Kaat De Kock

Toon alleen recensies op Leestafel van Kaat De Kock in de categorie:
Kaat De Kock op internet:
 

Sterker dan jij Sterker dan jij


De zestienjarige Lara (ik-verteller) begrijpt het niet, waarom hoort ze niets meer van Jasper? Gelukkig is haar hartsvriendin Eefje er nog waarbij ze altijd kan uithuilen en opnieuw beginnen. Eefje weet Lara steeds opnieuw weer aan het lachen te krijgen.

'[...] 'geloof me: voor je het weet vind jij een man die jouw liefde waard is en die je overstelpt met aandacht en gedichten en chocolaatjes en juwelen en schatiige puppy's ... en ... en ... eenhoorns! floept ze eruit.'
Ik lach door mijn tranen heen.
'Yeah, right,' zeg ik.


Dat Eefje zo snel gelijk zal krijgen, hadden ze alle twee niet verwacht. Vier maanden later is Lara namelijk stapelverliefd op Kobe. Zelfs haar moeder vindt Kobe leuk. Gelukkig kan Eefje het ook goed met Kobe vinden. Maar als ze met zijn allen een avondje uit zijn waarschuwt een beeldschoon meisje Lara. 'Pas op met hem,' zegt ze indringend. Het blijkt de ex van Kobe te zijn. Volgens Kobe wil ze niet accepteren dat het over en uit is met hem.

Maar al snel leert Lara wel degelijk een vreemde, akelige kant van Kobe kennen. Als ze vertelt dat hij niet de eerste is met wie ze het bed deelt, wordt hij razend en behandelt haar alsof ze een stuk vuil is om haar een paar dagen later vol spijt een prachtig cadeau te geven.
Maar als Lara danst met haar beste vriend, sleept hij haar mee naar buiten en blijkt Kobe zelfs zeer bedreigend te handelen. Lara's vriendin Eefje vindt het griezelig en adviseert Lara te breken met Kobe, maar Lara is stapelgek op hem. Bovendien heeft hij ook een erg lieve kant, ze wordt door hem als een prinses behandelt, hij weet precies wat ze mooi vindt en koopt het voor haar, hij heeft zelfs een supergave verrassing voor haar bedacht ...

Langzamerhand wordt Kobe's invloed steeds groter. Op een listige manier zorgt hij ervoor dat Lara steeds meer tijd aan hem alleen besteedt. En als ze al eens een keertje met bijvoorbeeld Eefje afspreekt dan zorgt hij ervoor dat hij er zelf ook bij is, want wie zegt dat ze met haar vriendin afgesproken heeft? Die ene keer had ze toch ook gelogen? Lara's wereldje wordt steeds kleiner, alles draait om Kobe. Hij is stapelgek op haar verzekert hij haar keer op keer, hij wil haar niet kwijt en Lara gelooft hem maar al te graag. Haar verliefdheid op Kobe is sterker dan de realiteit en die is dat hij steeds vaker zijn woedeaanvallen op haar afreageert. En nog steeds blijft Lara voor hem kiezen, ook als ze met blauwe plekken rondloopt, want eigenlijk had ze het wel verdient... Lara's ogen gaan pas open als het bijna te laat is!

Op zich is het een goed boek als het dient om meiden te waarschuwen tegen mensen als Kobe. De jongen manipuleert alles zodanig dat het lijkt alsof zijn agressieve gedrag allemaal Lara's eigen schuld is. In het verhaal komt ook duidelijk naar voren dat dergelijk gedrag onacceptabel is. Niemand hoort zo behandeld te worden.
Het verhaal zelf is qua opbouw en stijl wat minder. Het chronologische verloop en de nadruk op het gedrag van Kobe maakt het verhaal behoorlijk voorspelbaar. Verder verwacht je wel een volgend incident maar je zit niet vol spanning mee te leven, je wordt niet het verhaal in gesleept, daarvoor is het te afstandelijk geschreven. De focus van de schrijfster is mogelijk wat te veel gericht op het benadrukken van het zeer ongewenst gedrag van Kobe waardoor het verhaal eromheen en het gewone dagelijkse leven, wat voortkabbelt.

Toch denk ik dat jongeren het boek, dat geschreven is in hun eigen - licht Vlaamse - taal, de moeite van het lezen meer dan waard vinden. Het verhaal laat iemand namelijk nadenken over ongewenst gedrag en het trekken van grenzen. De boodschap is duidelijk ... Tot hier en niet verder.
En dàt kan niet vaak genoeg gezegd worden.

Kaat De Kock werd in 1975 geboren in Bornem (België). Ze studeerde Germaanse taal- en letterkunde en werkt als freelance redacteur en vertaler voor verschillende media. Ze woont met haar man en dochter in Antwerpen.


ISBN 9789044829747 | Hardcover | 160 pagina's | Clavis Uitgeverij | mei 2017
Leeftijd: 15+

© Dettie, 10 september 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: