Rick Riordan

Toon alleen recensies op Leestafel van Rick Riordan in de categorie:
Rick Riordan op internet:
 

Het verdoemde zwaard Het verdoemde zwaard
Magnus Chase en de goden van Asgard: Deel 1


Je moet sterven om in het hiernamaals te komen. Niet zo leuk. Maar als dat hiernamaals het Walhalla is, een plek met negen dimensies, waar jonge helden in de watten worden gelegd? Ach, dan is het zo slecht nog niet. De zestienjarige Magnus Chase – de ik-verteller - had op aarde toch al niet zo’n leuk leven, hij leefde op straat sinds het overlijden van zijn moeder. En nu bevindt hij zich in het paradijs!

Helaas zitten er ook haken en ogen aan. Heel veel haken en ogen eigenlijk: als je gewend bent aan tamelijk rustig over straat slenteren en je af en toe verbergen voor het gezag, dan zijn de avonturen die hij gaat beleven na zijn dood onvoorstelbaar. Het begint met een remake: hij krijgt bijzondere krachten, en een magisch - pratend - zwaard vormt zijn versterking.

Het is voorspeld dat er een dag zal komen dat de Negen Werelden vernietigd worden in een vuurzee en de legers van de goden en de reuzen voor de laatste keer tegen elkaar ten strijde trekken. Die dag heet Ragnarok.

Er zijn twee stammen goden: de Aesir met Odin, Thor, Tyr en nog meer, en de Vanir, onder andere Freyr, Freya en Njord. De Aesir, zetelend in Asgard, zijn vooral oorlogsgoden, terwijl de Vanir, met als zetel Vanaheim natuurgoden zijn. Het Walhalla is het hiernamaals van de Aesirgoden. De informatie dat de Vanirs een ander hiernamaals hebben is voor Magnus een vervelende boodschap. Sinds hij geaccepteerd heeft dat hij in het Walhalla is, was zijn eerste doel zijn moeder zoeken. Maar misschien zit ze dus heel ergens anders!

Magnus blijkt de zoon te zijn van een Noorse god, Freyr. Nog een verrassing is dat Hearth en Blitz, zijn vrienden van zijn leven op straat, ook anders zijn dan wie ze leken. Als ook zij opduiken in het hiernamaals, ontdekt Magnus dat zijn vrienden een elf en een dwerg zijn, en dat ook zij bepaalde krachten hebben. Natuurlijk hebben hun vijanden die ook, het gaat dus een heel spektakel worden!

Magnus raakt van de ene benarde situatie in de andere, krijgt iedere keer nieuwe opdrachten en uiteindelijk is het de bedoeling dat hij magische zwaard vindt om daarmee te voorkomen dat de wolf bevrijd wordt op Doemdag, waarna de werelden vernietigd zullen worden. Als dat gebeurt, zal Magnus ook nooit zijn moeder vinden, hij weet dus wat zijn prioriteit is.

Je steekt heel wat op over de Noorse mythologie en gelukkig wordt alles niet zo beknopt verteld als ik hier boven doe. Als het te pas komt worden dingen uitgelegd, en achterin het boek staat nuttige informatie. Het verhaal wordt leesbaarder gemaakt door humor, en verwijzingen naar onze eigen tijd, zoals bijvoorbeeld de plastic soep. Goden en andere schepsels blijken zeer menselijke trekjes te hebben, terwijl ze allemaal ook magische eigenschappen hebben. Dit toch vrij dikke boek leest als een trein!

‘Het bleek dat het Walhalla zijn recyclemateriaal naar de thuisplaat van Fenway Park (= Boston) had gestuurd, wat een verklaring kon zijn voor de problemen van de Red Sox met hun offensieve slagorde.’


De Amerikaanse schrijver Rick Riordan (1964) is vooral bekend van de fantasyseries rond Percy Jackson en de Olympiërs en Helden van Olympus. De goden van Asgard is een nieuwe serie.


ISBN 9789000344789 | Paperback | 464 pagina's | Uitgeverij Van Goor | januari 2016
Leeftijd: 14+

© Marjo, 26 mei 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: