Judith Koelemeijer

Toon alleen recensies op Leestafel van Judith Koelemeijer in de categorie:
Judith Koelemeijer op internet:
 

Anna Boom Anna Boom


Anna Boom is 22 als ze in haar eentje in de trein stapt naar Boedapest. Niet zo bijzonder zou je zeggen, maar het was 1942. En de man naar wie ze reist is getrouwd, wat zoekt ze daar in dat verre Hongarije?
Aanvankelijk is het daar veilig, Hongarije is bondgenoot van Duitsland, maar dat blijft niet zo. Als de Hongaren niet snel genoeg meedoen aan de Endlösung, neemt Duitsland de heerschappij over. Anna vindt een doel in haar leven: ze gaat joden helpen. Als de Russen binnenvallen is ze ook haar eigen leven niet zeker. Als alles voorbij is blijft ze een avontuurlijk leven leiden. Ze reist naar Bombay en later naar Portugal, steeds weer voor een man.

Als Judith Koelemeijer Anna Boom ontmoet weet ze nog niet zo zeker dat het levensverhaal van deze mevrouw genoeg stof biedt voor een boek. Maar als Anna vertelt hoe ze op een nacht wakker schrok uit een nachtmerrie en daarbij riep: waar is mijn revolver?' was ze geïnteresseerd. Zo staat het in het nawoord verteld.
Ik kan me haast niet voorstellen dat er niet meer is geweest, ik denk dat de persoon Anna Boom in levende lijve een bepaalde uitstraling gehad moet hebben (en misschien nog heeft), en ik vind het heel jammer dat je dat niet op papier uit kunt laten komen. Zeker, het verhaal is boeiend, ze heeft heel wat meegemaakt deze vrouw, maar het lag niet aan haar dat ze in deze avonturen verzeild is geraakt. Ze had om zo te zeggen de tijd mee. En haar achtergrond.

Doordat ze nooit een vaste woonplaats kenden, zij en haar moeder, maar steeds maar Europa doorreisden en in hotels en pensions logeerden, stond ze open voor alles. Ze draaide ook later haar hand niet om voor reisjes, kort of lang, om iets te regelen. Als je geen vast honk hebt, geen echte 'roots', alleen maar een moeder die eerder verstikkend werkt dan dat ze een veilig heenkomen biedt, dan moet je zelf de kans grijpen wanneer die komt. Dat heeft ze gedaan.

Al haar avonturen, die met de Tweede Wereldoorlog en met de liefde te maken hebben zijn heel interessant, maar ik blijf het gevoel houden dat ik niet de echte Anna heb leren kennen. Het blijft allemaal op afstand. Niettemin een boeiend boek.


ISBN 9789058073211 | Paperback | 239 pagina's | Atlas Uitgeverij | februari 2008

© Marjo, augustus 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer: