Albert Camus

Toon alleen recensies op Leestafel van Albert Camus in de categorie:
Albert Camus op internet:
 

De pest De pest


Een klassieker, uit 1947.

In de Algerijnse stad Oran breekt de pest uit. De stad wordt geïsoleerd. Hoofdpersoon, tevens de kroniekschrijver is de dokter, Rieux. Hij heeft net voor de stad dicht ging zijn vrouw naar een sanatorium gebracht en zijn moeder is tijdelijk bij hem ingetrokken.
Hij doet zijn werk naar eer en geweten van dokter, daarbij geholpen door Tarrou, die zich uit alle macht tegen de dood van wie ook verzet; door de journalist Rambert, die alle mogelijke moeite doet om de stad op illegale wijze uit te komen, maar als hij dan eindelijk die kans krijgt, toch blijft; door Grand, een ambtenaar, die een roman wil schrijven maar nooit verder komt dan de eerste zin en door de priester, die heen en weer geslingerd wordt in zijn geloof.
Ook is er de misdadiger Cottard, die profiteert van de toestand en illegale handel drijft.

Het boek wordt een aanklacht tegen de oorlog genoemd, maar is vooral een uiting van het existentialisme, waar Camus in geloofde: Je wordt geboren, je begrijpt er niets van en je gaat weer dood.

Het is een mooi boek, tijdloos, en vol met zinnen die je zou willen aanhalen. Om op je nachtkastje te leggen.


ISBN 9023470559 | Paperback | 277 pagina's | De Bezige Bij | december 2000

© Marjo, oktober 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

De pest


schreef De pest in 1947, het is bijzonder indrukwekkend en doet nog niet verouderd aan.

De pest speelt zich af in het plaatsje Oran, in 194..? Onverklaarbaar sterven er ratten, steeds meer en later ook mensen, steeds meer. De pest is uitgebroken (toch een ziekte die middeleeuwse associaties heeft) en de stad gaat, als dat eenmaal duidelijk is, in quarantaine.
De verteller van het verhaal, dokter Rieux, beschrijft hoe de stad volledig is afgesloten van de buitenwereld. Welke maatregelen zijn genomen als de pest wordt geconstateerd. Dat hij, die vroeger als genezer verwelkomt werd, nu onder politiebegeleiding de huizen ingaat. Kerkhoven worden te klein, mannnen en vrouwen verdwijnen in massagraven.
Naarmate de pest grotere vormen aanneemt, veranderen de mensen van opstandig naar gelaten en van beheerst naar uitzinnig.
Naast Rieux, zijn er hoofdpersonen als een priester die de pest eerst als een straf van God ziet, een klerk, die een boek schrijft maar de eerste zin steeds blijft herschrijven en nooit verder komt, een mislukte zelfmoordenaar, die goede zaken doet op de zwarte markt, een bezoekende journalist die de stad probeert te ontvluchten ...
Ik heb het boek net uit en het gevoel dat ik ze allemaal heb leren kennen. Als de pest uiteindelijk verdwijnt, blijkt er geen sprake van een overwinning omdat de strijd teveel sporen heeft nagelaten bij de overlevenden.

De laatste zin uit het boek: "Luisterend naar de vreugdekreten bedacht Rieux dat deze blijdschap nog steeds bedreigd werd. Want hij wist wat de menigte onbekend was, en wat men kon leren uit de boeken: dat de bacil van de pest nooit sterft of geheel verdwijnt. Dat zij tientallen jaren kan blijven sluimeren in de meubels en het linnengoed; dat zij geduldig wacht in de kamer, de kelder, de koffers, de zakdoeken en paperassen, en dat wellicht de dag zou komen waarop, tot onheil en lering van mensen, de pest haar ratten opnieuw zou wekken en uitzenden om te sterven in een gelukkige stad".


ISBN 9023470559 | Paperback | 277 pagina's | De Bezige Bij | december 2000

© Desiree, oktober 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer: