Jean-Paul Didierlaurent

Toon alleen recensies op Leestafel van Jean-Paul Didierlaurent in de categorie:
Jean-Paul Didierlaurent op internet:

 

De voorlezer van 6:27 De voorlezer van 6:27


In dit mooie boekje maken we kennis met de zesendertigjarige Guylain Vignolles, die zijn hele leven al last heeft van zijn naam, die steevast verbasterd wordt tot Vilain Guignol - lelijke Jan Klaassen -.
Guylain heeft geleerd zich zo onopvallend mogelijk door het leven te bewegen, onzichtbaar te blijven, niet meer dan een vaag silhouet te zijn 'tot complete zelfverloochening en een eenzaam bestaan gespeend van bezoek door anderen aan toe.'

De teruggetrokken Guylain leeft met zijn goudvis aan de Alléé des Charmilles, nummer 48, in een klein vervallen appartementje in een voorstad van Parijs. Het enige wat hij jaar in, jaar uit doet is 's ochtends op de trein van 6:27 stappen om naar zijn werk te gaan. Zijn vaste medereizigers kennen hem en hebben in de loop der jaren 'het soort van erbarmen leren opbrengen dat simpelen van geest bij hun medemens oproepen. Guylain was de verademing die twintig minuten lang, de tijd die hun rit in beslag nam, de monotonie van alledag doorbrak.'
Het bijzondere is namelijk dat de onzichtbare, bedeesde Guylain, elke dag uit zijn tas enkele uitgescheurde boekpagina's haalt en die met veel verve begint voor te lezen. Het kan alles zijn, pagina's uit een kookboek, een roman, een thriller een geschiedenisboek.
Sommige passagiers bedanken hem bij het uitstappen maar Guylain doet het niet voor hen. Hij doet het voor het boek...

Groot boekenliefhebber als hij is werkt Guylain namelijk bij een bedrijf dat elke dag enorme massa's onverkochte boeken vernietigt. Hij haat zijn werk en Het Ding zo dat hij, in al die vijftien jaar dat hij dit werk nu al doet, de naam van Het Ding niet over zijn lippen kan krijgen. Het Ding dat dankzij hem, door een druk op de knop, elke dag zijn weerzinwekkende vernietigende werk start. Hij ziet het als moord, boekenmoord. 
De pagina's die hij voorleest probeert hij te redden van hun onzichtbaarheid, zodat tenminste een paar mensen de geschreven woorden tot zich kunnen nemen.

De enige die zijn werkzaamheden een beetje verlicht is de portier van het bedrijf, Yvon Grimbert, die in alexandrijnen spreekt.
En zo glijdt jaar in jaar uit het leven van Guylain voorbij. Met af en toe een bezoek aan een oude collega, waar Guylain boeken voor opspoort, om een wel heel bizarre reden. 
Maar dan sluipt er langzaam een verandering in zijn bestaan. Guylain vindt een USB stick waar het dagboek van een toiletjuffrouw op staat. Hij raakt gefascineerd, wie is zij? Ook twee oude dametjes zoeken toenadering tot de voorlezer van 6:27...


Het bijzondere verhaal komt wat moeilijk op gang en is aanvankelijk wat zwaar en somber maar halverwege het boek keert het tij en begint in alle opzichten de zon wat meer te schijnen voor Guylain.
Het boek deed me denken aan Al te luide eenzaamheid van Bohumil Hrabal waarin Hanta boeken redt uit de papiervernietiger. Ook dat was zo'n boek wat je bijblijft en grote indruk maakt.
Hoewel Hrabal altijd een lichtvoetigheid in zijn boeken hanteert die in het begin van dit boek ontbreekt, zijn de overeenkomsten vooral de mooie manier van schrijven en het bijzondere, milde inleven in de gekwetste, ietwat zonderlinge personages die in het boek voorkomen.
Net als Hanta is Guylain een buitenstaander die door het voorlezen toch zijn reden van bestaan weet te creëren. Het gaat zelfs zo ver dat het voorlezen uiteindelijk de aanzet is om de gekwetste, gevoelige Guylain een minder troosteloze toekomst te bieden, mogelijk zelfs met het beetje liefde wat hij zo hard nodig heeft.
Het is een boek om nog vele malen te herlezen om steeds nieuwe pareltjes van zinnen te ontdekken.

Jean-Paul Didierlaurent (1962) groeide op in de Vogezen en studeerde in Nancy. De voorlezer van 6:27 is zijn debuutroman.


ISBN 9789401602921 | Hardcover | 183 pagina's | Xander Uitgevers | november 2014
Uitstekend vertaald door Richard Kwakkel

© Dettie, 31 maart 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: