Ellen Marie Wiseman

Toon alleen recensies op Leestafel van Ellen Marie Wiseman in de categorie:
Ellen Marie Wiseman op internet:
 

De brekerjongens De brekerjongens


In dit boek maken we via Emma Malloy kennis met de wereld van de mijnwerkers woonachtig in het Amerikaanse mijnstadje met de toepasselijke naam Coal River. Het is 1912 en de voorzieningen en werkomstandigheden voor de arbeiders zijn nog erbarmelijk. De mijngangen zijn slecht onderhouden en staan constant op instorten, wat ook regelmatig gebeurt. Zelfs kinderen worden ingezet bij de levensgevaarlijke breker, de machine die brokken kolen in fijnere stukken breekt. En dat terwijl het bij wet verboden is om kinderen onder de twaalf jaar in dienst te nemen.

De negentienjarige Emma, die na het overlijden van haar ouders noodgedwongen bij haar welgestelde tante Ida en oom Otis moet wonen, vindt het afschuwelijk wat ze allemaal ziet. De gierige oom en tante laten Emma werken in de winkel waar de mijnwerkers verplicht zijn al hun boodschappen te doen. Een vergoeding ontvangt ze daarvoor niet, ze zijn al veel te veel geld kwijt aan Emma vinden ze.
In de winkel worden belachelijk hoge prijzen voor de goederen gevraagd. De meeste mensen kunnen die bedragen niet betalen en moeten zonder voedsel de winkel weer verlaten. Emma heeft erg te doen met de straatarme vrouwen die zich in allerlei bochten wringen om hun kinderen toch in leven te kunnen houden. Soms zelfs vergeefs want er komen veel brekerjongens om of ze raken gehandicapt.

Het is vooral het lot van deze jongens die Emma zich aantrekt. Ze probeert hun situatie te verbeteren zodat niet zoveel kinderen een akelige of geen toekomst zullen krijgen. Emma heeft daarvoor in het geheim contacten gelegd met de arbeiders en ze probeert ook op een slinkse manier de schulden van de mijnwerkers weg te werken. Ze verzameld verder stiekem voedsel uit de voorraden van haar tante en oom en laat 's nachts voedselpakket achter voor de allerarmsten wat haar overigens flink in de problemen brengt.
Inmiddels heeft Emma ook de aantrekkelijke mijnwerker Clayton ontmoet die bij haar oom en andere bazen bekend staat als oproerkraaier, maar het enige dat Clayton wil, is gerechtigheid en dat is precies wat Emma ook voor ogen heeft...

Doorheen bovenstaand verhaal loopt als rode draad de gevolgen van het lang geleden overleden kleine broertje van Emma, iets waar zij de huidige plaatselijke notabelen verantwoordelijk voor houdt.

De stijl van deze roman is een mengeling van het werk van Danielle Steel, schrijfster van romantische boeken, en Catherine Cookson, schrijfster van streekromans waarin meestal een misstand aan de kaak gesteld wordt. Het boek leest heel vlot weg en voor de liefhebbers van bovenstaande schrijfsters is het een uitstekend boek. Maar sommige dingen zijn wel erg voorspelbaar en zelfs een beetje op het randje van onwaarschijnlijk. Toch heeft Ellen Marie Wiseman wel goed de sfeer weten te raken rond het zware leven en de misstanden bij het werk van de mijnwerkers zonder al te zwartgallig te zijn. Ze legt goed uit welk werkzaamheden de arbeiders moesten verrichten, hoe de breker werkt en waarom het werk zo gevaarlijk is. Het zijn vooral de misstanden daaromheen die de nadruk krijgen. De kloof tussen arm en rijk is enorm. De tegenstelling tussen egoïstisch winstbejag en empathisch met elkaar meeleven is eveneens groot. Persoonlijk had ik echter - ondanks het in feite serieuze onderwerp - wat meer psychologische diepgang in het verhaal willen zien.


ISBN 9789029726733 | Paperback | 366 pagina's | Uitgeverij Kok | augustus 2017

© Dettie, 26 augustus 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: