Dinaw Mengestu

Toon alleen recensies op Leestafel van Dinaw Mengestu in de categorie:
Dinaw Mengestu op internet:

 

Kinderen van de revolutie Kinderen van de revolutie


 
Dinaw Mengestu is geboren in Addis Abeba. In 1980 vertrok hij met zijn moeder en zus naar de Verenigde Staten, om herenigd te worden met zijn vader, die Ethiopië ontvluchtte tijdens de Rode Terreur.
 
Dit boek gaat over zo'n gevluchte man. De hoofdpersoon, Sepha Stephanos, vluchtte 17 jaar geleden uit Ethiopië op aandringen van zijn moeder. Zijn vader is vermoord, zijn moeder leeft nog en blijft in Ethiopië met zijn broertje van zeven.
Aanvankelijk woont Sepha in bij zijn oom Berhane en deze bezorgt hem een baan in het Capitol Hotel. Maar Sepha leeft als een robot, hij doet wat zijn oom hem vraagt en beslist zelf niets. 3 jaar gaat dat zo door totdat hij op een avond beseft dat hij zo niet door kan gaan. Als hij midden op een brug staat denkt hij:
"Het wilde er bij mij niet in dat mijn vader was overleden en ik gespaard was gebleven om bagage in en uit een kamer te sjouwen. De dood had niets speciaals meer. Ik had inmiddels genoeg levenloze lichamen gezien om dat te weten. Ik dacht lang en diep na over hoe het zou zijn als ik gewoon over de rand stapte. Ik kon niet zwemmen en zou het evenmin hebben geprobeerd."
Deze avond is de ommekeer. Hij zegt zijn baan op, opent een kruidenierwinkel en huurt later een appartement vlakbij de winkel. Zijn twee enige vrienden, Kenneth en Joseph, steunen hem. Sepha is zeer tevreden met zijn nieuwe leventje. Elke dinsdagavond komen zijn vrienden naar de winkel, ze drinken whisky en praten over Ethiopië. Alles verandert echter als Judith in de wijk komt wonen. Een blanke vrouw met haar, gekleurde, dochtertje Naomi. Zij knapt de verpauperde maar mooie woning helemaal op, de buurt vergaapt zich eraan. Judith en Naomi komen ook in de winkel en langzaam ontstaat er een voorzichtige vriendschap. Naomi is een erg wijs (maar ook dominant) kind, als ze Sepha ziet lezen vraagt ze hem haar voor te lezen. Het is een boek van Dostojevki. Daarna volgen meer boeken en Sepha geniet. Hij begint weer meer te doen aan de winkel, knapt hem op, maakt hem samen met Naomi schoon en kijkt ondertussen uit naar Judith. Zal ze Naomi komen ophalen? Blijft ze nog even? Kan hij haar uitnodigen?
De buurt verandert, ze wordt gerenoveerd en de oude, vervallen woningen in de wijk worden ontruimd. En dan begint het in de wijk te gisten, de armlastige bewoners komen in opstand en Sepha dreigt zijn winkel kwijt te raken...
 
Heel knap hoe Mengestu alles zo subtiel heeft kunnen verwoorden. Hij geeft een prachtige beschrijving van de omgeving, de oude bewoners die zich goed voelen in hun wijk, de aanvankelijk minieme veranderingen in die wijk maar vooral mooi weergegeven zijn de gevoelens van Sepha voor Judith en Naomi.
Door een klank, een film of een geluid wordt hij herinnerd aan zijn leven in Ethiopië. De overgangen naar dat leven en weer terug naar het huidige leven zijn mooi. Het verhaal wordt verteld door Sepha.
Een aanrader dit boek!
 


ISBN 9789046801031 | Paperback | 222 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2007

© Dettie, februari 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer: