Johan Faber

Toon alleen recensies op Leestafel van Johan Faber in de categorie:
Johan Faber op internet:

 

Wende Wende


‘Er zijn geloof ik mensen die denken dat de sleutel tot het verleden ergens verborgen ligt, dat er een code bestaat die alles verklaart. Zij noemen het ‘de informatie’- dat moet je bekend voorkomen.’


Peter Hemel woont alleen. Hij is gescheiden van zijn vrouw, en ziet zijn dochtertje Vicky eens in de twee weken. De juf van zijn dochter ziet hij wel zitten en dat blijkt wederzijds, dus op seksueel gebied komt hij niets tekort. Op financieel vlak ook niet, hij heeft al enkele bestsellers geschreven onder een pseudoniem, hij is er rijk van geworden. Maar nu wacht zijn uitgever tevergeefs op een nieuw boek. Peter heeft een writersblock.

Na meer dan twintig jaar heeft hij de vrouw teruggezien waar hij ooit van droomde: Wende.
De ontmoeting roept herinneringen op aan een roerige tijd: hij was student in Nijmegen, in de jaren tachtig, en raakte verzeild in marxistische kringen. Zijn professor stuurde hem naar Berlijn, om ‘informatie’ te halen. Het was november 1989. De Koude Oorlog liep op zijn einde. Berlijn was rumoerig, de Muur viel. En daar was Peter, met zijn jeugdvriend Wolf, spelers in een persoonlijk drama.

Nu, zoveel jaar later, weet Peter nog steeds niet wat er precies gebeurd is. Twintig jaar geleden zag hij Wolf terug, na een hechte vriendschap in zijn jeugd, en net als vroeger wist hij ook nu niet goed wat hij aan hem had. Wat hadden Wende en Wolf samen? Wat was de rol van Lodewijk, de oudere broer van Wende, bij wie Peter in huis woonde en die zijn mentor was?

‘Lodewijk Vriend, de koning van de jungle, hij hoort bij de elite, het uitgelezen gezelschap, de ons-kent-ons van het bestaan, bij de mensen van wie je je voortdurend afvraagt waar ze zijn, wat ze doen, en vooral ook wanneer ze het doen. De mensen die nooit iets vragen, maar altijd gevraagd worden, die alles meemaken, overal komen, iedereen kennen en nooit een saai of vervelend of ronduit beschamend moment doormaken.’

Peter was jaloers op hem indertijd, bewonderde hem, maar begreep niet altijd wat er allemaal om hem heen gebeurde.
De Wende in 1989 was ook een persoonlijk breekpunt. Ze verloren elkaar uit het oog. De toevallige ontmoeting in de trein maakt de oude geschiedenis weer actueel.

Episch verhaal met engagement in de vorm van sociologische beschouwingen, waarin ook 11 september 2001 een rol speelt. Gelukkig niet in een vorm die het verhaal saai maakt. Integendeel. Het is een levendige roman over vriendschap en liefde, tegen een historische achtergrond.

Er zijn meerdere ‘wendes’ in dit boek, niet alleen het meisje. 9 november 1989 en 9 september 2001 zijn wendes in de wereldgeschiedenis, maar ook Peter maakt een ‘wende’ door.

Een van de thema’s is ook het geheugen. Hoe zuiver zijn je herinneringen? Kun je een voorval uit je verleden ooit zodanig reconstrueren dat je begrijpt wat er gebeurd is? Sterker nog: moet je dat willen? Een logisch gevolg is dat er veel vragen onbeantwoord blijven in dit boek.

Maar: Debutant Johan Faber moet in de gaten gehouden worden. Eersteling ‘Wende’ biedt veel leesplezier, en wekt verwachtingen voor nog meer! Lekkere verhalen met een historische achtergrond, veel actie, dialogen en romantiek, waarin een of meer hoofdpersonen hun weg zoeken: de ideale roman!


ISBN 9789038895178 | Paperback | 320 pagina's | Nijgh & Van Ditmar | juni 2012

© Marjo, 24 oktober 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: