Ransom Riggs

Toon alleen recensies op Leestafel van Ransom Riggs in de categorie:
Ransom Riggs op internet:
 

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine 3: Bibliotheek der Zielen De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine 3: Bibliotheek der Zielen


‘Misschien leven er wel een heleboel mensen die nooit ontdekken dat ze bijzonder zijn.’


Je kan het niet geloven na zoveel avonturen, maar Jacob Poortman is nog steeds een jongen van zestien. En hij zit nog steeds in een tijdlus, waardoor hij al eerder (deel 1) in aanraking kwam met mevrouw Peregrines weeshuis. Haar weeskinderen zijn stuk voor stuk bijzonder en ook  Jacob bleek bijzondere gaven te hebben. Hij voelt de aanwezigheid van de kwaadaardige wezens, de hulsels. Sterker nog: hij blijkt hen als enige te kunnen zien, en hun taal te spreken!
Een van andere de bijzondere kinderen is Emma, het meisje dat eigenlijk al honderd jaar moet zijn en ooit de vriendin van Jacobs opa was. Maar in een tijdlus verouder je niet, en nu is Jacob degene die op haar verliefd is.

Maar voorlopig is er geen tijd voor de liefde. Mevrouw Peregrine is ontvoerd, samen met een aantal bijzondere kinderen. Hulsels hebben het op hen gemunt en ook de schepsels, dienaren van de vijand, zijn gevaarlijk. Caul is die vijand. Hij hoopt het machtigste en krachtigste wezen in de wereld te worden. Daarvoor wil hij de zielen van de bijzondere kinderen hebben, maar vooral de ziel van die ene heeft hij nodig.
Samen met Emma en de pratende hond Addison is Jacob op zoek naar de plek waar Mevrouw Peregrine gevangen zit. Ze krijgen hulp van de schipper Sharon (!), maar helemaal zeker van zijn agenda zijn ze niet. Dezelfde twijfels hebben ze bij Bentham, die hen redt uit de burcht van de schepsels. Wie kunnen ze vertrouwen? En wat kan Mevrouw Peregrine voor hen doen als ze vrij is?

De apotheose volgt in een wervelend avontuur, waarin veel strijd geleverd moet worden, kinderen gered worden en weer gevangen, de hond uit het zicht verdwijnt om op het juiste moment weer op te duiken. De rol van Mevrouw Peregrine en van Bentham wordt langzaam duidelijk, en ook het raadsel van Caul wordt ontsluierd. Maar als de avonturen gedaan zijn komt het moeilijkste besluit pas voor Jacob: hij moet kiezen.
Kiest hij voor Emma, dan moet hij blijven, want buiten de lus zal zij snel verouderen. Maar zijn ouders dan? Die zijn vast nog steeds doodongerust!

Het derde deel, het slot, is opnieuw een prachtig vormgegeven boek, met ook weer van die prachtige foto’s erin. Via die foto’s zijn er linken naar onze werkelijkheid, en tegelijk zijn ze magisch. Het lijkt alsof de foto’s bij het verhaal gemaakt zijn, maar dat moet andersom zijn: het verhaal is rond de foto’s geschreven. En dat maakt het geheel net zo bijzonder als de bijzondere kinderen van Mevrouw Peregrine.
Een fantastische serie was dit, en de bijzondere manier van vormgeven van wat tenslotte (vergankelijke) jongerenboeken zijn, maakt dat deze drie boeken een sieraad in je kast zijn!


ISBN 9789044820577 | Hardcover | 440 pagina's | Clavis Uitgeverij | november 2015
Vertaald uit het Engels door Tine Poesen | Leeftijd: 15+

© Marjo, 18 maart 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: