Sarah J. Maas

Toon alleen recensies op Leestafel van Sarah J. Maas in de categorie:
Sarah J. Maas op internet:
 

Hof van mist en woede Hof van mist en woede
Hof van doorns en rozen: Deel 2


Feyre heeft moeite aan haar nieuwe lichaam te wennen. Het is nog maar zo kort geleden dat ze hongerig door het bos struinde en een magische wolf doodde. De tijd is voorbijgevlogen sinds ze verliefd werd op Tamlin, die haar brute moord bestrafte met een gedwongen verblijf in het magische rijk Prythian. Feyre heeft Elfiden altijd gehaat, nu is ze er zelf een. Ze is zelfs een Hoge Fae, een wezen dat in hoog aanzien staat.

Nadat Tamlin door de kwaadaardige Amarantha gevangengenomen werd, is Feyre tot het uiterste gegaan om hem te redden. Ze is zelfs gestorven om niet alleen Tamlin maar heel Prythian te redden. De Edelheren van Prythian hebben elk een stukje van hun ziel afgestaan om Feyre weer tot leven te wekken. Hun dankbaarheid heeft ervoor gezorgd dat Feyres menselijke lichaam in dat van een Hoge Fae is veranderd. Feyre is nu een onsterfelijk wezen. Een onsterfelijk wezen met een menselijk hart.

Feyre zou de gelukkigste vrouw op aarde moeten zijn. Tamlin, met wie ze elke nacht woest de liefde bedrijft, heeft haar ten huwelijk gevraagd. De bezegeling van hun liefde zal groots gevierd worden. Toch is Feyre niet gelukkig. Elke nacht weer wordt ze door gruwelijke nachtmerries geplaagd. Zodra ze haar ogen sluit staat ze opnieuw tegenover Amarantha en voelt ze hoe het bloed langs haar handen stroomt. Feyre heeft gemoord. Ze heeft onschuldige wezens gedood. Weliswaar om Tamlin en heel Prythian te redden maar dat doet er niet toe. Hoewel ze lovend “De vloekverbreker” wordt genoemd, vindt Feyre zichzelf een ordinaire moordenaar. Ze heeft alle pracht en praal niet verdiend.

Tamlin heeft geen oog voor het verdriet en de wanhoop van zijn verloofde. Zijn aandacht wordt in beslag genomen door zaken die hij niet met Feyre deelt. Hoewel Amarantha niet meer leeft, is het nog altijd niet veilig in Prythian. Er borrelt iets. Feyre weet er het fijne niet van. Tamlin betuttelt haar en wil niet dat ze met hem meegaat. Feyre houdt zich bezig met het passen van protserige bruidsjurken en het uitzoeken van decoraties voor het huwelijksfeest. Het benauwt haar. Ze weet dat ze dankbaar moet zijn dat ze niet langer hongerig en eenzaam is maar toch is ze niet gelukkig. Ze is alle aandacht en liefde niet waard. Ze is immers een moordzuchtig monster. Toen Amarantha Feyres nek brak, is ook haar ziel gesneuveld.

Tot overmaat van ramp duikt Edelheer Rhysand, de wrede Edelheer van het Nachthof, op. Toen Feyre stervend in de kerkers van Amarantha lag, maanden voordat haar nek gebroken werd, heeft hij haar leven gered. In ruil daarvoor zal Feyre elke maand een week bij hem op het Nachthof moeten verblijven. De belofte is bindend. Ongelukkigerwijs verschijnt Rhysand precies op het moment dat Feyre met Tamlin voor het altaar staat. Heeft Rhysand haar aarzeling opgemerkt? Dat kan toch niet? Tamlin en de bruiloftsgasten blijven verbijsterd achter wanneer Rhysand haar zonder pardon meeneemt.

Feyre weet dat ze Rhysand zou moeten vrezen, maar dat doet ze niet. Mokkend laat ze zich naar het Nachthof voeren. Tot haar grote verbazing is Rhysand allesbehalve wreed en ziet het Nachthof er prachtig uit. Door de vele sterren is het er ’s nachts niet donker en slaapt Feyre als een roos. De nachtmerries zijn weg. Na haar verblijf keert ze volkomen uitgerust terug naar haar huis op het Lentehof. Tamlin gedraagt zich bezitteriger dan ooit en ’s nachts houden de nachtmerries Feyre opnieuw uit haar slaap. En dan doet Tamlin iets onvergeeflijks. Hij sluit haar op. Gelukkig wordt Feyres smeekbede om hulp gehoord. Door Rhysand.

Dit tweede deel van de Hof van doorns en rozen-trilogie leest als een trein. Feyre leert dat goed en kwaad zich niet zo makkelijk in hokjes laten indelen. In eerste instantie lijkt Tamlin een goedhartige droomman en Rhysand een kwaadaardig monster maar de waarheid is minder zwart-wit. Nadat Tamlin haar in zijn huis opsluit, stuurt Rhysand een afgezant om haar te bevrijden. Hoe wist hij dat ze in nood verkeerde? Feyre neemt tijdelijk haar intrek in het huis van Rhysand. Wanneer hij haar zijn kant van het verhaal vertelt, weet Feyre niet meer wie ze moet geloven. Feyre zal opnieuw moeten strijden maar… voor wie of wat? Ze zal niet alleen naar haar verstand maar ook naar haar hart moeten luisteren.

In Hof van mist en woede komen gevoelige onderwerpen op smaakvolle wijze samen. Dit fantasievolle en avontuurlijke verhaal staat bol van spanning en romantiek. De bedscènes zijn ronduit erotisch. Wat deze reeks zo bijzonder maakt, is dat het een prachtige diepgang kent. Zo maakt Feyre een identiteitscrisis door en moet ze een reeks traumatische gebeurtenissen verwerken. Ze leert bovendien dat het niet eenvoudig is een leefbare wereld te creëren zolang er mensen of wezens zijn die dromen van alleenheerschappij en macht. Wie het belang van het grote geheel op de eerste plaats zet, zal grote offers moeten brengen.

De auteur dompelt de lezer meedogenloos onder in haar fantastische verhalen en laat de personages tot leven komen.  Na het lezen van de eerste twee delen van deze meeslepende trilogie snak ik naar het volgende boek. Ik zal nog even geduld moeten hebben. Tot die tijd zal ik regelmatig aan Feyre en haar bijzondere vrienden terugdenken. Sarah J. Maas begrijpt heel goed wat jongeren willen lezen en als iets oudere jongere lees ik met veel plezier mee.


ISBN 9789000347568 | Paperback | 608 pagina's | Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum | juli 2016
Vertaald door Valerie Janssen | Leeftijd: 15+

© Annemarie, 04 september 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: