Suzanne Buis

Toon alleen recensies op Leestafel van Suzanne Buis in de categorie:
 

Lizzy Lizzy


Lizzy baalt als een stekker, het huurhuis in Amsterdam waar zij en haar moeder in woonden, wordt gerenoveerd dus daar moesten ze uit. En nu gaan ze wonen in een oude boerderij en daar omheen is niets te zien behalve weilanden! Ze is vastbesloten om zo snel mogelijk terug te gaan naar de stad. In Verloen, het dorp waar ze nu woont, zijn niet eens winkels behalve een supermarkt en een bakker en zo.

De boerderij stond al jaren leeg dus hij ziet er nog eens niet uit ook. Alles is oud en vies en saai. Maar Lizzy's moeder, die kunstenares is, zegt dat ze daar wel móeten wonen, ze hebben geen geld om een andere woning met atelier in Amsterdam te huren, alles is daar veel te duur. Na de renovatie wordt de huur voor het huis in Amsterdam veel te hoog, dus teruggaan is uitgesloten.


Lizzy mist haar vriendin Eva heel erg maar Eva reageert nauwelijks op mails en als ze al eens een antwoord stuurt, gaat het alleen maar over jongens.
Gelukkig zijn oom Steven en zijn collega Pim er nog. Die helpen zo vaak ze kunnen en Lizzy krijgt een heel grote eigen kamer die ze mag opknappen zoals ze zelf wil.
Door een grappig misverstand leert Lizzy Rebecca kennen, een meisje van haar leeftijd die in een boerderij verderop woont.  Lizzy is helemaal gek van de lieve puppy's die daar rondlopen. Al gauw zoeken de meiden elkaar veel op.
Langzamerhand merkt Lizzy dat je ook heel bijzondere dingen kunt beleven als je in een boerderij woont die midden in de weilanden staat.


Het is een erg leuk boek dat je achter elkaar uit wil lezen. Oom Steven is de steun en toeverlaat van Lizzy. Met zijn goedige en vrolijke karakter weet hij elke keer Lizzy op te vrolijken als ze het even niet meer ziet zitten. Het is ook niet niks om in een heel vreemde omgeving te gaan wonen waar alles zo anders is dan in de stad. Er zijn enkele losse eindjes in het boek zoals het kettinkje dat Lizzy gevonden heeft in een laatje van een kastje dat nog in het huis stond. Lizzy draagt die ketting eke dag en er wordt veel nadruk op deze vondst gelegd. Je verwacht dat iemand het herkent of dat er een verhaal aan vast zit dat een dorpeling zal vertellen, maar dat gebeurt niet.  Waar de vader van Lizzy is, komen we niet te weten, daar wordt nogal geheimzinnig en vaag over gedaan.
Maar... er komt een vervolg getiteld Lizzy en haar vrienden en waarschijnlijk zullen daarin die losse draadjes aan elkaar geknoopt worden.
Wat ik een verademing vind, is dat Lizzy nu eens niet zo'n meisje is dat constant over make-up en jongens praat. Ook staat het boek niet vol met sms berichtjes of mailtjes of testjes zoals de laatste tijd in heel veel jongerenboeken te vinden is. Lizzy is een gewone meid die het moeilijk vindt om te verhuizen en erg moet wennen aan haar nieuwe omgeving, wat heel gewoon is. Maar ze is wel een vlotte, gezellige meid die er van maakt wat er van te maken valt zonder 'getut' of nuffigheid over vieze koeien, rare taal  of gezanik over 'boeren', integendeel zelfs, ze zet haar schouders eronder en gaat er voor.
Ik heb echt genoten van het boek en kijk uit naar het vervolg. 


ISBN 9789020621914 | Hardcover | 156 pagina's | Uitgeverij Kluitman | september 2011
Vanaf 10 jaar

© Dettie, 09 september 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: