Ivan Petrus Adriaenssens

Toon alleen recensies op Leestafel van Ivan Petrus Adriaenssens in de categorie:
Ivan Petrus Adriaenssens op internet:

 

Elsie en Mairi Elsie en Mairi


Ivan Petrus Adriaenssens (1969) heeft een passie voor de Eerste Wereldoorlog. Hij leerde zijn tekentalent vervolmaken terwijl hij studeerde aan de 'Hogeschool Gent' in de richting Kunst- en animatiefilm.
Hij werd al snel een veelgevraagde artiest. Aan televisieshows werkte hij mee en naast de stripreeks 'Orphanimo!!' waren ook de 'Boeboeks' - en 'Pit en Puf' - reeks deels van zijn hand.

En dan komen de passies samen. Na een tweetal reportageboeken, getekend, geschreven en rijk voorzien van foto’s - 'Odon, oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat' en 'Maurice Braet, het leven van een geniesoldaat tijdens WO I' - kwam de eerste graphic novel over de Eerste Wereldoorlog: 'Afspraak in Nieuwpoort'.
Onderhavig boek is de tweede graphic novel, het waargebeurde verhaal over de meisjes Elsie Knocker en Mairi Chisholm, bijgenaamd de engelen van Flanders Fields.

Als de oorlog uitbreekt voelen ze zich geroepen de oversteek te maken naar Vlaanderen. Daar werken ze in verschillende noodhospitalen, maar al snel trekken ze een conclusie: als zij de gewonden ophalen aan het front, zijn die arme jongens vaak al overleden door de woeste rit die ze moeten maken naar het hospitaal. Ze moeten zélf naar het front.  Natuurlijk worden ze voor gek verklaard, veel te gevaarlijk. Maar ze zetten door, en aan het front te Pervijze hebben ze hun verbandpost, het Cellar House, tot het gas hen bijna noodlottig wordt.

Zowel Mairi als Elsie houden een dagboek bij, en die komen in handen van een uitgever in Londen.
Die kent nog een vrouw die niet van plan is onderdanig te zijn aan haar verloofde: Geraldine Mitton. Zij gaat een boek schrijven over de twee vrouwen. Dat wordt het ook in werkelijkheid uitgegeven boek The Cellar-house of Pervyse. De schrijfster heeft ook in de graphic novel een rol,
we lezen hoe haar pogingen de vrouwen te ontmoeten als ze weer eens in Londen zijn om geld in te zamelen steeds maar mislukken.

De tekeningen van Adriaenssens zijn niet fraai in esthetische zin, maar wel mooi in hun realistische duidelijkheid. Ze laten alles zien, en ook al zijn het dan ‘maar’ tekeningen, de gruwel komt toch wel over.
In een epiloog vertelt de schrijver in een gewone tekst het verhaal nog eens, met extra informatie onder andere over hoe het de vrouwen erna verging.


ISBN 9789401411301 | Hardcover | 120 pagina's | Uitgeverij Lannoo | april 2014

© Marjo, 28 augustus 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: