Thijs Feuth

Toon alleen recensies op Leestafel van Thijs Feuth in de categorie:
Thijs Feuth op internet:
 

Zwarte ogen Zwarte ogen




‘Had men Karel enkele maanden voor zijn vertrek gevraagd wie hij was, dan had hij zijn curriculum vitae opgesomd. Thans zou hij zichzelf definiëren als een wezen dat voedsel en warmte nodig had om te overleven. De wildernis was zijn habitat geworden, de fiets zijn levensverzekering. Overlevingsdrang had zijn plichtsbesef verdrongen – zijn trotse moraal erodeerde als een zandkasteel in de wind.’


Waarom laat Karel Marsman - in de ogen van zijn omgeving plotseling - zijn baan voor wat het is en neemt hij zelfs die nieuwe uitdaging die hem geboden wordt niet aan?  Wat ligt er achter zijn besluit om te vertrekken naar het Hoge Noorden? Hij fietst door de wouden en moerassen van Finland, waar hij alleen rendieren tegenkomt. En een eekhoorn.
De directe aanleiding voor zijn vertrek was ook een eekhoorn, die hem met zijn zwarte ogen aankeek. De oorzaak evenwel is een voorval in het verleden, die hij niet verwerkt heeft.

Terwijl hij reist, per trein en fietsend (!) ontmoet hij af en toe een medemens, met wie hij de discussie aangaat. Ook in zichzelf overdenkt hij allerlei onderwerpen: wat houdt het noodlot in en bestaat er toeval. Hoop, schuld, vergelding, leven en dood.

‘Godsdienst was een interessant speelveld van het lot, dacht Karel, want hij wordt slechts zelden in vrijheid gekozen, maar doorgaans met de paplepel ingegoten.’


‘Als je de levensloop van een moordenaar onder de loep neemt, zul je zien dat, in de meeste gevallen, de misdaad voorkomt uit psychologische verstoringen: trauma’s, psychoses of simpelweg een ongelukkige jeugd. (-) Criminelen zijn slachtoffers zonder uitzondering. Op het eerste gezicht misschien onvoorstelbaar, maar dat komt omdat we het kwaad het liefst personificeren. We willen een duivel kunnen aanwijzen en bestraffen. Wie leent zich daar meer voor dan schurken en bandieten?’


De hoofdpersoon raakt steeds meer in de war, waardoor de lezer ook niet altijd zeker is van de realiteit. Noch van het verleden. Al moet er iets ernstigs gebeurd zijn. De afloop lijkt wel degelijk onontkoombaar.

Thijs Feuth (Nijmegen, 1981) is een bekende marathonloper en behoort tot de  Nederlandse top. Hij heeft geneeskunde gestudeerd in Amsterdam en werkt als arts in Fins Lapland.
Dit boek is zijn debuut, een verhaal voor een geïnteresseerde lezer die moeite wil doen om zijn denkbeelden te volgen. In de stijl vind je een geletterde intellectueel terug die naarmate het trauma duidelijk wordt, zichzelf verliest.
Zeker de moeite waard!


ISBN 9789029502696 | Paperback | 208 pagina's | De Arbeiderspers | oktober 2015

© Marjo, 21 juni 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: