Allen Zadoff

Toon alleen recensies op Leestafel van Allen Zadoff in de categorie:
Allen Zadoff op internet:
 

De verrader De verrader
Boy Nobody: Deel 3


Jack, Daniël, Benjamin, Zach.  Boy Nobody draagt allerlei namen: als hij van het Programma - de organisatie waardoor hij gerekruteerd is, en die onder leiding staat van Moeder (niet een biologische moeder) - een nieuwe opdracht krijgt, neemt hij ook een nieuwe naam aan. Hij is het beu. Hij wil Iemand zijn, een Naam hebben. Niet langer Boy Nobody zijn.

In het tweede deel van deze trilogie hebben we al kunnen lezen dat de zestienjarige wees niet meer voor 100% bereid is om de bevelen op te volgen. Een geïnjecteerde chip zou er voor moeten zorgen dat hij geen angst kent, maar de jongen ontdekt hoe het is om te leven met angst. Blijkbaar wordt zijn verstand er ook helderder van, want hij is gaan twijfelen. Doet hij er wel goed aan dat hij zonder vragen te stellen gehoorzaamt? 

Als een vriend hem vertelt dat hij geen wees is, dat zijn vader nog leeft, is zijn enige doel nog om hem op te sporen. Daarvoor moet hij zijn eigen weg zien te vinden zonder te laten blijken aan Moeder dat hij haar spel niet helemaal meer meespeelt. Hij heeft gelukkig vrienden: Howard die een kei is met computers en elektronica is onvoorwaardelijk trouw. Geldt dat ook voor Mike, die hem opgeleid heeft en het beste met hem voor lijkt te hebben? En Tanya, is zij een onschuldige gevangene? Wat voor rol speelt zij in het verhaal? In ieder geval een romantische rol. Klein, maar toch.

Boy Nobody staat voor een moeilijk keus: moet hij zich onvoorwaardelijk aan sluiten bij het Programma, dat tenslotte gericht is op het verijdelen van terroristische aanslagen? Maar hoe moet hij dan omgaan met zijn geweten, zijn twijfels?  Hij kan zich laten injecteren met een vernieuwde chip: niet alleen zal hij dan geen angst meer kennen, zijn gevoelens zullen dan ook danig afzwakken. Maakt het misschien verschil als hij er in slaagt zijn biologische vader te vinden?

Ook deel drie, spannend vanaf de eerste pagina, neem je in een razend tempo tot je, omdat je antwoorden wil op deze vragen. Er zijn veel verrassende wendingen, die misschien te makkelijk ten voordele van Boy Nobody zijn, maar ja, zo’n soort boek is het, en eigenlijk kan het ook niet anders. Onze hoofdpersoon is nu eenmaal een bijzondere jongeman.  Het is klaar nu, na deel drie. Hij mag zijn leven voortzetten zonder in de kaarten gekeken te worden door nieuwsgierige lezers.

Maar die lezers zijn wel benieuwd waar Allen Zadoff nu mee zal komen!


ISBN 9789044825107 | Hardcover | 282 pagina's | Clavis Uitgeverij | september 2015
Vertaald uit het Engels door Margot van Hummel | Leeftijd: 15+

© Marjo, 08 december 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: