Twan van Buren

Toon alleen recensies op Leestafel van Twan van Buren in de categorie:
Twan van Buren op internet:
 

Het Boek van Lang Geleden Het Boek van Lang Geleden


Op een dag woonde Wirre zomaar ineens in een huisje in tuinpark Ons Buiten. Helemaal alleen. Nou ja…op haar pop Warre na dan. Kinderen mogen natuurlijk niet zomaar alleen in een huisje wonen maar na een vergadering besloten de bestuursleden van Ons Buiten dat de kleine Wirre mocht blijven. Nu woont ze er alweer jaren en helpt ze ijverig mee in de bibliotheek van het park.

Elk jaar, op 1 augustus, organiseert de bibliotheek een inzameldag. Op deze dag kunnen de bewoners van Ons Buiten boeken aan de bieb doneren. Er wordt gul aan de bibliotheek geschonken en mevrouw Hansa, een nieuwe bewoonster, brengt zelfs een hele kist vol boeken! De kist bevat prachtige sprookjesboeken maar ook een oud en lelijk boek. En het is nog kapot ook. Bijna gooit Wirre het boek weg maar dan ziet ze dat de schrijfster ene A. Hansa is. Heeft mevrouw Hansa, die de kist vol boeken bracht, het boek soms geschreven? Wirre neemt het boek mee naar huis en besluit het de volgende dag naar mevrouw Hansa te brengen. Ze wil het boek vast wel terug.

Voordat Wirre het boek terugbrengt, wil ze er een stukje in lezen. Maar wanneer ze het boek opent, hoort ze een diepe zucht. Wirre schrikt ervan maar al snel pakt ze het boek weer op. Boeken zuchten niet, ze heeft zich vast vergist. Wanneer ze het boek opnieuw opent, hoort ze weer iets vreemds. Het boek gaapt! En even later praat het tegen haar. Wirre vindt het maar niks en besluit het boek zo snel mogelijk naar mevrouw Hansa te brengen.

Mevrouw Hansa blijkt een bijzondere vrouw te zijn en ze vertelt Wirre dat het boek heel speciaal is. Ze wil het boek niet terug. Het verhaal is speciaal geschreven voor Wirre. Wirre snapt er helemaal niks van maar belooft het boek te lezen. En dan raakt Wirre verzeild in een sprookjesavontuur met een koning, een koningin en een boze heks. Kan Wirre voorkomen dat het sprookje in een nachtmerrie verandert?

Het boek van lang geleden gaat over eenzaamheid, vriendschap en over jaloezie. En is mevrouw Hansa wel te vertrouwen? Er gebeuren rare dingen in het tuinpark en de inwoners reageren zoals mensen helaas vaak reageren als ze bang worden: ze worden boos en agressief. Wirre wordt niet langer vriendelijk bejegend en dat terwijl ze nog nooit iemand kwaad heeft gedaan. Toch maakt Wirre ook nieuwe vrienden en ze is vooral blij met het gezelschap van de knappe Hugo.  

De afbeeldingen van waterverfschilderijen, gemaakt door Adriana Nani Kamphuis, vervolmaken het boek. Neem de tijd om ze goed te bekijken want hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Het boek heeft een klassieke opmaak en de afbeeldingen bestaan uit losse vellen die aan één zijde zijn vastgeplakt.

Het boek van lang geleden is een heerlijk boek. Het is een boek om keer op keer opnieuw te lezen. Dit prachtige, magische verhaal zal nooit gaan vervelen.


ISBN 9789081710213 | Hardcover | 132 pagina's | Uitgeverij Burena | november 2011
Leeftijd: 11+

© Annemarie, 16 augustus 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het Boek van Lang Geleden Het Boek van Lang Geleden


Wirre woont in een huisje in het tuinpark Ons Buiten. Het bijzondere is dat ze altijd haar pop Warre bij zich heeft. Ze bemoeit zich weinig met de parkbewoners maar ze heeft wel een vriendin daar, Bea, met wie ze samen de tuinbibliotheek 'Onze Bieb' bijhoudt. Via mevrouw Hansa, een nieuwe bewoonster, die een kist boeken brengt voor de bibliotheek, ontdekt ze het een boek getiteld 'Een verhaal van Lang Geleden' geschreven door A. Hansa!
Wirre besluit het boek de volgende dag terug te brengen en neemt het boek mee naar huis, niet wetende wat ze zich daarmee op haar hals haalt.
Ze slaat thuis het boek open en ze hoort een diepe zucht. En later hoort ze het boek wat zeggen... Maar dat kan toch niet? Wirre denkt dat ze zich het vast verbeeld heeft. Ze besluit het boek toch maar eerst te lezen voordat ze het teruggeeft. Het boek gaat over twee meisjes, Anna en Rosie, en op een of andere manier maakt dat verhaal Wirre heel onrustig, het komt haar zo bekend voor, wie zijn die Anne en Rosie? Ze zal morgen aan mevrouw Hansa vragen hoe ze aan dat verhaal komt.

Wirre voelt zich vreemd genoeg helemaal niet prettig meer in haar huis, ze ziet steeds een uil en een vleermuis overvliegen, die zag ze vroeger nooit! Maar de volgende dag is het nog gekker, er staat opeens een elzenboom in haar tuin waarin een boze heks blijkt te wonen. Bovendien is de tuin in een nacht tijd overwoekerd met onkruid en staan er allemaal inktzwammen in, die een heksenkring vormen. Wat gebeurt er toch?
De tuinbewoners vinden het maar vreemd en eng. Ook vinden ze die mevrouw Hansa maar een rare, ze houdt haar tuin helemaal niet bij...
Rond Wirre gebeurt daarna van alles, Bea doet heel gek, de bewoners willen Wirre weg hebben en er gebeuren ook nog eens allemaal heel rare dingen om haar heen. De heks in de elzenboom maakt het Wirre knap lastig. Arme Wirre, ze is in een soort nachtmerrie terecht gekomen. Gelukkig heeft ze hulp van haar buurman Thijs en van de leuke lieve Hugo en van... mevrouw Hansa! Maar of het allemaal wel goed komt op het tuinpark en met Wirre is nog maar de vraag.

Het is een verhaal over jaloersheid en goed versus kwaad. Een sprookje waarin de bekende sprookjesgebeurtenissen en -figuren in voorkomen zoals goede en kwade heksen, dingen die ineens kunnen praten en de knappe 'prins'. Het rustige, dromerige leventje van Wirre staat helemaal op zijn kop en ze moet het hoofd bieden aan alle bizarre en soms wat akelige gebeurtenissen. Ze móet er doorheen om het kwaad te overwinnen en rust te vinden voor zichzelf en haar familie. "Het boek is een spannend sprookje over het meisje Wirre dat in de magische periode van zeven dagen volwassen wordt." staat te lezen op de website over dit boek, en zo is het ook.

Het bijzondere aan dit verhaal is dat 'Ons Buiten' echt bestaat, de schrijfster heeft haar eigen tuin en huisje daar als haar inspiratiebron gebruikt. De hoofdpersonen hebben de namen van planten gekregen zoals Alchemilla (vrouwenmantel) voor de goede heks en Circaea (heksenkruid) voor de kwade heks.  De vrouwenmantel speelt een heel belangrijke rol in het boek maar ook de sleutelbloem (de naam zegt het al) leidt naar een raadsel dat Wirre moet oplossen.
De gekleurde afbeeldingen van Adriana Nani Kamphuis haken in op het verhaal. Het zijn dromerige waterverfschilderijen die in het Center for the Visual Arts in Oregon geëxposeerd zijn. De illustraties zijn aan één zijde vastgeplakt, net als in de boeken van vroeger.
Een heel apart boek zowel qua verhaal, als uitvoering.

Zie ook inkijkexemplaar en beluister voorleesfragmenten


ISBN 9789081710213 | Hardcover | 132 pagina's | Uitgeverij Burena | november 2011
Leeftijd: 11+

© Dettie, 07 augustus 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: