt geen huiswerk, maar componeert muziek. Ze heeft er de modernste apparatuur voor in huis staan. Marysia verwaarloost haar werk en liegt tegen haar moeder om maar bij haar vriendin te kunnen zijn.
Maar Kasia heeft schizofrene trekjes, en ze eist Marysia helemaal op, laat haar zweren op het leven van haar babybroertje dat ze Kasia nooit zal gaan haten.
Als er tenslotte toch een verwijdering ontstaat komt Kasia niet meer op school. Maar er staat al een andere vriendin klaar: Ewa een ander klasgenootje. Dat Marysia van de regen in de drup raakt is al snel duidelijk. Ewa is niet wie ze lijkt te zijn, en het verhaal eindigt dramatisch.

Het is een coming-of-age- roman, maar wel een bijzondere. Het meisje Marysia wordt heen en weer geslingerd door tegenstrijdige gevoelens die opgeroepen worden door de vriendschappen met twee tegengestelde karakters. Ze moet keuzes maken, en dat wordt haar niet makkelijk gemaakt.
Eigenlijk is ze te naïef... Dat komt ook tot uiting in de dromen die ze heeft, fantasieën. Die maken het er voor de lezer niet makkelijker op, want wat is nu echt, en wat is een droom?
Het is vast interessant om dit boek nog eens te lezen, wetend hoe de afloop is, word je minder afgeleid door het willen weten.


ISBN 9041704256 | Pocket | 424 pagina's | Uitgeverij De Geus | april 2003

© Marjo, maart 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer: