Frans Kellendonk

Toon alleen recensies op Leestafel van Frans Kellendonk in de categorie:
Frans Kellendonk op internet:
 

Mystiek lichaam Mystiek lichaam


Het werd hoog tijd dat ik iets van de al in 1990 overleden Nederlandse schrijver Frans Kellendonk zou lezen. Het werd Mystiek lichaam. Kellendonk wordt door een vasthoudende schare fans op handen gedragen en ook verschillende critici hebben zijn werk geprezen.

Al na een aantal bladzijde lezen dacht ik aardig, maar wat moet ik ermee? Het verhaal van een vader die zijn dochter een andere kant uit ziet gaan, dan hij zou willen. Een volksverhaal, zonder bijzondere wendingen of diepgang.
Homoseksualiteit speelt een belangrijke rol in de vorm van de zoon Leendert, die zijn vader niet luchten of zien kan en die verhuist naar New York, waar hij in het kunstenaarswereldje een bestaan probeert op te bouwen.
Doordat het verhaal me niet direct boeide, zag ik de bijzondere stijl in begin over het hoofd. Echter toen het poëtisch gehalte van Kellendronk's proza zich voor mij opende, merkte ik pas hoe uniek en krachtig het bij de lezer overkomt. Maar in het verhaal begrijp ik nog steeds niet wat het verband is tussen de financiële hebberigheid van vader Gijselhart en het mystiek lichaam uit de titlel. Verwacht geen mystieke zaken in dit boek (iets wat ik wel had verwacht), want daar gaat het hier niet over. Vernieuwend en tegenstrijdig tegelijk is hier de combinatie van economisch en gevoelsdenken, hoewel misschien een soort van mystiek schuilgaat in de beeldspraak. Verder richting einde werd ik toch geboeid door het verhaal als de dochter, die overigens Martha heet, een kind krijgt, haar man die haar en het kind niet wil, haar nieuwe vriend die het wel wil en tijdelijk onderkomen krijgt in huize Gijselhart. Het is een behoorlijk complex boek, dat herlezing vraagt.
Na mijn eerste lezing heb ik een aantal essentiële zaken niet begrepen, maar balanceert mijn mening over het boek tussen goed en zeer goed. Het maakt me zondermeer nieuwsgierig naar zijn overige werk.


ISBN 9029071397 | Gebonden | 196 pagina's | Uitgeverij Meulenhoff | juni 2004

© Roel, december 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Mystiek lichaam


Goed boek, dat zoals Roel al schreef om herlezing vraagt. Op het eerste oog lijkt het een dun verhaaltje, maar dat is het niet. Met mystiek heeft het weinig te maken.
Het verhaal is snel te beschrijven: vader wil niets liever dan zijn dochter terug in zijn huis en heeft zelfs een museum voor haar aangelegd (haar kamer). Zijn zoon kan hij niet luchten of zien en die is naar de VS verhuisd, samen met zijn jonge vriend. Deze jonge vriend sterft aan de nieuwe ziekte (Aids) en Broer (zoals zoon Leendert wordt genoemd) vermoedt dat hij die ziekte ook heeft. Hij keert terug naar Nederland, naar het huis van zijn vader. En daar woont de dochter (Prul) inmiddels met kind.
Het meest onder de indruk was ik van de lange verhandeling over homoseksualiteit: Broer vindt homoseksuele liefde namaakliefde, een parodie op de echte liefde, namelijk die tussen man en vrouw. Hij is zo negatief over homoseksualiteit (terwijl hij het zelf is), dat het neerkomt op een vreselijke zelfhaat.
Als de auteur van dit boek niet zelf homoseksueel was, zou ik vast grote moeite hebben gehad met dit gedeelte. Zo zie je maar hoe dat werkt: je schrijft die opvattingen toch aan de auteur toe. Overigens is het niet uit te sluiten dat Kellendonk deze mening werkelijk was toegedaan.

Het taalgebruik is heel bijzonder. Om een voorbeeld te noemen: Prul is een ontzettende kwek. Kellendonk toont dat door alles wat zij zegt zonder leestekens neer te zetten. Je hoort haar dan.
Zoals hierboven ook al gezegd: het boek is lang zo zwaar niet als de titel doet vermoeden. Ik denk dat Roel gelijk heeft met zijn stelling dat het lichaam (en het verval ervan) centraal staat in het boek.


ISBN 9029071397 | Gebonden | 196 pagina's | Uitgeverij Meulenhoff | juni 2004

© PetraO, juni 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer: