Bernard Cornwell

Toon alleen recensies op Leestafel van Bernard Cornwell in de categorie:
Bernard Cornwell op internet:

 

Het laatste koninkrijk Het laatste koninkrijk




En toen zagen we ze. Drie schepen. In mijn herinnering kwamen ze uit een mistbank gegleden... Ze waren prachtig... Die zomerdag zo lang geleden had ik het gevoel dat de drie schepen op het water dansten ... 'Dat duivelsgebroed,' gromde mijn vader. Hij was niet bepaald een goed christen, maar hij was op dat moment bang genoeg om een kruis te slaan.


Hier spreekt Uhtred, heer van Bebbanburg, de hoofdpersoon van dit boek dat zich afspeelt in het door de Vikingen belaagde en bezette Noord-Engeland. Als weesjongen van tien jaar wordt hij gevangengenomen en geadopteerd door een Viking. Maar door zijn afkomst blijft hij onlosmakelijk verbonden met Alfred, de koning van Wessex, het enige Engelse rijk dat niet door de Vikingen is onderworpen.
Het lot wil dat hij in een veroveringsslag aan de Engelse zijde terechtkomt, en zich daar vestigt. Zijn huwelijk versterkt zijn band met Wessex en de christelijke koning Alfred de Grote. Deze Alfred houdt niet van de heiden Uhtred, maar maakt gretig gebruikt van diens kennis van het vijandelijke kamp.

Dit bovenstaande is een deel van de flaptekst. Het leek mij interessant genoeg om het boek te gaan lezen.
De vader van Uhtred, Ealdorman Uhtred, had weinig aan het kruis dat hij sloeg want hij overlijdt op het slagveld. Uhtred is een weeskind geworden. Hij is de erfgenaam van Bebbanburg (Bamburg Castle) in Northumbria. Maar zijn oom Ælfric neemt het kasteel in en de titel Ealdorman over, hoewel Uthred de rechtmatige erfgenaam is van beiden.
Uhtred heeft geluk gehad dat de leider van de Vikingen, graaf Ragnar, een Deens krijgsheer, hem wel amusant vond. Uhtred probeerde hem namelijk met zijn 'speelgoedzwaard' aan te vallen... Het zwaar boog krom.  Uthred wordt door Ragnar geadopteerd en hij wordt behandeld als zijnde zijn zoon hoewel Ragnar altijd aangeeft dat zijn eigen kinderen voor gaan. Uhtred raakt later ook bevriend met Ragnar de jongere, die net als zijn vader een vrolijk en vrijgevig mens is.
Maar eerst krijgt Uhtred zijn opleiding, hij leert alles wat een Viking moet leren en dat is voornamelijk vechten en jagen, hij leert met het zwaard en schild om te gaan en met speer en pijl en boog te werken. Verder voert hij veel gesprekken met Ravn de blinde vader van Ragnar. Uhtred wordt zijn ogen.
Later ontmoet Uhtred, Brida, een Anglo-Saksisch meisje van zijn leeftijd die zich eveneens bij de Vikingen aansluit. Ze vecht als een man en is vrij onverschrokken. Ragnar vindt haar geweldig. Uhtred en Brida worden zeer goede vrienden, ze trekken altijd met elkaar op en worden llater geliefden.
Uhtred is gelukkig bij de Vikingen, hij wordt uitstekend behandeld maar toch trekt zijn eigen grondgebied ook... Ælfric wil Uhtred dood hebben zodat alles aan Ælfrics zelf zal toebehoren. Koning Alfred van Wessex beschermt Uhtred maar wil hem wel graag weer aan Engelse zijde, en wil dat hij leert lezen en schrijven. Uhtred voelt daar niets voor. Maar alles veranderd als de Vikingen niet zo onverslaanbaar blijken als gedacht.
Ragnar en zijn leger sneuvelen in de strijd en Uhtred keert zich tot Alfred en daardoor krijgt zijn leven een heel andere wending. Toch zal hij Ragnar de jongere weerzien...


Op zich is het een interessant, vlot lezend, verhaal. De schrijver heeft zich grondig verdiept in zijn onderwerp; de Vikingen, die in de negende eeuw na Christus in hevige strijd gewikkeld waren met de Angeslaksen. Alle gebruiksvoorwerpen, kleding, eten etc. worden tot in detail beschreven zodat je je ook echt in die tijd waant. Het is echter geen diepgaand verhaal. De strijd voert de boventoon en ook die wordt in detail beschreven. Uhtred heeft een lang zwaard, Slagenbeet, en een kort zwaard, Wespensteek, die hij beiden veelvuldig gebruikt. Brida is ook niet vies van een gevecht. Hoofden worden en masse afgehakt, dorpen met mensen en al platgebrand, geslachtsdelen zijn ook niet veilig voor het Vikingzwaard etc. Het is met recht een oorlogsroman. De oorlogsstrijd voert de boventoon niet het historisch verhaal, wat jammer is. Na het zoveelste gevecht weet je het allemaal wel. Toch zijn de stukken tussen het vechten door zeer de moeite waard en leer je veel over de gebruiken van die tijd en met name de gebruiken en rituelen van de Vikingen.
Dit boek is het eerste deel van een serie historische romans over de strijd tussen Vikingen en Angelsaksen.
Voor mensen die van oorlogsromans en verhalen over wat zich afspeelt op het strijdtoneel houden, is het een uitstekend boek.


ISBN 9789057308840 | Paperback | 352 pagina's | WalburgPers | oktober 2012
Vertaald door Janine van der Kooij

© Dettie, 02 december 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: