Lucas Zandberg

 

De vergeten prins De vergeten prins


Willem van Oranje Nassau, oudste zoon van Willem III en koningin Sophie, halfbroer van de latere koningin Wilhelmina, daarover gaat deze roman. Wiwill, zo genoemd door zijn vrienden, is een vrij onbekend gebleven telg van de Oranjefamilie en dat is precies wat Lucas Zandberg zo aantrok, zoals hij in een radio-interview laat weten. Hoewel hij zich wel aan de geschiedkundige feiten hield, leverde die betrekkelijke onbekendheid hem namelijk de vrijheid, het karakter van WiWill naar zijn hand te zetten.

We ontmoeten de inmiddels zesendertigjarige WiWill voor het eerst in Parijs, ver van het verstikkende leven in Nederland. Zijn ouders hebben een vreselijk huwelijk en bovendien voelt WiWill er niets voor om zijn vader op te volgen, ondanks de gedegen opleiding en geestelijke begeleiding van jonkheer en voormalig gouverneur Eduard de Casembroot.
WiWill geniet zeer van de vele pleziertjes die het Parijse leven hem te bieden heeft. Maar als hij besluit zijn geliefde, operazangeres Emilie Ambre, in huis te nemen komt dezelfde jonkheer hem berispen en vertellen dat zijn financiële toelage ingetrokken zal worden indien WiWill de relatie met Emilie niet beëindigt. WiWill neemt daarop een bijzonder besluit, hij zal Emilie meenemen naar Nederland en haar voorstellen aan zijn vader. Niet wetende wat voor toestanden hij daarmee op zijn nek zal halen...

Uiteindelijk loopt alles heel anders dan WiWill verwacht had. Maar dan ontmoet hij gravin Mathilde van Limburg Stirum (Mattie) en zij blijkt de liefde van zijn leven. Met haar wil hij verder, met haar wil hij trouwen. Maar de koning geeft geen toestemming ondanks zijn eigen bizarre, liederlijke leven vol seksuele uitspattingen. WiWill moet van de koning trouwen met iemand van koninklijke bloede, wat WiWill natuurlijk weigert, het is Mattie of niemand. Hij heeft altijd al gezegd dat hij zal trouwen uit liefde en maakt nu zijn uitspraak ook waar, hij is zelfs bereid afstand te doen van de troon.
De weigering van de koning - en de Raad van Ministers -  leidt tot allerlei lastige verwikkelingen waarbij WiWill voor moeilijke keuzes geplaatst wordt.

Het bijzondere is dat WiWill in dit verhaal begeleid wordt door Johannes, zijn lakei en enige vriend. Johannes kent WiWill door en door. Hij is het die achter de schermen allerlei zaken discreet weet te regelen en de kroonprins ten alle tijden bijstaat in zijn bijzondere leven. Johannes gaat zelfs mee, gekleed in afdankertjes van WiWill, naar feesten waar ook WiWills goede vriend Edward, de kroonprins van Engeland, veelal aanwezig is. WiWill heeft af en toe een neerbuigende houding naar Johannes, wijst hem soms zijn plek maar de lakei slikt dan even en gaat onverstoorbaar door met zijn werk en biedt WiWill constant zijn onvoorwaardelijke vriendschap en trouw aan.

Het is deze combinatie, de vriendschap tussen de, overigens fictieve, nuchtere Johannes en de emotionele kroonprins van Oranje die het verhaal prachtig in balans houdt.  Het is puur genieten. Lucas Zandberg heeft zich zo ingeleefd in die tijd, die omgeving en die situaties dat je het gevoel hebt een tijdreis gemaakt te hebben. Als het boek uit is moet je weer even omschakelen naar de eenentwintigste eeuw.
Leuke bijkomstigheid is natuurlijk, dat dankzij dit boek de vergeten prins voorgoed uit de vergetelheid gehaald is.
Na Mayling en Mijn leven is van mij  heeft Lucas Zandberg opnieuw een erg prettig en goed geschreven boek geleverd, het lijkt wel of zijn schrijven steeds beter wordt. Ik heb zeer genoten van dit mooie verhaal.

Lucas Zandberg (Langezwaag, 10 oktober 1977) is een Nederlandse schrijver. Zijn romans hebben veelal een biografische en/of historische kern. Na een stilte van drie jaar verscheen in 2015 De vergeten prins. Deze roman is een mengeling van feit en fictie, losjes gebaseerd op een periode in het leven van de Nederlandse kroonprins Willem van Oranje-Nassau.


ISBN 9789029538800 | Paperback | 224 pagina's | De Arbeiderspers | juni 2015

© Dettie, 05 augustus 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: