Derwent Christmas

Toon alleen recensies op Leestafel van Derwent Christmas in de categorie:
Derwent Christmas op internet:

 

Volmaakte verdwijning Volmaakte verdwijning


Na een carrière van vijfentwintig jaar bevindt Will Freedom zich aan de Franse Rivièra. De laatste shows van deze reis.
Daar begint het verhaal. Hij wil van Paulette af, zijn assistente gedurende al die jaren. Hij wil een nieuw begin maken met een ander, maar zoveel snapt hij toch wel van menselijke verhoudingen: hij durft het haar niet te zeggen. Hij stelt het steeds maar uit, en als de laatste truc gedaan wordt heeft hij nog niets gezegd. Wel een brief in Paulettes tas gestopt, die ze, blijkt later, niet gelezen heeft.
Op het moment dat ze terug moet komen, na de truc, gebeurt er niets. Geen Paulette, niemand.
Will begrijpt het niet, wat is er gebeurd? Waar is Paulette?

Wilfred Visser is enig kind, en ook een eenling, een buitenstaander. Nergens in het verhaal is sprake van vriendschap, en ook de relatie met zijn ouders lijkt erg koel. Toch doen die ouders hun best: zijn vader sjouwt met hem talentenjachten af, als blijkt dat zijn zoon een talent heeft voor goochelen. Hij is trots op zijn zoon, maar begrijpt er niets van volgens Wilfred. Sinds hij van zijn oom het woord illusionist heeft gehoord, is Wilfred geen goochelaar meer. Hij richt zich volledig op een carrière als illusionist, en slaagt daar ook in. Wilfreds moeder is een korte periode zijn assistente, maar wordt met gemak aan de kant gezet. Zij wel.
Will Freedom is hij, als hij zich met zijn show steeds meer richt op verdwijntrucs. Met Paulette reist hij de wereld rond. Ook met haar blijft de relatie koel, en dat ligt niet aan haar. Het principe van liefde kent Wilfred niet. Misschien de oom? Oom Nolan? Die hem tenslotte op het spoor heeft gezet en aan wie hij zoveel te danken heeft. Maar nee, ook deze oom komt er bekaaid van af.
En dan nu… Paulette is weg, er is een rechercheur die hem lastig valt, het incident wordt breeduit gemeten in de kranten. Maar wat Will vooral bezig houdt: hoe heeft ze kans gezien hem de baas te zijn?

Derwent Christmas heeft een spannende roman geschreven, over het onvermogen lief te hebben, over geheimen en illusies. Hij weet de onsympathieke jongeman, de narrige eenzelvige illusionist zo neer te zetten dat de compassie die je op het eind voelt geen illusie is.
Een psychologische roman met spannend plot dat je tot het einde boeit.


ISBN 9789046810361 | Paperback | 224 pagina's | Nieuw Amsterdam | mei 2011

© Marjo, 08 augustus 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: