Jennefer Mellink

Toon alleen recensies op Leestafel van Jennefer Mellink in de categorie:
Jennefer Mellink op internet:
 

Gebroken Gebroken


Anna is echt een jongere van deze tijd, verwend door haar ouders, omringd door vriendinnen, de wereld lacht haar toe, en alles gaat lukken. Dat het dan helemaal anders loopt is een schok. Hoe kan het dat dit hààr overkomt?

Op de laatste dag voor de zomervakantie is Anna jarig. Zestien wordt ze. Zou ze die felbegeerde scooter krijgen? Als haar ouders zouden weten wat ze plan is zeker niet: nu zij samen op vakantie gaan, zal Anna namelijk de komende weken alleen in huis zijn. Nou ja, er is een oudere broer, een stiefbroer, maar die is nauwelijks thuis.
En Anna ontpopt zich als feestbeest. Samen met vriendin Sophie organiseert ze een enorm verjaardagspartij. En het wordt inderdaad een spetterend feest. Alleen de komst van Jim is even een domper. Jim is een gozer die ze kent via internet, maar eenmaal face to face moest Anna niets meer van hem hebben. Hij des te meer van haar, want Anna is een mooie meid. Ze stuurt hem weg van het feest, en kwaad druipt hij af. Ook Rolf, de jongen die de meiden geholpen heeft met het kopen van sterke drank, blijkt niet de aardige jongen te zijn die Anna dacht dat hij was. Maar de komst van haar ex Björn is wél leuk. Klikt er nog iets tussen hen?

Anna drinkt te veel. Ze moet even tot zichzelf komen en trekt zich terug op haar slaapkamer. Iemand heeft dat in de gaten en profiteert er van.  Hij heeft een bivakmuts op en zelfs een wapen bij zich om te voorkomen dat het meisje meteen alarm slaat!
Na de verkrachting weet Anna: ze kan het niet vertellen. Als haar ouders er achter komen wat ze gedaan heeft! Nee, ze moet zelf uitzoeken wie het gedaan heeft en dan zal haar wraak zoet zijn.

'Ik moet blijven wie ik ben. Anna-zonder-problemen. Vrolijke Anna die altijd positief in het leven staat. Anna bij wie je je hart kunt luchten als je problemen hebt of denkt te hebben. Anna bij wie je je grootste geheim kwijt kunt met de garantie dat niemand het te weten komt. Het is de Anna die ik in een vorig leven leek te zijn. Het leven dat ik tot 34 uur geleden nog leidde.'


Er zijn veel verdachten: Jim, die haar bedreigde?  Rolf die 'betaling in natura' wilde? Björn, omdat bleek dat ze het niet voor niets had uitgemaakt? Of zelfs Floris van wie ze denken dat hij homoseksueel is, maar die pretendeert dat niet te zijn? Zelfs Mikey, haar beste vriend, komt even in haar gedachten.
Maar eerst het huis. Dat ziet er vreselijk uit. Samen met Sophie ruimt ze de bende op, ook maar weer de rommel die haar broer nog even komt maken, en dan gaat ze op zoek. Maar de dader heeft nog meer in petto, hij weet Anna te overmeesteren en sluit haar op in een verlaten huis ver van de bewoonde wereld. Ze is zijn slavin.
Ze weet te ontsnappen... maar dan...

Op zich is dit geen origineel verhaal, maar de truc met het dagboek  - de dader neemt dat mee en schrijft er verder in over zijn eigen belevenissen met Anna - en vooral de ontknoping van het plot zijn dat wel. Ook zitten er vanaf het begin al details in het verhaal die je als lezer later weer te binnen schieten bij de vraag wie de dader zal zijn.
Een verrassend debuut, dat getuigt van durf.
Bovendien is het zo vlot geschreven dat je het in één adem uit wil lezen. En het boek is fraai vormgegeven, met bijvoorbeeld die proloog op zwarte pagina's.
Van deze jongedame – en ik bedoel niet Anna – zullen we meer horen!!

Jennefer Mellink (Amersfoort, 1985) debuteert met dit boek.


ISBN 9789044819540 | Hardcover | 165 pagina's | Clavis Uitgeverij | juni 2014
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 15 augustus 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: