Marjet Maks

Toon alleen recensies op Leestafel van Marjet Maks in de categorie:
Marjet Maks op internet:
 

De zucht van de Moor De zucht van de Moor


In het zonnige Spanje hopen Hessel en Sanne hun relatie nieuw leven in te blazen maar al op de heenweg ergeren ze zich aan elkaar. De introverte Hessel viel in eerste instantie voor de uitbundigheid van Sanne maar nu vindt hij haar bazig. Ze doet hem steeds meer aan zijn dominante moeder denken en die gedachte benauwt hem. Vroeger stippelde zijn moeder zijn leven voor hem uit en nu doet Sanne dat. Bovendien wil Sanne een kind. Ze uit haar kinderwens steeds nadrukkelijker en heeft haar spiraaltje al laten verwijderen. Hessel wil geen kind en Sanne weet dat dondersgoed. Toch is ze niet van plan haar wens te laten varen en ze wil nog tijdens de vakantie zwanger raken. Hessel verzet zich door niet op haar avances in te gaan.

Tijdens een tussenstop ontvlucht Hessel de benauwdheid en de voelbare spanning in de auto door de natuur in te trekken. Een mopperende Sanne volgt hem op de voet. Al snel verdwaalt het stel. Hessel en Sanne worden te hulp geschoten door de excentrieke Ángel. Hij nodigt het uitgeputte tweetal uit voor een drankje en voert hen naar zijn woonhuis. Het huis blijkt een bouwval  - eeuwen geleden was de ruïne een herberg - maar dat lijkt Ángel niet te deren. Ook zijn vrouw Betty oogt onbezorgd en al snel vloeit de wijn rijkelijk. Ángel en Betty staan erop dat Hessel en Sanne blijven slapen en pas de volgende dag hun reis voorzetten.

Wanneer de twee mannen alleen zijn, wordt een waterpijp tevoorschijn gehaald. Zodra Ángel doorheeft dat zijn nieuwe vriend niet vies is van geestverruimende middelen laat hij Hessel kennismaken met een  soort bruinkleurige pasta dat hij in een luciferdoosje bewaart. De spanjaard noemt het goedje Sage of the ghosts. Hij heeft het zelf geteeld. Zodra de vrouwen slapen probeert Hessel wat van het spul uit. Wat volgt is een wonderbaarlijke ervaring. Hessel wordt meegevoerd naar het verleden waar hij een Moorse boer ontmoet. De man kan hem niet zien maar Hessel ervaart de gevoelens van de man alsof het zijn eigen emoties zijn. De Moorse boer blijkt niemand minder te zijn dan Boabdil, de laatste Sultan van Granada. Op de rug van zijn paard voert Boabdil zijn zojuist gestorven echtgenote met zich mee.

Als Hessel weer terugkeert naar het heden, begrijpt hij niet goed wat hij zojuist meegemaakt heeft. Het was een betoverende gebeurtenis voor Hessel die als geschiedenisleraar van zijn grootste interesse zijn vak heeft gemaakt. Het is net alsof hij werkelijk naar het verleden is gereisd. Alsof hij zich lijfelijk in de herberg bevond waar Boabdil de nacht doorbracht. De volgende ochtend steekt Ángel hem het luciferdoosje toe. Hij mag het doosje en de inhoud kopen voor 100 euro. In een opwelling hapt Hessel toe. Sanne heeft niets van de clandestiene koop gemerkt.

Sanne en Hessel vervolgen hun reis en de spanning laait  in volle hevigheid op. Elke nacht weer probeert Hessel uit alle macht de verleidingstechnieken van Sanne te weerstaan. Overdag wil Sanne winkelen en op terrasjes zitten terwijl Hessel oude gebouwen wil bezoeken. Hessel heeft een diepgaande belangstelling voor het levensverhaal van Boabdil opgevat en hij nuttigt regelmatig in het geniep een klontje van de pasta. Voor zijn ogen ontvouwt zich de geschiedenis van Boabdil en het is alsof Hessel er zelf bij is. Hessel eet niet meer en ziet er steeds slechter uit. De zorgen van Sanne wuift hij eerst nonchalant en later woedend weg.

De zucht van de Moor is een verhaal dat meerdere lagen bevat. Het verhaal van Hessel en Sanne is nauw verweven met dat van Boabdil maar ook met de zware jeugd van Hessel. Door Boabdil krijgt Hessel het gevoel dat hij eindelijk eens voor zichzelf op moet komen. Hij wordt rebels en lakt de gevoelens van Sanne steeds vaker aan zijn laars. Hessel zinkt weg in een poel van onverschilligheid, hij wil alleen maar bij Boabdil zijn. De pasta verdwijnt steeds frequenter en in steeds grotere hoeveelheden in zijn mond. Sanne ziet het lijdzaam aan maar is vooral bezig met haar eigen behoefte: zwanger raken.

De zucht van de Moor biedt een mooie combinatie van een psychologische roman en een geschiedenisverhaal. De verschillende verhaallijnen in het boek zijn evenredig boeiend en het verhaal leest als een trein. Een knap geschreven, goed uitgewerkt en veelbelovend debuut.


ISBN 9789078840473 | Paperback | 203 pagina's | Uitgeverij PMA | augustus 2013

© Annemarie, 14 januari 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: