Paul Auster

Toon alleen recensies op Leestafel van Paul Auster in de categorie:
 

Mr. Vertigo Mr. Vertigo


De eerste zin is intrigerend: "ik was twaalf toen ik voor het eerst op water wandelde" maar ik vind dit boek niet Austers beste.

Een jongen van negen wordt door een Hongaar, ene Meester Yehudi, meegenomen om hem allerlei kunsten te leren. Het joch, Walter Rawley, is een straatschoffie, dat bij zijn oom en tante woont, maar daar wordt hij niet echt liefdevol behandeld. Meester Yehudi belooft hem dat hij zal kunnen vliegen. Daar gelooft de jongen niets van, en echt vertrouwen doet hij de man ook niet, maar het avontuur lokt hem.

Zo komt de jongen in het rare huishouden terecht van Meester Yehudi. Er is een Indiaanse vrouw, en een zwarte jongen, die een mismaakt lijf heeft, maar een verstand dat hem naar de universiteit zal brengen.
De opleiding die Walt van de Meester krijgt is hard: hij wordt geslagen met een bullenpees; hij wordt twee dagen op het dak van de schuur vastgebonden, zonder eten of drinken, en nog meer van dit soort kwellingen. En dan op een dag kan hij zich boven de grond verheffen... of dat verband houdt met de beproevingen, dat weet hij niet, maar vanaf nu zijn die voorbij, en oefent hij zijn kunsten, tot hij tot een meter of drie in de lucht kan komen. Vliegen doet hij niet, maar lopen - over het water - of als het ware een trap opklimmen de hemel in, en nog meer van zulke dingen, hij kan het.

Helaas, het huishouden van Meester Yehudi heeft aandacht getrokken van de KuKluxClan, en op een dag moeten de Meester en de jongen machteloos toezien hoe hun huis in brand wordt gestoken en hoe moeder Sue en Aesop vermoord worden.
Walt en De Meester vluchten weg: ze gaan door Noord-Amerika trekken. Walter zal zijn kunstjes laten zien, en zo de kost verdienen. Maar dan ineens duikt de oom van Walter op: hij wil zijn deel van het geld.

Het verhaal gaat nog verder, Walter vertelt in het boek zijn gehele leven, maar de hoofdmoot is deze periode met De Meester. Op de achtergrond naderen de crisisjaren.

Het is verhaal van en over een paranormaal begaafd jongetje, dat onder leiding van een gedreven man een paar jaar furore maakt. Over alle tegenslagen, en het weer opkrabbelen. De Amerikaanse droom? Als je maar genoeg doorzettingsvermogen hebt en je best blijft doen, dan lukt het wel? Het zou kunnen dat het Austers bedoeling is, om dat te benadrukken, maar helemaal geslaagd vind ik het niet. Wel heeft hij een ontroerend joch neergezet: een straatschoffie dat ondanks de tegenslagen een boeiend leven leidt. Grappig hoe zijn manier van vertellen door het boek heen verandert.


ISBN 9029566264 | Gebonden | 274 pagina's | De Arbeiderspers | 1994
Vertaald door Mea Flothuis

© Marjo, februari 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer: