Veronica Roth

Toon alleen recensies op Leestafel van Veronica Roth in de categorie:
Veronica Roth op internet:

 

Carve the mark Carve the mark
Carve the mark: Deel 1


‘De stroom loopt door alle planeten in het sterrenstelsel, en geeft ons zijn licht om ons er aan te herinneren hoe sterk hij is.’

Er leven verschillende volkeren op de negen natieplaneten, bestuurd door de Raad. Iedere planeetbewoner heeft een Lot, een toekomst gekend bij het orakel. En iedereen heeft een Stroomgave, een bepaald talent.
Dit verhaal speelt zich vooral af op de planeet Thuvhe, waar een volk woont met dezelfde naam.

Op dezelfde planeet heeft een ander volk hun basis, de Shotet, die de planeet Urek noemen. De Shotet zijn zwervers, zij volgen ieder seizoen opnieuw de stroom om een andere planeet te bezoeken. Zij geloven dat ooit hun kinderen ontvoerd zijn door andere volkeren en dat zij nu het recht hebben om deze kinderen terug te halen. Zij zijn soldaten geworden, een volk met merktekens: ‘Carve the mark’. Bij de Shotets is het namelijk de gewoonte om een merkteken op je arm te zetten als je iemands leven genomen hebt.

Ryzek is de heerser van de Shotets, een ambitieuze tirannieke man. Zijn lot bepaalt dat hij ten val gebracht zal worden door een lid van de familie Benesit, Thuvhesiërs. Maar niemand kent hen, de familie is waarschijnlijk veiligheidshalve ondergedoken. Ryzek voelt zich veilig en is vastbesloten de wereld te beheersen. Als hij op een van zijn strooptochten de planeet Thuvhe overvalt, neemt hij twee leden van een uitverkoren familie, de Kereseths mee: hun orakel Eijeh en diens broer Akos.

Ryzeks stroomgave is dat hij herinneringen van anderen kan stelen en zijn eigen onprettige belevenissen terug geven. Zijn zus Cyra veroorzaakt pijn, en is in handen van haar broer dan ook een machtig instrument om te martelen en zelfs te doden. Maar zelf voelt zij deze pijn ook, en zij steunt haar broer niet in zijn drang naar heerschappij. Integendeel, zij doet alleen maar wat hij beveelt omdat hij haar geheim kent. Om haar nog meer aan hem te binden brengt Ryzek Akos bij haar: Akos’gave is namelijk het verlichten van pijn.

‘Hoe hou je dit vol?’ vroeg hij. ‘Hoe kun je gewoon doorgaan, terwijl het zo afschuwelijk is?
Afschuwelijk. Was het leven afschuwelijk? Ik had nooit een nam gegeven. Mijn pijn verdeelde de tijd in stukken. Ik dacht aan de volgende minuut, het volgende uur. Ik had niet genoeg plek in mijn hoofd om het geheel te overzien, om woorden te vinden die alles samenvatten. Maar dat ‘gewoon-maar-doorgaan; gedeelte, daar had ik wel woorden voor.
‘Je zoekt een reden om door te gaan,’ zei ik. ‘Het hoeft geen goede reden te zijn, of een nobele. Alleen maar een reden.’


Wat Ryzek zeker niet verwacht had is dat er tussen Cyra en Akos een band zou ontstaan, en dat heeft gevolgen als zij in contact komen met de rebellen. Want Cyra is niet blij met de heerschappij van haar broer.

Het verhaal wordt verteld vanuit wisselend perspectief. Cyra is de ik-verteller, en Akos fungeert een enkele keer als verteller. Er staat een kaart voor in het boek, zodat je het verhaal een beetje kan volgen. Dat is namelijk best lastig, zoals meestal in een eerste boek van een serie. Er moet nu eenmaal veel uitgelegd worden. Achter in het boek staat een verklarende woordenlijst.
Er is een open einde zodat een vervolgdeel logisch is.

Een nieuwe wereld gaat voor je open: de liefhebber kan weer smullen van de strijd tussen goed en kwaad, met allerlei verrassende en soms bizarre elementen. Veel geweld, dat wel, geen boek voor watjes. Natuurlijk is er plaats voor romantiek ingeruimd, en humor.

Veronica Roth (1988) studeerde af in Creatief schrijven aan de Northwestern University en woont in de buurt van Chicago. Ze geniet internationale bekendheid als auteur van de Divergent-trilogie.


ISBN 9789000352227 | Paperback | 416 pagina's | Uitgeverij Van Goor | januari 2017
Vertaald uit het Engels door Maria Postema | Leeftijd: 15+

© Marjo, 12 juni 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: