Darien Gee

Toon alleen recensies op Leestafel van Darien Gee in de categorie:
Darien Gee op internet:
 

Vriendschapbrood Vriendschapbrood


Wat een lekker positief boek!
Het gaat over vriendschap en liefde, over saamhorigheid en vergeving.
Maar  die omslag… vreselijk! En toch, het past helemaal bij de inhoud van dit boek. En ik geef toe dat ik de originele omslag ook niet mooi vind.
De kern van het verhaal is dat van Julia Evarts. Zij woont met man en dochter Gracie in een klein stadje, Avalon. Ze is niet gelukkig, haar huwelijk is niet goed en zelfs haar dochtertje kan haar nauwelijks opvrolijken. Een groot verdriet ligt hieraan ten grondslag: toen ze zwanger was van haar dochter, kwam haar zoon Josh door een ongelukkig voorval om het leven, terwijl Livvy, Julia’s zus op hem moest passen.

‘In het artikel werd de dood van een kind beschreven als het afbreken van een tak van de familieboom. Hoeveel nieuwe takken er ook aangroeien, ze zullen nooit de afgebroken tak kunnen vervangen. Voor Julia is er meer gebroken dan de tak alleen.
Het voelt alsof de boom ontwortelt is.’


De dag dat ze op de deurmat een vies ogend zakje aantreft, met een briefje erbij, is het begin van een totale verandering, niet alleen voor Julia, ook voor Mark, Julia’s echtgenoot, die zijn oude Julia terug wil, maar dreigt te verstrikken in de netten die Vivian voor hem spant. En dan is er Madeline, de uitbaatster van de theesalon, ook met een oud verdriet;  Edie de journaliste die zo graag carrière wil maken; Hannah, verlaten door haar echtgenoot, van wie ze nog steeds houdt; Livvy, verteerd door een schuldgevoel; en nog veel meer personages: allemaal raken ze besmet door het vriendschapsbroodvirus. Er wordt wat afgebakken, en gegeten.

Aanvankelijk is er enige reserve, maar de zakjes deeg belanden overal: op school, op kantoor, bij de waarzegster, bij de therapeut, die er wel brood in ziet en tegen een gefrustreerde cliënte zegt: ‘Wil je iets slaan?’  Het  zakje deeg moet namelijk een aantal dagen gekneed worden.
Het onooglijke zakje zorgt voor consternatie op het politiebureau, maar ook tot grootste daden als de Mississippi overstroomt.
Maar wat als Mark zijn dochter achterlaat bij Livvy zonder dat aan Julia te vragen?
Wat als Julia in de grote stad Mark met een andere vrouw ziet lopen?
Wat als Edie zwanger blijkt te zijn?
Wat als Madelines hulp in de theesalon al te behulpzaam blijkt te zijn?

Er gebeurt ontzettend veel in dit boek, en steeds draait het om het vriendschapsbrood. Je krijgt er honger van! Maar gelukkig staat achter in het boek de werkwijze om het deeg te maken en vindt de lekkerbek er recepten.
Een heerlijk feelgood boek, geschreven in een vlotte stijl, met veel afwisseling, en veel humor.


ISBN 9789022998984 | Paperback | 320 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | september 2012
Vertaald uit het Engels door Emilin Lap

© Marjo, 08 oktober 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: