Stefan van Dierendonck

Toon alleen recensies op Leestafel van Stefan van Dierendonck in de categorie:
Stefan van Dierendonck op internet:
 

En het regende brood


En het regende brood
Stefan van Dierendock

'Priesters vallen samen met hun functie, zoals een politieagent met de wet, een journalist met het nieuws, een artiest met de muze. Ook priesters zijn slechts een werktuig.’


Als je een droom hebt, en die valt in duigen; als je ergens rotsvast in gelooft en de basis blijkt gebaseerd op een poreuze ballon; als de realiteit niet overeenkomt met je verwachtingen? Wat moet je dan verder met je leven?
Clemens Driessen schreef een dagboek, en liet die samen met alle andere papieren na aan zijn mentor: pater Johannes Beckers, die zijn leven gaat reconstrueren.
Clemens was een priester, en hij is dood. Dat weten we vanaf het begin. Maar nu willen we samen met de pater uitpluizen hoe dat zo gekomen is. Hij vertelt Clemens’ verhaal vanuit diens gezichtspunt. Over zijn jeugd, zijn roeping, de rol van vrouwen, en medestudenten. Over zijn eigen rol in het leven van de jonge man. En natuurlijk over de Kerk, dat gedrocht, waar Clemens aanvankelijk zijn draai heel goed in leek te vinden. Maar hij had een probleem, en daar kon de Kerk niet mee omgaan.
Pater Beckers krijgt de vraag voorgelegd als het te laat is: had hij meer kunnen doen? Had hij meer moeten doen? In hoeverre evenwel de jonge man open is geweest over zijn problemen komt niet echt naar voren. Misschien had hij zelf meer kunnen aandringen?

‘Clemens is een schuw nachtdier
‘Ik ben zijn vermoeide drijver.’


Het is een heel indringend verhaal, dat de lezer ontredderd achterlaat. Stefan van Dierendonck vertelt het verhaal van Clemens, en omzoomt het met bedenkingen van de pater, waardoor hij kanttekeningen bij het vertelde kan plaatsen en een andere kijk op de zaak kan geven.
Het gaat over een katholieke priester die het leven dat hem zo mooi toescheen en veelbelovend toelachte, gedwarsboomd zag worden door een ogenschijnlijk klein lichamelijk gebrek, maar het zou ook het verhaal vanuit een andere invalshoek kunnen zijn. Een droom spat uit elkaar, en er is niemand die een reddende hand biedt. Het is een universeel gegeven. Dat het hier gaat om een gewezen priester is niet vreemd, want de schrijver zelf was priester, en kent dus de ins en outs van de Kerk op zijn duimpje.
Zelfs voor een katholiek opgevoed persoon als ikzelf worden er dingen verteld die ik nooit geweten heb. (Woorden als ‘pyxis’ en ‘hesychast’ ??) Andere zijn bekend, maar worden zodanig verteld dat ze opnieuw boeien. Het verhaal over de kleine jongen die zo uitgekeken heeft naar de dag van zijn eerste communie is prachtig. Die dag wordt overschaduwd door de dood van zijn vader. Maar niet de vader is de oorzaak van zijn teleurstelling.
Zijn weg door het instituut ‘kerk’ vormt behalve een ontroerend verhaal ook een inkijkje in de katholieke kerk. Over de mooie kant van het geloof, maar ook over de starheid die mede oorzaak is geweest voor de achteruitgang. Een indringend verhaal, waar je even stil van bent. Mooi geschreven, goed in elkaar gezet, het raakt de lezer.


ISBN 9789076168449 | Paperback | 240 pagina's | Uitgeverij Thomas Rap | september 2012

© Marjo, 02 december 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: