Reif Larsen

Toon alleen recensies op Leestafel van Reif Larsen in de categorie:
Reif Larsen op internet:

 

De verzamelde werken van T.S. Spivet De verzamelde werken van T.S. Spivet




Bij het lezen van dit boek ontkom je er niet aan om het te vergelijken met Extreem luid & Ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer. In beide boeken is er sprake van een vroegrijp kind die de dood van een geliefd persoon nog niet verwerkt heeft. Ook lijken de ouders niet te zien hoe moeilijk het kind het er nog mee heeft én worden er tekeningen en foto's gebruikt om de gedachtegang van het kind toe te lichten. In beide boeken is er een verhaal in het verhaal.

Bij J.F. Foer gaat het om Oskar Schell, een negenjarige jongen die de dood van zijn vader, omgekomen bij de aanslagen op het WTC, probeert te begrijpen. Bij Reif Larsen is het T.S. Spivet, een twaalfjarige jongen die zijn broer Layton, omgekomen door een noodlottig schietexperiment, moet missen en het daar nog flink moeilijk mee heeft.
Beide jongens gaan op zoek. Bij Foer blijft Oskar in de stad waar hij woont maar T.S. Spivet onderneemt een veel grotere reis... van Montana naar Washington. 

Je kunt je afvragen... in hoeverre overtreft de leerling (Larsen) de meester (Foer)? Wat ik bij Foer vooral miste was humor, ondanks het feit dat Oskar in bijzondere situaties verzeild raakte. Het boek was toch wel beklemmend, zeker het verhaal van de grootouders was tragisch.
Bij het boek van Larsen heb ik af en toe zitten grinniken.

Moeder Spivet is een excentrieke biologe. Zij zoekt al jaren naar een zeldzame mestkever. Vader Spivet is een boer die gek is op alles wat met het Wilde Westen te maken heeft. Layton aardde naar zijn vader, T.S. (Tecumesh Spreeuw) is, net als zijn moeder, de onderzoeker, hij zet alles wat er maar in zijn hoofd opkomt in de vorm van tekeningen op papier. Bewegingen, planten, spoorlijnen, gebaren, je kunt het zo gek niet bedenken of T.S. zet ze om in uiterst nauwkeurige tekeningen die hij opstuurt naar Het Smithsonian Instituut. Dit instituut heeft al menig werk van hem geplaatst.  En dan krijgt T.S. krijgt een telefoontje van het Smithsonian, hij heeft een belangrijke prijs gewonnen. Hij wordt in Washington verwacht... Niemand weet daar dat hij pas twaalf jaar is...

Na lang nadenken besluit T.S. te gaan, alleen, zonder ouders. Hij pakt zijn koffer in met alle zaken die hij belangrijk vindt zoals een kompas, sextant, het geraamte van een spreeuw, zijn moeders aantekeningenboek etc. en stapt op de trein, illegaal.
Onderweg houdt hij zich voornamelijk met allerlei gedachten bezig die hij ook in kaart wil brengen en leest het 'aantekenboekje' van zijn moeder, dat qua inhoud echter iets heel anders bevat! Ook voert hij hele gesprekken met het vervoermiddel dat in de trein staat en vergaapt hij zich aan het uitzicht.
Eenmaal in Washington loopt alles heel anders dan hij verwacht had. Daar is de wereld zo anders dan in het kleine plaatsje in Montana. Hij voelt zich ontheemt in de grote stad en wil eigenlijk het liefst naar huis. Maar ja, hij heeft nu eenmaal de prijs aanvaard...
In de toespraak bij de prijsuitreiking wordt het volgende gezegd:

Mijn eerste gast vanmorgen is de pas gelauwerde winnaar van de Baird-prijs van het Smithsonian Instituut, de heer T.S. Spivet. De heer Spivet is een uitermate begaafd cartograaf, illustrator en wetenschapper die het museum al een jaar lang van illustratiemateriaal had voorzien toen hem deze grote eer te beurt viel. Zijn tekeningen zijn uiterst gedetailleerd en ongelooflijk indrukwekkend. Eén blik volstaat om dat vast te stellen. Maar het opmerkelijkste van dit verhaal is het feit dat T.S. Spivet nog maar twaalf jaar oud is.’
T.S. wordt een hype, een twaalfjarige met zo veel verstand! En T.S? Hij vindt  al dat gedoe rond zijn persoontje verschrikkelijk. Gelukkig is daar nog het geheime genootschap...



Het verhaal wordt door T.S. zelf verteld, als in een dagboek. Het is een avonturenroman dat ook als jongensboek voor oudere jongeren gelezen zou kunnen worden, als de taal er naar was. De hersens van T.S. draaien constant op volle toeren, alles zet hem aan het denken, leidt hem af, en laat hem tekenen. Hij houdt hele - soms wetenschappelijke - verhandelingen.
Het plezierige aan dit boek is dat Larsen T.S. af en toe ook een echt kind laat zijn met alle onzekere gevolgen van dien. De tekeningen die T.S. maakt staan met commentaar afgebeeld in de zijmarche. In het begin duizelt het je een beetje maar het went snel. Foer gebruikte foto's die vaak vraagtekens opriepen, bij dit verhaal zijn het toevoegingen bij het vertelde. Al met al vond ik dit boek prettiger, spannender en vooral vrolijker dan het boek van Foer ondanks de ontroerende momenten.

De 28-jarige Reif Larsen is in Amerika, Engeland en de landen ten zuiden van de Sahara bekend als film- en documentairemaker. De verzamelde werken van T.S. Spivet is zijn debuutroman en wordt in  21 landen uitgebracht. De tekeningen in het boek zijn door de auteur zelf gemaakt.


ISBN 9789089530165 | Paperback | 390 pagina's | Uitgeverij Ailantus | mei 2009
Vertaald door Harm Damsma, N. Miedema

© Dettie, 24 juni 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: