Ursula Poznanski

Toon alleen recensies op Leestafel van Ursula Poznanski in de categorie:
Ursula Poznanski op internet:
 

Erebos Erebos


Nick ziet zijn klasgenoten geheimzinnig doen. Een of andere dvd? - cd? - gaat van hand tot hand, er wordt gesmiespeld, maar hem wordt niets verteld. Zijn vrienden verzaken de basketbaltraining en verzuimen school. Wat is er toch aan de hand?
Dan wordt hij benaderd door een meisje uit zijn klas. Of hij een eigen computer heeft? Of zijn ouders in zijn spullen neuzen? Als hij belooft het aan niemand te laten zien en er niet over te praten, dan wil ze hem wel iets geven. Nick begrijpt het al: het gaat om het schijfje.
Inderdaad stopt ze hem een dvd in zijn handen.
In eerste instantie vindt Nick het maar niets. Het is een spel, maar het installeren duurt erg lang, en het opstarten is ook al niet snel.  En er gebeurt niet veel, of liever hij kan niet veel laten gebeuren.
Hij kan het spel niet zelf stopzetten, dat regelt de bode voor hem.
Daar is een verschil met de lezer...

Ik kan wel stellen dat die het ook niet erg zag zitten. Het boek dan maar wegleggen?
Maar ‘men’  zegt dat het spannend is. Net als Nick, die het spel maar niks vindt, zet ik maar door. En net als Nick aan het spel verslaafd raakt, grijpt het verhaal mij tot het boek uit is.
In het spel  heeft Nick een alias, net als de anderen. En niemand verraadt wie hij in real life is.
Maar het is wel een vreemd spel: het lijkt wel of de bode hem online toespreekt. Maar Nick is helemaal niet online!
En hoe weet hij al die dingen van hem? Dat hij zo graag dat ene t-shirt wil hebben. Dat hij toch probeert te praten met een andere speler.

Het is eng: de werkelijkheid vermengt zich met de virtuele wereld, en de opdrachten die hij moet vervullen – hij kan het spel niet ‘in’, zolang hij het niet gedaan heeft – worden steeds gekker.
Langzaam begint hij verband te zien: de andere spelers moeten immers ook opdrachten vervullen. Als de bode hem vraagt iemand te drogeren, weigert hij. En wordt prompt uit het spel gegooid.
Wanhopig probeert hij terug te komen, wat niet lukt, en ontmoet anderen die aan het uit zoeken zijn wie er achter het spel zit.
Zoals ik al zei: als het verhaal je eenmaal te pakken heeft, laat het niet meer los.
Ursula Poznanski won met dit boek de Deutscher Jugendliteratur Preis.


ISBN 9789047703730 | Paperback | 485 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2011
Vertaald uit het Duits door Esther Ottens Leeftijd

© Marjo, 25 september 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: